6 tipů na netradiční mikulášskou nadílku, ze které budou děti nadšené | Blog Mall.cz

6 tipů na netradiční mikulášskou nadílku, ze které budou děti nadšené

Každý rok dostávají děti k Mikuláši hromadu sladkostí. Dejte si letos s výběrem mikulášské nadílky záležet a vyrobte něco, co mezi desítkami čokoládových figurek zaručeně vynikne. Překvapte děti domácími pochoutkami, po kterých se jen zapráší.

1. Domácí čokoláda na špejli

Čokoládové pamlsky nesmí v mikulášské nadílce chybět. Kupované figurky ale nejsou nejzdravější, často totiž obsahují jen malé procento kakaa. Vyrobte si vlastní čokoládu, po které se budou děti oblizovat.

Na vlastnoručně vyrobenou 80% čokoládovou dobrotu vám stačí jen dvě ingredience:

  • 300 g nepražených drcených kakaových bobů,
  • 75 g třtinového cukru.

Drcené kakaové boby nejprve vysypte na pánev a zlehka je nasucho opražte. Rozehřejí se a  bude se vám s nimi lépe pracovat. Ještě teplé je přesypte do mixéru, přidejte k nim cukr a dále mixujte. Boby se tím zahřívají a směs získává tekutou čokoládovou konzistenci.

Hotovou čokoládu vlijte do formiček. Doprostřed zapíchněte špejli – počkejte na správný okamžik, až vám špejle bude v čokoládě držet. Čokoláda nesmí být úplně tekutá, aby vám špejle nepadala ke straně, ale ani úplně ztuhlá. Děti pak mohou dřívko strčit do horkého mléka a vychutnat si tak originální rozpustné kakao.

Mikulášskou nadílku oživí domácí čokoláda na špejli. Teplou směs ale můžete vylít i na pečící papír a vyrobit vlastní tabulku čokolády. • 

2. Sušené ovoce a oříšky

Kromě čokolády přibalte dětem do výslužky i trochu zdravého mlsání. Čerstvé ovoce doplňte třeba plným sáčkem sušených plodů. Pomůže vám v tom domácí sušička potravin, ve které rychle vyrobíte křížaly z jablek, hrušek, ale i z ananasu, banánu nebo meruněk.

Jestli přístroj nemáte, nezoufejte – ovoce usušíte i v troubě nebo u kamen. A kdybyste to do Mikuláše nestihli, můžete zajít do obchodu a pořídit sušené laskominy tam. Nakupte také oříšky.

Křupavé pamlsky totiž obsahují hodně vlákniny, zlepšují imunitu, paměť a navozují dobrou náladu. Aby bylo vaše dítko zdravé a spokojené, naberte mu mix vlašských a lískových ořechů, mandlí, kešu i pistácií.

Kromě čokolády je nedílnou součástí mikulášské nadílky i ovoce. Darujte ho třeba v podobě směsi sušených plodů a ořechů. • 

3. Adventní perníčky

Vyhněte se letos kupovaným oplatkům a vyrobte pro děti vlastní voňavé mlsání v podobě domácích perníčků. Budete na ně potřebovat:

  • 150 g moučkového cukru,
  • 400 g hladké mouky,
  • 100 g másla,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 1 lžičku sody.

Nejprve utřete cukr s vejci a změklým máslem. Do směsi přidejte med a perníkové koření. Nakonec vmíchejte mouku se sodou a vypracujte z hmoty hladké těsto. Nechte ho chvíli odpočinou v lednici.

Těsto vyválejte na válu a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte v troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut.

Předvánoční atmosféru i mikulášskou nadílku dokreslíte nejlépe vůní domácích perníčků. • 

Hotové perníčky můžete také ozdobit čísly a darovat je v krabici jako originální adventní kalendář. Váš potomek pak může hledat kousky se správným datem a bude mít malou laskominu na každý dendo Štědrého dne.

4. Domácí želé bonbóny

Nejste-li nadšená z kupovaných cukrových sladkostí a zároveň nechcete dětem odepřít pochutnání na sladkých bonbónech, máme pro vás řešení. Vyrobte pro ně zdravější domácí želatinové bonbóny, kterých se nebudu moct nabažit. Nachystejte si:

  • ½ hrnku ovocné šťávy (vymačkané nebo z kompotu),
  • 4 lžíce želatiny v prášku,
  • 3 lžíce medu.

Ovocné šťávy vlijte do kastrolu. Přisypte k nim želatinu a nechte šťávu, ať ji nacucá. Potom směs ohřejte na plameni, ale nenechte dojít až k varu. Až se želatina rozpustí, oslaďte ji medem.

Abyste udělali malému nezbedovi radost, připravte bonbóny v jeho oblíbené barvě. • 

Mírně ztuhlou směs nalijte do formy a nechte několik hodin tuhnout. Pak už jen vyloupejte jednotlivé tvary z formiček nebo nakrájejte na menší kostky. Bonbóny můžete nasypat do ozdobného pytlíku nebo sklenice.

5. Jedlé kaštany

Překvapte děti pečenou pochoutkou. Nadělte jim od Mikuláše jedlé kaštany, které si pak můžete společně připravit. Obsahují nepřeberné množství vitamínů i minerálů, podporují činnost mozku, ledvin i srdce. Děti si navíc zamilují jejich lehce nasládlou chuť.

Kaštany můžete připravovat ve vroucí vodě v hrnci, ale i na pánvi nebo v troubě. Každý kousek nařízněte na vypoulené straně do kříže, rýhy by měly být dlouhé 2 centimetry. Nasypte je na pánev nebo dejte do trouby na 200 °C a pečte asi 10 minut, dokud neztmavnou a slupka nezačne pukat.

Kromě sladkostí dejte do pytlíku s dobrotami i tradiční zimní pochoutku – jedlé kaštany. Jejich příjemně nasládlou chuť děti ocení. • 

6. Pečený čaj

Připravte pro děti originální náhradu bonbónů a čokoládových pamlsků – domácí pečený čaj. Uvidíte, že jim při večerním učení do školy nebo sledování oblíbené pohádky přijde k chuti. Horkou nadílku zvládnete nachystat za hodinku. Budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce podle vlastní chuti,
  • 500 g třtinového cukru,
  • půl lžičky skořice,
  • 6 hřebíčků,
  • 1 badyán.

Vybrané ovoce omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hlubokého pekáče nebo zapékací mísy. Ideální kombinací jsou jablka, pomeranče a citróny. Řiďte se tím, co mají vaše dítka nejvíc rády. Vařit můžete i z brusinek, ananasu nebo třeba švestek.

Pekáček zakryjte víkem a nechte péct asi 45 minut. Ovoce pustí šťávu a změkne. Nakonec pokličku odklopte a nechte dalších 15 minut dodělat. Nezapomeňte během pečení několikrát směs zamíchat. Nakonec ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic a Mikuláš může přijít.

Náhradou za sladkosti může být domácí pečený čaj, který můžete připravit z jakéhokoli ovoce. Vsaďte třeba i na exotiku, jako je kiwi, ananas nebo mandarinky. • 

Zlobivým dětem přidejte k výslužce ještě uhlí nebo brambory, aby měly motivaci se polepšit. Těm hodným už můžete začít vybírat vánoční dárky. Vyzkoušejte třeba našeho vánočního rádce, nakupujte z pohodlí domova a užijte si klidné Vánoce s úsměvem.

>>> Prohlédnout tipy na dárky