12 otázek, když vybíráte kočárek | Blog Mall.cz
12 otázek, když vybíráte kočárek

12 otázek, když vybíráte kočárek

Jak vybrat kočárek a nespálit se? Odpovězte si na našich 12 otázek a budete mít jasno v tom, jaký typ potřebujete.

4 typy kočárků

Nejdřív si uděláme přehled o různých typech kočárků a pak se pustíme do slíbených otázek.

Hluboký kočárek. Tento typ se vyznačuje hlubokou korbičkou a je vhodný pro novorozence.

Sportovní kočárek. Mezi 6. a 9. měsícem děti přechází do tzv. sporťáku. Kočárek má místo korbičky sedačku. Je bytelný, pro batole pohodlný a hodí se i na delší cesty.

Golfky. Lehký a skladný kočárek, který je vhodný na kratší vycházky a na cestování. Je ideální, pokud už dítě samo chodí, ale občas chce přece jen svézt. Kočárek poznáte podle typických rukojetí, které připomínají golfové hole.

Kombinace. První dva typy kočárků se dají sehnat v kombinaci. To znamená, že máte jen jeden rám, na který připevníte korbu i sedačku. V některých setech je navíc autosedačka typu vajíčko.

1. V jakém terénu budete s kočárkem jezdit nejčastěji?

Pokud s kočárkem hodně jezdíte po lesních a polních cestách, volte nafukovací a gumová kolečka. Lépe pruží, a proto jsou vhodná do terénu nebo třeba i na kočičí hlavy.

Jestliže naopak jezdíte pouze na kvalitních chodnících ve městě, můžete mít u kočárku i menší plastová kolečka. Jejich výhodou je, že nemusíte dofukovat a nehrozí vám defekt.

2. V jakém ročním období budete vozit?

V zimě to mají rodiče nejtěžší. Projet s kočárkem neprohrnutou cestou je totiž docela náročné. Proto pro „podzimní a zimní“ miminka vybírejte kočárky s velkými kolečky, která snáze projedou sněhem.

Zároveň jsou na zimu vhodnější pevná kolečka. S natáčivými koly by se vám hůř manipulovalo na zledovatělém chodníku.

U hlubokého kočárku dbejte na to, aby byla korbička dlouhá alespoň 80 centimetrů. Děťátko se do ní musí vejít i s teplým fusakem.

Do sněhu jsou vhodná větší nafukovací či gumová kolečka. • 

3. Má miminko staršího sourozence, který už chodí?

Jednou rukou potřebujete ovládat kočárek, druhou držíte starší dítě. V tomto případě velmi oceníte snadnou ovladatelnost, kterou zajišťují natáčivá kola. Kočárek s pevnými koly totiž musíte při zabočování „postavit na zadní“ a k tomu obvykle potřebujete obě ruce. Ke kočárku můžete také pořídit stupátko, neboli „skate”, na kterém může starší dítě stát.

4. Jak často jezdíte MHD?

Přestože jsou nízkopodlažní dopravní prostředky stále častější, vynášení kočárku do schodů se určitě nevyhnete. Pro maminky, které s miminkem často cestují, je proto nezbytností lehký kočárek.

Pokud tedy cestujete MHD často, snažte se sehnat kočárek do 12 kilo. Kočárky nad 15 kilo jsou sice maximálně stabilní, ale příliš se pronesou.

5. Máte doma schody nebo výtah?

Co jsme už napsali o MHD, platí i o schodech v domě. Pokud musíte kočárek vynášet, vždy pečlivě zvažte každé deko navíc.

Úplnou výhrou není ani výtah. Některé mají tak úzký vchod, že se do nich širší kočárky nevejdou. Proto si výtah změřte a porovnejte s rozměry vyhlédnutého kočárku.

6. Jak je velký kufr vašeho auta?

Pokud s dítětem občas cestujete, potřebujete kočárek naložit do auta. Nezapomeňte si ověřit, že se vám složený vejde do kufru od auta. V případě, že je kočár o fous větší než se vám hodí, pomohou odnímatelná kolečka.

Při častém cestování však doporučujeme poohlédnout se raději po menším kočárku. Neustále sundávání a nasazování kol by vás brzo přestalo bavit.

7. Potřebujete dvojkombinaci nebo trojkombinaci?

Pokud si pořídíte rám, ke kterému patří sportovní kočárek a hluboká korbička, máte takzvanou dvojkombinaci. Pokud budete kočárkový rám používat i s autosedačkou typu vajíčko, která není součástí setu, ujistěte se, že je kompatibilní.

Případně si můžete všechny tři věci pořídit jako součást jednoho balíčku - tzv. trojkombinace. Výhodou je, že v kufru auta nemusíte vozit celý kočárek. Naložíte jen rám a v cílové destinaci na něj připevníte autosedačku. A hned máte kočárek na kratší vycházky.

8. Bydlíte na kopci nebo chcete jezdit s kočárkem na bruslích?

Z hlediska bezpečnosti se v obou případech hodí ruční brzda. Když jedete s těžkým kočárkem z kopce, musíte použít větší sílu, abyste ho udrželi. S ruční brzdou si ho pohodlně přibrzdíte a nemusíte se bát, že vám ujede.

Při sportování s kočárkem oceníte ruční brzdu. • 

9. Potřebujete přenášet spící miminko?

Pokud můžete s kočárkem vjet až do bytu, nic speciálního neřešíte. Ale jestliže kočárek necháváte v garáži, potřebujete spící miminko přenést domů.

K tomu jsou ideální vyjímatelné tašky, které tvoří vnitřek korbičky. Kojence v nich donesete až do jeho postýlky, aniž byste ho probudili.

10. Má sportovní kočárek polohovací záda?

Děti ve sportovním kočárku hodně času prospí. Jejich páteři však neprospívá, pokud spinkají vsedě. Proto by měl mít sportovní kočárek polohování zad.

U hlubokého kočárku to neřešíte, protože je korba rovná. A zbývají golfky. Ty jsou určené na krátké přesuny a nepočítá se s tím, že by v nich dítě delší dobu spalo. Proto nevadí, když polohovací sedačku nemají.

Sklopte opěradlo, aby dítě mohlo spát vleže. • 

11. Chci kočárek s přehazovací rukojetí nebo otočným sezením?

Tuto vychytávku využijete například u sportovních kočárků. Sedačku nebo rukojeť otočíte tak, aby dítě sedělo směrem k vám. Můžete si pak třeba povídat.

Změna směru sezení je také užitečná, pokud pálí slunce nebo fouká ostrý vítr. Korbu otočíte tak, aby přímo na dítě nesvítilo nebo nefoukalo.

12. Jaký máte cenový limit?

Jedním z klíčových požadavků je samozřejmě cena. Podívejte se, jaké kočárky seženete v následujících cenových hladinách:

Sepište si odpovědi na jednotlivé otázky a vyjde vám seznam parametrů, po kterých se máte dívat. Hledání toho pravého kousku si usnadníte použitím filtrování. V levém menu stačí zadat typ koleček, hmotnost, cenu a další vaše požadavky. Pak už si jen vyberte ten pravý kočárek.