4 praktické tipy, jak cestovat se čtyřnohým členem rodiny | Blog Mall.cz
4 praktické tipy, jak cestovat se čtyřnohým členem rodiny

4 praktické tipy, jak cestovat se čtyřnohým členem rodiny

Víte, jak správně přepravovat zvíře autem nebo vlakem? Připravili jsme pro vás rady, které se cestou na dovolenou nebo výlet budou hodit.

Jak připravit zvíře na cestu

Cestovat se zvířaty není složité. Stačí se jen dobře připravit, dodržovat jednoduché zásady. Jestli je zvíře v autě náchylné k žaludečním nevolnostem, dejte mu před cestou například Kinedryl. Nezapomeňte vzít misku a dostatečnou zásobu vody. Zhruba po dvou hodinách cesty dělejte přestávky, dejte psovi napít a projděte se s ním. V průběhu cestování není vhodné, aby zvíře jedlo, proto je zbytečné uplácet ho pamlsky.

Cestování se dá natrénovat

Co dělat v případě, že se zvíře bojí jezdit ve vlaku a autě? Dá se to nacvičit? Podle veterinářů je především důležité, aby si lidé se zvířaty cestování nejdříve nacvičili.

Když se pes bojí nastoupit do dopravního prostředku, je nutné ho do něj vtáhnout, ale neuklidňovat, netišit. Pokud v průběhu cesty jeví známky neklidu, nereagujte na to. Jakýkoliv kontakt se psem ve chvíli vzrušení ho jen utvrzuje v tom, že jeho chování nese své plody a už není daleko k tomu přimět svého pána, aby zvíře vzal na klín, nebo se mu jinak věnoval.

Jak zvířata přepravovat v autě

Kočku nebo malého psa vždy umístěte do přepravní klece a na zadní sedačce ji připoutejte. Dodržíte tak dopravní předpisy a zároveň pro sebe i zvířata zajistíte maximální bezpečí. Na převážení velkých psů je nejlepší auto typu hatchback nebo combi, kdy je možné zavazadlový prostor oddělit mříží nebo sítí. Pes má tak dostatečný prostor si lehnout.

Co musí s sebou mít zvíře do zahraničí

Pes určitě musí mít svůj pas a být očipovaný. Kočka potřebuje také pas, čip nebo tetování. Ale dejte pozor na lokalizaci čipu. Často se stává, že pod kůží „cestuje“ a pak z toho může být při kontrole perná chvilka. Test načtení čipu zkuste u svého veterináře. V zemích Evropské unie je povinné jen očkování na vzteklinu, ale o cílové destinaci je dobré proradit se s veterinářem.

Vše pro spokojenost vašich mazlíčků najdete zde >>