Dron jako doručovací služba budoucnosti? | Blog Mall.cz
Dron jako doručovací služba budoucnosti?

Dron jako doručovací služba budoucnosti?

Určitě vám neuniklo, že Mall.cz jako první e-shop v České republice otestoval 22. listopadu 2016 doručení zásilky za pomoci dronu. Vše se podařilo na jedničku. Cestu z našeho distribučního centra v Jirnech až k zákazníkovi do Zelenče zvládl dron za tři minuty bez jediného problému. Můžeme brzy očekávat drony kroužící s balíčky nad naší hlavou?


Rychlost na prvním místě

Vždy se snažíme dodat vám objednané zboží co nejrychleji. I proto hledáme další cesty, jak celý logistický proces ještě vylepšit a zefektivnit. Stejně jako u zahraničních velkých e-shopů i Mall.cz prodá až 80 % produktů s váhou pod dva kg. To je hmotnost, kterou dron zvládne bez problémů přepravit, a tím může směle konkurovat klasickému doručování. Ostatně už i e-shopy jako Amazon mají s testováním doručování pomocí dronů své zkušenosti.

Dron pod lupou

Pro náš test jsme využili čtyřvrtulový dron Matrice 100 od společnosti DJI. Bylo třeba ho výrazně poupravit, aby mohl zásilku doručit a aby šlo ovládat doručení a odpojení boxu se zbožím na dálku.

Dron použitý při testu by zvládl i zcela automatizovaný provoz, ale ten je limitován platnou legislativou. Nad její úpravou se teprve začalo diskutovat. I náš test probíhal ve spolupráci s Úřadem pro civilní letectví, který na jeho průběh dohlížel.

Kdy to bude?

Naše legislativa se na doručování zboží drony musí připravit. Marek Tajbl ze společnosti Dronservices, která s Mall.cz na realizaci testu spolupracovala, odhaduje vývoj změny asi na pět let. „K výraznému posunu ve věci legislativních úprav dojde při splnění dvou zásadních podmínek. První je identifikace dronů ve společném letovém prostoru a druhou podmínkou bude certifikace těchto zařízení z hlediska kvality a bezpečnosti provozu.“

Než nám nad hlavou zavrčí dron s objednaným zbožím, budeme tedy muset ještě pár let vydržet. Mall.cz ale rád bude součástí celého přípravného procesu, který na konci přinese další výhody především pro vás, zákazníky.

Témata:
  technologie, dron, b2b