10 nejkrásnějších českých měst na letní výlet | Blog Mall.cz

10 nejkrásnějších českých měst na letní výlet

Odpočítáváte dny do dovolené a plánujete, kam se všude podíváte? Jestli si letos chcete užít volno v tuzemsku, rozhodně byste neměli sedět doma. Kam stojí za to dojet a čím vás 10 nejkrásnějších měst u nás okouzlí?

1. Kutná hora – Středočeský kraj

Kutná hora je významnou městskou památkovou rezervací v ČR, kterou najdete na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud rádi navštěvujete památky a obdivujete architekturu, navštivte chrám svaté Barbory a kostel Všech svatých se sedleckou kostnicí. Jestli vás lákají muzea, zastavte se v Českém muzeu stříbra či v Muzeu tabáku. A máte-li rádi adrenalin nebo se rádi kocháte okolím, svezte se na bobové dráze a navštivte rozhledu Havířská Bouda.

Smetanovo náměstí v Litomyšli. • 

2. Litomyšl – Pardubický kraj

Město Litomyšl leží na česko-moravském pomezí a je rodištěm mnoha významných osobností, jako byli Bedřich Smetana, Alois Jirásek, Božena Němcová či Josef Váchal. Město pro své návštěvníky nabízí spojení historické architektury s moderními uměleckými směry. Za návštěvu rozhodně stojí renesanční zámek zapsaný na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, barokní kostely, krásné náměstí i řada akcí a festivalů, např. Smetanova Litomyšl, Litomyšlské dny barokní tradice, ArchiMyšl nebo Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové.

3. Telč – kraj Vysočina

Město Telč je oproti předchozím dvěma městům mnohem menší. To mu ale neubírá na kráse. Jeho jádro je cennou městskou památkovou rezervací zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A tak až pojedete kolem, prohlédněte si nejen Vnitřní a Staré město, ale hlavně nejvýznamnější památku města, tedy renesanční telčský zámek.

Výhled na starou židovskou čtvrť v Třebíči. • 

4. Třebíč – kraj Vysočina

Třebíč je hned po Jihlavě druhým největším městem kraje Vysočina a zároveň důležitým centrem západní Moravy. Ve městě najdete významné památky, jako např. Třebíčskou židovskou čtvrť i baziliku svatého Prokopa, které jsou zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví a jedno z největších náměstí v ČR.

5. Kadaň – Ústecký kraj

Kadaň je důležité kulturní a turistické centrum severozápadních Čech a zároveň město plné pamětihodností. Jednou z největších dominant města je hrad a městské opevnění. Projít se můžete po křížové cestě, nábřeží Maxipsa Fíka a mnoha zajímavými uličkami města. Výlet zakončete v Muzeu čarodějnic nebo piknikem ve Smetanových sadech.

Hrad a zámek Jindřichův Hradec. • 

6. Jindřichův Hradec – Jihočeský kraj

Nedaleko Českých Budějovic na řece Nežárce leží město, jehož historické jádro je městskou památkovou rezervací. A tak až pojedete na výlet do Jindřichova Hradce, připište si na seznam, že stojí za to navštívit zámek, zámecký vodní mlýn U čtrnácti, zámecký pivovar i Masarykovo náměstí a městskou vyhlídkovou věž v Kostelní ulici. Cestou určitě natrefíte na mnoho dalších architektonických skvostů. A proto si vytěsněte na návštěvu Jindřichova Hradce klidně celý den. 

7. Kolín – Středočeský kraj

Kolín je nejen důležitým železničním uzlem, ale zároveň i báječným místem na výlet. Pro milovníky architektury a památek je zde k vidění kostel svatého Bartoloměje, kostnice i Zálabská Bašta. Rodinám s dětmi doporučujeme návštěvu Vodního světa Kolín. Proto si na výlet do Kolína nezapomeňte vzít pohodlnou obuv i plavky.

Výhled na Třeboň přes rybník Svět. • 

8. Třeboň – Jihočeský kraj

V okrese Jindřichův Hradec najdete i další z 10 nejkrásnějších měst Česka. Třeboň je zejména lázeňským a rekreačním městem, městskou památkovou rezervací a střediskem CHKO Třeboňsko. Ve městě najdete třeboňský zámek s barokní kašnou i zámeckým parkem a několik dalších desítek historických objektů. Stavit se můžete na mezinárodním multikulturním festivalu Okolo Třeboně, v městském muzeu a galerii i na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm. Okolí přeje cyklistům, kteří si mohou užít projížďky kolem tamních rybníků.

9. Jičín – Královehradecký kraj

Ne nadarmo se Jičínu říká „hlavní město pohádky“. Kromě tradičního festivalu v první polovině září je tu celoročně k vidění Rumcajsova ševcovna, Valdštejnský zámek, zámecká zahrada, Valdštejnská brána, Valdštejnská lodžie a mnoho dalších památek. Za návštěvu mimo jiné stojí také Hvězdárna Jičín i rozhledna Milohlídka.

Nové Město nad Metují a Jurkovičův most. • 

10. Nové Město nad Metují – Královehradecký kraj

Centrum Nového Města nad Metují obtéká ze tří stran řeka Metuje a je zároveň i městskou památkovou rezervací. Zde stojí za vidění nádherný zámek se zámeckou zahradou, náměstí obklopené domy s podloubím, kostel Svaté trojice, kostel Narození Panny Marie i kostel Všech svatých. A až budete dostatečně nabaženi města, vydejte se za řeku asi 700 m jihovýchodně od historického centra na zříceninu středověkého hradu Výrov.

Jaké město se v Česku nejvíce líbí vám? Napište nám do komentáře, ať víme, kam se o dovolené nesmíme zapomenout podívat.