Znáte tajemství skvělé domácí zmrzliny? | Blog Mall.cz

Znáte tajemství skvělé domácí zmrzliny?

Konečně jsme se dočkali. Rtuť teploměru šplhá vysoko a začíná nejoblíbenější roční období milovníků zmrzliny. „Nejlepší zmrzka je domácí“ říkají. Ale jen, když víte, jak správně ji připravit.

Kupovaná zmrzlina vs. domácí zmrzlina

V Čechách se ročně spotřebuje zhruba 34 milionů litrů balené zmrzliny, což jsou zhruba 3 litry na člověka.  Ale není zmrzlina jako zmrzlina. Zatímco u šunky a párků jsme se naučili číst složení, u zmrzliny na to často zapomínáme. Mnohdy za nás rozhoduje cena místo kvality. Emulgátory, rostlinné tuky, aromata a umělou chuť u domácí zmrzliny nenajdete, a to je hlavní gró domácí výroby.

Tajemství skvělé domácí zmrzliny

Kdo se někdy pustil do výroby domácí zmrzliny a neznal její tajemství, pravděpodobně byl z výsledku zklamaný. Zmrzlina na jazyku škrábala a nebyla ani zdaleka tak jemná, jako se v receptu psalo.

Když zmrzlina v mrazáku tuhne, tvoří se v ní velké krystalky vody. Tajemstvím hladké zmrzliny je její promíchávání. Čím více je zmrzlina v průběhu tuhnutí v mrazáku promíchávána, tím menší krystalky vody se v ní tvoří, a proto je ve výsledku jemná a na jazyku neškrábe. Míchejte ji zhruba jednou za půl hodiny.

K čemu slouží zmrzlinovače?

Některé domácí zmrzliny tuhnou v mrazáku i 5 hodin. To znamená zmrzlinu minimálně 9x promíchat. Ne každý na to má ale čas a nervy, a tak na plac nastupují výrobníky zmrzliny, neboli zmrzlinovače, které mrazí, zároveň míchají a celou práci tak udělají za vás.

Složení domácí zmrzliny si určujete sami. Proto je skvělá i pro lidi s různými potravinovými alergiemi. • 

3 recepty na nejoblíbenější zmrzlinové příchutě

Milujete vanilkovou, čokoládovou nebo jahodovou? V letní zmrzlinářské škole vás naučíme připravovat všechny tři. Jednoduše, levně a z nejlepších surovin.

1.    Domácí ovocná zmrzlina za 3 minuty

Co budete na zmrzlinu potřebovat?

  • 500 g zmraženého ovoce (co najdete na zahrádce a na co máte chuť – jahody, maliny, broskve, borůvky, uvařenou rebarboru…)
  • 2 – 3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce (nebo med)
  • 200 ml zakysané smetany
  • studené mléko na doladění hustoty zmrzliny

Příprava domácí ovocné zmrzliny krok za krokem

  1. Do výkonného mixéru nebo robota se sekacím nástavcem dejte všechny suroviny kromě mléka.
  2. Pusťte stroj na plný výkon a přidávejte mléko – stačí pár lžic, aby se všechny suroviny spojily dohromady. Pokud přidáte mléka moc, vytvoříte osvěžující ovocný koktejl, ale ne zmrzlinu. Mixér nebo robota několikrát zastavte, stěrkou setřete směs ze stěn nádoby, promíchejte a znovu mixujte.
  3. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne mražený krém (asi půl minuty až minutu).
  4. Podávejte hned. Pokud byste ji chtěli mrazit, ztratí na krémovosti.

TIP: Ne každý mixér je vhodný na mixování mraženého ovoce (nebo ledu). Ověřte si, jestli to zvládne ten váš. Informaci najdete v návodu od výrobce.

2.    Domácí čokoládová zmrzlina s borůvkami

 Co budete na zmrzlinu potřebovat?

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 – 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru (nebo med)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g mléčné čokolády
  • 285 ml plnotučného mléka
  • 100 g borůvek

Příprava domácí čokoládové zmrzliny krok za krokem

  1. Mléko s cukrem přiveďte k varu a vmíchejte do něj na kousky nalámanou čokoládu.
  2. Směs sundejte z plotny a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Pak nechte vychladnout.
  3. Mezitím vyšlehejte smetanu a vmíchejte jí do zchladlého čokoládového krému. Přidejte borůvky.
  4. Směs přelijte do mísy a dejte do mrazáku.
  5. Každou půlhodinu směs vyndejte, důkladně promíchejte a dejte opět mrazit. Po pěti hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

TIP: Čím častěji budete zmrzlinu při mražení promíchávat, tím jemnější a hladší bude.

Připravit domácí zmrzlinu není složité. Stačí se držet receptu a míchat a míchat. • 

3.    Domácí vanilková zmrzlina pro gurmány

Co budete na zmrzlinu potřebovat?

  • 4 lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Příprava domácí vanilkové zmrzliny krok za krokem

  1. Ve vodní páře ručně vyšlehejte žloutky s cukrem (žloutek ve zmrzlině nesmí být syrový). Po odstavení šlehejte ručním mixérem ještě zhruba 3 minuty.
  2. Mezitím si vyšlehejte sníh ze dvou bílků. Přidejte ho k žloutkům a promíchejte s ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem.
  3. Směs nalijte do mísy a dejte tuhnout do mrazáku.
  4. Každou půlhodinu vanilkovou směs vyndejte, pořádně promíchejte a dejte opět mrazit. Po třech hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

Jaká příchuť zmrzliny je vaše nejoblíbenější? A která vás naopak vůbec neláká? Inspirujte nás v komentářích na Facebooku, ať víme, jakou si příště (ne)dáme.

Témata:
  prázdniny, léto, zmrzlina