6 způsobů, jak zabavit děti doma a na zahradě | Blog Mall.cz

6 způsobů, jak zabavit děti doma a na zahradě

Poznáváte se? Přijdete unavení z práce a začne domácí kolotoč. Do toho do vás děti pořád hučí, běhají kolem, křičí, málem lezou po zdech a houpou se na lustru. Proč jsou tak zlobivé?

Děti ve většině případů zlobí jen proto, že nemají dostatek pozornosti svých rodičů nebo dospělých kolem. Chcete doma andílky? Hrajte si s nimi. Dáte jejich hrám řád, zklidníte je a zároveň si odpočinete od běžných starostí.

Hry na doma

Počasí si nevybírá. Venku lítají blesky a celý den jen prší. Je potřeba zabavit děti doma. Jak na to bez hraček? Maminky radí 3 jednoduché hry:

1. Kdo víc ví?

Na tuto hru není potřeba nic, a proto je skvělá jak na doma, tak třeba i do auta, na dovolenou nebo na cestu na chalupu. S dětmi si určíte téma, například zvířata a pak střídavě říkáte jejich názvy. Slon, moucha, vosa, ještěrka, tučňák… Komu dojdou slova, ten prohrál. Témata jsou libovolná. Vybírejte je i podle zájmů dětí, bude je pak hra více bavit.

2. Co se změnilo?

Všichni hráči si dobře prohlédnou místnost a pak jdou za dveře. Jeden hráč v místnosti zůstane a jednu věc změní. Otočí židli, přeřídí hodiny, sundá ubrus… Ostatní hráči pak po vstupu do místnosti začnou hledat, co se změnilo. První, kdo změnu objeví, mění v příštím kole. 

I bez hraček si užijete spoustu srandy. Naučíte děti něco nového a nestojí to ani halíř. • 

3. Kdo déle a kdo více?

Děti dlouho u her náročných na přemýšlení nevydrží. Proto do hry zapojte i trochu pohybu.  Vymyslete jednoduché cviky, u kterých bude hrát hlavní roli čas nebo počet. Například, kdo déle vydrží stát na jedné noze se zavřenýma očima, kdo se vydrží déle v předklonu dotýkat palců s nataženýma nohama (u této hry mají rodiče zpravidla smůlu a prohrávají hned na začátku hry). Dejte prostor i dětem, ať vymyslí disciplínu.

Další hry hravě zvládnete vymyslet sami. Z papíru poskládejte vlaštovku a hrajte, komu dál doletí, zahrajte si slovní fotbal, nebo si myslete věc a hádejte jí podle otázek a odpovědí ano a ne. Kreativitě se meze nekladou.

Hry na zahradu

Děti a zahrada patří k sobě a není důležité, jestli je to zahrada u rodinného domku, nebo za panelákem. Hrát se dá všude.

4. Dřevěné kuželky Mölkky

Kdo tuto kultovní vikingskou hru zná, ten na ní nedá dopustit. Můžete jí hrát s dětmi i na grilovačce s dospělými. V počtu hráčů se meze nekladou. Vymezte si hrací plochu, zhruba 4 × 12 m. Podle pravidel rozestavte očíslované dřevěné kolíky (mölkky). Hráč hází dřevěným kolíkem na mölkky a snaží se srazit jejich určitý počet. Pokud srazí jen jednu, započte se do jeho celkového skóre hodnota, která je na kolíku uvedena. Pokud shodí více mölekk najednou, započítává se počet shozených mölekk. Vyhrává tým, který dosáhne přesně 50 bodů. Děti, které baví matematika, ocení funkci rozhodčího!

Na první pohled obyčejné dřevěné válečky promění zahradní slavnost nebo nudné sobotní odpoledne ve sportovní utkání. • 

5. Zahradní kroket

Kroket je na zahradních oslavách velice oblíbenou hrou. Cílem hry je dostat svůj míček skrz všechny branky až k cíli dřevěnou palicí. Vyhrává ten, kdo má nejméně šťouchů.

6. Namaluj mi beránka

Děti milují křídy a malování. Ale také čas, který s nimi trávíte. Ozdobte společně chodník u domu nebo u paneláku podmořským světem, vesmírem atd. Když dětem určíte téma, bude je malování víc bavit. Zapojte se do malování chodníku i vy. Vymýšlejte bláznivé kombinace zvířat a malujte je s dětmi. 

Chodník se s křídami rázem změní v obrovské malířské plátno. • 

Ať už si vyberete jakoukoliv hru, nebo třeba všechny, nezapomeňte, že není důležitá hra samotná, ale čas, který s rodinou strávíte.