Zázračné ovoce na 7 písmen? Avokádo

Jednou z potravin, kterou byste ze svého jídelníčku neměli vynechat, je avokádo. Tohle ovoce tvarem podobné hrušce je jedno z nejzdravějších plodů, které se na planetě dají sehnat.

Co je avokádo?

Avokádo je navenek obyčejné ovoce, které v sobě skrývá velkou dávku vitamínů, zdravých tuků a navíc skvěle chutná. Od ostatního ovoce se velmi liší. Z téměř 80 % je totiž tvořeno tukem, který je v tomto ovoci považován za největší benefit. Někdo avokádo dokonce přirovnává k vejcím nebo masu pro svůj velký obsah minerálů, tuků, vitamínů a dokonce i bílkovin. Těch je v avokádu podstatně méně, než v masu, ale podstatně více než v ostatním ovoci. Proto je tak oblíbené v kuchyni veganů a mezi Paleo nadšenci.

Vitamíny a minerály

Avokádo obsahuje opravdu velké množství vitamínů a minerálů, tzv. mikronutrientů. Abyste si mohli dobře představit, jak velký arsenál vitamínů a minerálů v sobě avokádo ukrývá, povívejte se na to, kolik procent doporučení denní dávky jeden kus obsahuje:

  • Vitamín A – 76,5 %
  • Vitamín B9 – 30 %
  • Vitamín C – 10 %
  • Vitamín B5 – 16 %
  • Vitamín B6 – 20 %
  • Vitamín E – 15 %
  • Draslík – 30 %
  • Hořčík – 10 %
  • Zinek – 4 %

Tím výčet důležitých vitamínů a minerálů nekončí, ale to bychom tu byli do zítra, než bychom si je vypsali opravdu všechny.

Pro srovnání, jak je na tom v procentech doporučené denní dávky některých vitamínů a minerálů, jablko?

  • Vitamín A – 6,6 %
  • Vitamín C – 7,5 %
  • Vitamín B5 – 1 %
  • Vitamín B6 – 3 %
  • Draslík – 6 %
  • Hořčík – 1 %
  • Zinek – 0,4 %

Existuje několik druhů avokáda. Každé zralé avokádo vypadá jinak, proto je potřeba ho podrobit mačkací zkoušce.Existuje několik druhů avokáda. Každé zralé avokádo vypadá jinak, proto je potřeba ho podrobit mačkací zkoušce.

Kdy je avokádo zralé?

S touto otázkou nejvíce zápasí avokádoví začátečníci, ale jakmile si v tom uděláte jasno, už se nespletete. Časté negativní reakce jsou způsobeny právě špatnou vyzrálostí plodu. Pokud se avokádo velmi špatně loupe a je nahořklé, není dozrálé. Neřiďte se zbarvením avokáda. Existuje totiž mnoho druhů a každý dozrálý druh vypadá jinak. Doporučujeme vám se řídit jednoduchým pravidlem – při zmáčknutí musí být avokádo pružné a nesmí klást velký odpor. Někdy se může stát, že avokádo je na dotyk zralé, ale je to způsobeno častým zkoušením zralosti ostatními zákazníky. Avokádo je promačkané až na dřeň. Pokud koupíte nezralé avokádo, nechte ho dozrát doma. Během pár dní bude akorát. Každému také chutná avokádo při jiném stupni dozrání. Zatímco jedněm šmakuje úplně hnědé, až byste řekli „na vyhození“, jiní si mlaskají na ještě ne úplně vyzrálém avokádu. Zkuste, jaké bude chutnat vám.

Cena vs. kvalita

Na českém trhu jsou k vidění avokáda s cenou nad 70 Kč, což je extrém. Taková ta běžná cena se pohybuje kolem 25 až 30 Kč za kus. Zdá se vám to hodně? V poměru cena a výkon je to skvělá cena. Zasytí, dodá hromadu energie a napěchuje vaše tělo vitamíny a minerály. 

Guacamole je populární pokrm nejen v Mexiku a v USA, ale i v ostatních částech světa.Guacamole je populární pokrm nejen v Mexiku a v USA, ale i v ostatních částech světa.

Avokádový dip Guacamole

Jedním z nejoblíbenějších avokádových receptů je bez pochyby Guacamole. Co na tento aztécký pokrm nakoupit?

  • 2 avokáda
  • cibule
  • česnek
  • 3 chilli papričky
  • limetka
  • čerstvý koriandr
  • mořská sůl

Jak na přípravu Guacamole?

1. Omyté, ale neoloupané avokádo podélně rozkrojte až k pecce. Kroutivým pohybem proti sobě oddělte obě dvě poloviny od sebe.

2. Vyškrabejte lžičkou dužinu, dejte ji do misky a pokapejte šťávou z limetky.

3. Dužinu s limetkou vidličkou rozmačkejte nebo rozmixujte na hladký krém.

4. Osolte, opepřete a vmíchejte nadrobno nakrájenou cibulku, na proužky nakrájené chilli papričky a lisovaný česnek.

5. Podávejte s nachos.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jaké další recepty z avokáda si doma vychutnáváte? Inspirujte nás a ostatní čtenáře v komentářích na našem Facebooku, ať pořád nejíme jen nachos. 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025