Čistíte si vy a vaše děti zuby správně? Ověřte si to | Blog Mall.cz

Čistíte si vy a vaše děti zuby správně? Ověřte si to

Stačí 3 minuty nebo 2? Ze strany na stranu nebo vertikálně? A mají se dětské mléčné zuby čistit jinak? Ohledně čistění zubů se vyskytuje mnoho otázek, mýtů i omylů.

Projděte si těchto 9 bodůa ujistěte se, že všechno děláte správně. A pokud ne, není nic jednoduššího, než se pustit do nápravy ještě dnes večer před spaním.

1. Pořiďte si správný zubní kartáček

Vhodný zubní kartáček s má jemné nylonové štětiny,perfektně padne do ruky a má správnou velikost hlavy, aby dosáhl i na problémové oblasti kolem vašich osmiček.

Vyvarujte se kartáčků s přírodními štětinami, které mohou obsahovat bakterie. Vyměňujte svůj kartáček ideálně každé 4 měsíce.

2. Používejte zubní pastu s fluoridem

Fluorid aktivně pomáhá při čistění plochy zubů a zároveň posiluje sklovinu (remineralizuje ji). Najděte si pastu, která vyhovuje vašim speciálním zdravotním požadavkům či alergiím.

Podle obsahu flouridu se pasty dělí na:

  • terapeutické (1 800 až 2 500 ppm F) – použití jednou za týden,
  • kosmetické (do 1 5000 ppm F) – běžné pasty pro každodenní použití.

Podle účelu použití si můžete pořídit pastu:

O správné pastě se ideálně poraďte se svým zubařem.

3. Před čistěním zapojte zubní nit

Pomocí zubní nitě odstraníte zbytky jídla a další nečistoty a připravíte zubnímu kartáčku cestu do mezizubních prostor.

Noční můra mnoha lidí. Čistěte si zuby správně a návštěva zubaře se stane jen formalitou. • 

4. Nepoužívejte moc pasty

Z tuby stačí vytlačit množství pasty o velikosti hrášku. Příliš zubní pasty v puse vytváří pěnu, kterou musíte vyplivnout a to vás často donutí skončit s čistěním dřív.

5. Myjte si zuby ze shora dolů a zpět

Přiložte kartáček k dásním pod úhlem přibližně 45 °a jezděte kartáčkem nahoru a dolů po ploše 2–3 zubů zároveň. Můžete i mírně kroužit, ale nikdy si nečistěte zuby ze strany na stranu, poškodíte tak dásně. Horizontálně si vyčistěte až na závěr horní žvýkací plochu zubů.

Jedná se o „Bassovu metodu”čistění zubů, díky které jsou štětiny kartáčku neustále v dásňovém žlábku (prostoru mezi okrajem zubu a dásně) a dochází tak k odstranění plaku pod dásní.

6. Zuby si čistěte alespoň 3 minuty

Ideální je rozdělit si ústa na 6 částí (horní vpravo, uprostřed a vlevo, to stejné dole) a v každé části strávit s kartáčkem půl minuty. Takto nevynecháte žádné místo a věnujete všem zubům dostatek času.

7. Čistěte si zuby ze všech stran

Při čistění nezapomeňte na zadní a vrchní stranu každého zubu, stejně jako na předek. Na závěr čistění si lehce vyčistěte i jazyk, ne však příliš drsně.

8. Důkladně si vypláchněte ústa

Vypláchněte si pusu na několikrát, aby se odplavilo maximum nečistot, stejnou pozornost věnujte i kartáčku. Můžete použít ústní vodu.

Čistěte si zuby správně a zdravý a pevný chrup vám vydrží dlouhá léta. • 

9. Toto opakujte minimálně 2× denně

Ráno si čistěte zuby před jídlem, protože po něm klesá pH a zubní tlak demineralizuje zubní sklovinu. Při čistění pak odstraňujete nejen plak, ale i sklovinu. A to není pro vaše zuby dobré. Večer zase po jídle se zubní hygienou počkejte aspoň 30-60 minut.

Dodržujte 6 jednoduchých návyků pro zdravé zuby. • 

Už tedy víte, jak na svou zubní hygienu, ale co vaše děti?

Jak pečovat o dětský chrup

Kolem 5. roku věku začnou děti ztrácet mléčné zuby. Ty, které jim pak vyrostou, mají už na celý život, je tedy dobré podchytit péči hned od začátku.

S čištěním ale začněte už od prořezání prvních mléčných zubů, dítě si tak na dentální hygienu lépe zvykne. Použijte takzvaný prstáček – gumový návlek nebo například navlhčenou vatu a kromě otření zubů promasírujte i dásně.

U dětí začněte s čistěním co nejdříve. Vytvoříte správný návyk. • 

První kartáček zubaři doporučují zhruba od doby, kdy se dítěti vyklube prvních 8 zubů – tedy přibližně od 9. měsíce věku. Hlavička kartáčku by měla být co nejmenší a štětinky velmi měkké. Kartáček doporučujeme měnit velmi často pro omezení tvorby bakterií. Ideální je tak koupit velké balení kartáčků

V prvních letech života nedoporučujeme používat pastu, protože ji dítě spolyká. Jsou však dostupné i pasty bez syntetických přídavků, vhodné pro ty nejmenší. Klasickou pastu můžete začít používat od doby, kdy se dítě naučí spolupracovat a pastu vyplivovat, což bývá ve kolem 4-6 roku života.

Všechny děti se nejlépe učí nápodobou, takže si čistěte zuby zároveň s vaším potomkem (než se to naučí sám). Poctivě 3 minuty.

Čistíte si zuby správně? Jaký používáte kartáček? Máte svou speciální metodu? Nenechávejte si ji pro sebe a zapojte se do diskuze na našem Facebooku.