Co zařídit, než si domů přivezete miminko | Blog Mall.cz

Co zařídit, než si domů přivezete miminko

Na nákupy nebo vybírání moc času po návratu z porodnice není. Proto hoďte za hlavu pověry a raději své miminko vybavte ještě před narozením. Přinášíme vám seznam, který ocení každý nastávající rodič.

1. Koupání

Nejdůležitější je dětská koupací vanička. Pro miminko vyberte buď tvarovanou vaničku nebo k obyčejné pořiďte lehátko. Díky tomu budete mít volné ruce na snadné umytí miminka.

Na citlivou dětskou pokožku používejte jen speciální mycí gely a šampony. Kůži vašeho miminka nevysušují a nedráždí je parfemací a jinými nadbytečnými látkami. Ke koupání doporučujeme žínku, kterou jemně smyjete mydlinky.

Po koupeli budete potřebovat osušku. Praktické jsou zavinovací osušky s kapucí, které nahrazují župany. Miminko do ní na chvíli zabalíte a pak ho obléknete.

Zavinovací ručník s kapucí je pro miminko ideální. • 

2. Oblékání

Množství oblečení pro miminko nepodceňte. Na denním pořádku jsou různé nehody s jídlem a vyměšováním. Proto se dostatečně zásobte dětskými body, dupačkami a tepláky. Z kojeneckého oblečení využijete i soupravy nebo overaly.

Oblečení miminka vždy přizpůsobte teplotě. • 

3. Přebalování

K přebalování budete používat plenky

  • jednorázové,
  • látkové
  • nebo jejich kombinaci.

U jednorázových plenek vybírejte z několika značek. Každé miminko má jiné potřeby, a proto je možné, že nejprve vyzkoušíte několik druhů a až pak najdete ty, které mu budou plně vyhovovat. Proto předem nekupujte hned několik balíků od stejné značky.

Kromě toho můžete vyzkoušet i látkové plenky. K nim potřebujete plenkové kalhotky. Při nákupu plenek počítejte s tím, že každý den budete přebalovat miminko přibližně 8×. Mít po ruce látkovou plenu se vyplatí třeba i při procházce, kdy potřebujete dítěti v kočárku zastínit, nebo pro odříhnutí po krmení.

Předem si připravte také vlhčené čisticí ubrousky, krém na opruzeniny a přebalovací podložku. K pohodlnému přebalování je praktický také koš na pleny.

Jestli váháte, přečtěte si v našem článku, zda jsou lepší látkové nebo jednorázové plenky.

Látkové pleny jsou praktické nejen k přebalování. Můžete na ně dítě například položit při přebalování v cizím prostředí. • 

4. Krmení

Plně kojené dítě je zpočátku nenáročné a vy máte čas myslet také na sebe. Zásobte se pomůckami ke kojení - vložkami do podprsenky, kojícími podprsenkami a odsávačkou mléka, která vám pomůže s nalitými prsy.

Rovnou si připravte také dětskou lahvičku, dudlíky a kojící polštáře a šátky. Nezapomeňte, že lahvičky budete muset také vyvařovat a jídlo ohřívat.

5. Procházky a cestování

Hned při cestě z porodnice využijete dětskou autosedačku. Výrobci je rozdělují podle věku dítěte, takže pro novorozence vybírejte z kategorie 0 až 13 kilo. Hodit se vám bude i sluneční clona do auta.

Na první vycházku mějte připravený kočárek a v zimě i fusak. Pokud občas vyrazíte i bez kočárku, pořiďte také dětské nosítko.

6. Hraní a spánek

Malé děti milují cokoliv, co mohou dát do pusy a olizovat. Proto dbejte na zdravotně nezávadné hračky a pořiďte dětem bezpečné hračky do vany a také chrastítka a kousátka.

Pro svoje miminko připravte také postýlku, peřiny a povlečení. Praktickým pomocníkem jsou dětské chůvičky, díky kterým hned uslyšíte, že je dítě neklidné nebo pláče.