Braňte své miminko před syndromem náhlého úmrtí | Blog Mall.cz

Braňte své miminko před syndromem náhlého úmrtí

Syndromu náhlého úmrtí podlehne u nás ročně téměř 30 kojenců. Existuje ale ochrana.

Z porodnice si přinesete svůj největší poklad, radujete se z nejdrobnějších pokroků a především z toho, že děťátko je zdravé. Jako každý večer ho uložíte do postýlky. Náhle ale přestává bez zjevné příčiny dýchat a pokud včas nezasáhnete, miminko zemře. Syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) i přes veškerou snahu lékařů ohrožuje životy kojenců.

V největším nebezpečí jsou děti mezi 2. a 4. měsícem života. SIDS se bohužel týká i vyspělých zemí, v České republice kvůli němu ročně zemře přibližně 27 dětí. Nejvíce miminek v posledních letech umíralo v Moravskoslezkém kraji.

Syndrom náhlého úmrtí kojence postihuje častěji chlapce. • 

Příčina není zcela jasná. Lékaři ale předpokládají, že na vině je kombinace nepříznivých vlivů vyvolávajících stres a spánková obstrukční apnoe.

Apnoická pauza - děťátko přestává dýchat

Kvůli nedostatečně vyvinutému dýchacímu centru v mozku miminko vynechá nádech nebo dýchá s velice nízkou intenzitou.

Zvýšené riziko hrozí u nedonošených, ale i přenošených miminek.

ALTE příhoda ohrožuje život miminka

Apnoická pauza se prodlužuje a dochází k životu ohrožující příhodě (apparent life-threating episode - ALTE). Miminko rychle bledne a jeho tělíčko je zcela bezvládné. Nedýchá ani nereaguje na podněty. Může se také silně potit. Pokud včas nezasáhnete, zemře na syndrom náhlého úmrtí kojence.

Po prodělání ALTE příhody hrozí vyšší riziko SIDS. Nebezpečí se zvyšuje také ve chvíli, kdy ALTE příhoda postihla staršího sourozence miminka. V takových případech doktoři důrazně doporučují používat monitory dechu.

V prvním roce života ještě není dýchací centrum v mozku zcela vyvinuté. • 

Vyhýbejte se stresovému prostředí

Některým situacím, které zvyšují riziko SIDS, se můžete vyhnout:

  • přehřátí (oblečení, tlusté deky i vysoká teplota v místnosti)
  • pobyt v zakouřeném prostředí,
  • spaní ve společné posteli s rodiči,
  • příliš měkká matrace,
  • nebo ukládání ke spánku na bříšku.

Z matčiny strany přispívá také kouření a užívání drog během těhotenství i po porodu, nedostatečná předporodní péče, špatná výživa a chudokrevnost.

Riziko se zvyšuje i při předčasném porodu nebo při přenášení dítěte.

Dítě vždy oblékejte přiměřeně teplotě v místnosti, dejte pozor na přehřátí. • 

První pomoc, pokud nastane ALTE

Pokud nastane ALTE příhoda, zachovejte klid. Miminko bude potřebovat všechnu vaši pozornost, nezmatkujte a poskytněte svému dítěti první pomoc.

Umělé dýchání zahajte 5 vdechy. Alespoň 2 by měly být úspěšné - úspěšnost poznáte podle toho, že se dítěti zvedá hrudník, jako kdyby samo dýchalo.

Pozor na sílu vdechu, nesmí být příliš velký, aby dítěti neporanil plíce. Hrudník by se měl pohybovat stejně jako při přirozeném dýchání.

Návod si vytiskněte a pověste třeba na ledničku. Ať v případě potřeby hned víte, co dělat. • 

Nepodceňujte prevenci

Po prvním roce života obtíže s dýchání obvykle mizí, protože dýchací centrum v mozku je už dostatečně vyvinuté.

Riziko SIDS během prvního roku života svého dítěte ale nepodceňujte. Vytvořte pro své dítě nestresující prostředí, vyhýbejte se rizikům s SIDS spojeným a pokud chcete mít jistotu, že děláte pro svoje dítě maximum, opatřete si monitor dechu.