3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy | Blog Mall.cz
3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy

3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy

Prvňáčci už za sebou mají první pololetí. Možná jste již začali uvažovat, zda by zvládli bezpečně cestu do školy i sami. Lze zajistit, aby i menší děti dorazily do školy bez problémů? Zvládnou začínající školáci základní dopravní pravidla? Přinášíme tři tipy, jak děti ochránit.

1. Do školy s dospělým

Malí školáci by neměli do školy chodit sami aspoň týden nebo 10 dní. Dospělý nejlépe »zmapuje« trasu, která bude nejbezpečnější a dítě si ji lépe zažije. Je třeba mít přehled o tom, kolika křižovatkami bude muset dítě projít a zda ovládá základní bezpečnostní předpisy. To si ověříte pouze pozorováním. Cesta do školy i ze školy by se měla vyhýbat křižovatkám bez semaforů a jiným nebezpečným úsekům. Zároveň je ale třeba děti upozornit na to, že chodit domů by neměly ani opuštěnými zkratkami. Vždy by měly být na očích dospělým.

2. Barevné oblečení pro větší bezpečnost

Dítě, zejména to menší, se asi nebude vracet ze školy domů až za tmy. I přesto je však vhodné vybavit ho oblečením, které je barevné a dobře viditelné. Nejen na školních taškách by měly být umístěny bezpečnostní prvky. K dostání jsou například i bundy či mikiny s pásky, které odráží světlo. K bezpečnému pobytu v blízkosti silnic patří i chození po levé straně vozovky. Pokud dítě nemůže jít po chodníku, je třeba ho zásadně tomuto pravidlu naučit.

3. Pryč od neznámých lidí

To je univerzální pravidlo by jste s potomky měli průběžně probírat. Nestačí to říct dětem pouze jednou. Nikdy by se neměly zastavovat a bavit s cizím člověkem! Nezapomínejme, že děti neumí tak dobře jako dospělí odhalit lest nebo nebezpečí. Proto by neměly chodit k autu, které u nich zastaví, ale naopak běžet pryč. Nikdy by si neměly brát nic od cizích lidí, ať už je to cukrovinka, nebo hračka. Pokud se jim něco podobného přihodí, vždy by měly o situaci říci rodičům nebo ve škole. Únosy dětí se totiž stále dějí a je možné jim zabránit. Nejlépe tím, že s dětmi budete o nebezpečí mluvit.