5 tipů na letní vzdělávací hry | Blog Mall.cz

5 tipů na letní vzdělávací hry

Jen se za vaším dítětem zabouchly školní dveře, běželo domů, hodilo batoh do kouta a o žádné matematice nebo angličtině nechce ani slyšet? Tak to má být. Velké prázdniny jsou od toho, aby si dítě užilo pobyt u babičky nebo tábor s kamarády. Pokud nechcete, aby do září zapomnělo násobilku nebo slovíčka, opakujte s ním nenápadně a hlavně zábavně.

1)   Procvičte paměť

Ve školním roce si děti bystří paměť třeba učením básniček nebo hlavních měst. Ale ruku na srdce, v létě je k tomu nepřemluvíte. Místo toho si společně zahrajte třeba praktické dřevěné pexeso s dopravními značkami. Dětem zároveň nenásilně vysvětlíte, co značky znamenají. Pozor, aby vás vaši malí školáci hned v první hře neporazili!

2)   Let's start a game

Angličtinu je důležité slyšet, číst a také jí mluvit. Všechno z toho hravě zvládnete i o letních prázdninách. Televizní stanice pro děti dávají krátké anglické programy s pohádkovými postavičkami, které hovoří anglicky, a děti tak několik minut denně poslouchají angličtinu.

Ideální pro malé i větší děti jsou Osmisměrky. Hrací plány jsou totiž přizpůsobené podle 3 úrovní obtížnosti tak, aby:

  • nejmenší děti hrály osmisměrku s obrázky,
  • větší děti hledaly na kartách slova,
  • nejpokročilejší hráči hledali anglická slovíčka.

Větší děti od 12 let určitě pobavíte knížkou Angličtina pro lamy, která není další obyčejnou učebnicí gramatiky. Formou vyprávění napravuje časté chyby českých studentů angličtiny a předává nové znalosti.

S barvičkami je zábava. A jakpak se řekne anglicky zelená a žlutá? • 

3)   Buďte kreativní

Na nenápadné procvičování a rozvoj znalostí dítěte nepotřebujete žádné speciální pomůcky ani metodické postupy. Když vyrazíte do lesa na houby, k moři nebo na výlet do Prahy, povídejte si s dětmi a nuťte je i sebe přemýšlet.

Oplaťte dětem jejich oblíbené “a proč” otázky. V jejich vlastním zájmu. • 

Společně se zasmějete, naučíte něco nového a dítě si ani nevšimne, že u toho muselo třeba násobit nebo vzpomínat na znalosti z prvouky.

4)   Poskládejte si herbář

Možná jste ho ve škole také vyráběli. Herbář je kniha s vlepenými sušenými květinami. Jeho výroba je úplně jednoduchá:

  • Promyslete s dětmi, co budete do herbáře sbírat. Listy ze stromů, léčivé bylinky nebo třeba luční kvítí?
  • Pořiďte si pěkný sešit s tvrdými deskami.
  • Rozmyslete si, zda budete trhat květiny i s kořeny. Není to nutné.
  • Pozor na chráněné rostliny, ty ho herbáře nepatří.
  • Vložte květiny mezi dva listy papíru a vylisujte je v knize.
  • Vlepte do sešitu a popište: název, čeleď, místo a datum nálezu.

Díky herbáři to bude v lese a na palouku bavit i malé knihomoly, kteří doma věčně leží u knihy. Nechte děti studovat rostliny v knížkách a hledat, kterou rostlinku si přinesly domů. Pozor - při hledání květin do herbáře se nezapomínejte chránit před klíšťaty.

Díky herbáři děti poznají, jak se jmenují rostliny, které denně míjejí třeba při cestě ze školy. • 

5)   Vylepšete jemnou motoriku

Pokud vaše děti rády malují, lepí a stříhají, máte vyhráno. Jemnou motoriku neboli zdokonalování jemných pohybů rukou procvičíte nejlépe právě s pastelkami a nůžkami.

Malé děti si zamilují vystřihovánky se zvířátky, větší děti překvapte knížkou, která se jmenuje Rozstříhej si knihu! se spoustou krásných uměleckých vystřihovánek.

Jestli děti víc než stříhání baví kreslení, pořiďte jim na léto omalovánky. Kluky potěší třeba tanky a holky například legrační pejsci.

Pokud se vaše dcerka chce naučit háčkovat nebo drhat, ukažte jí základy a na celé léto se s nadšením zabaví u návodů v knihách.