Zatočte s alergiemi a užijte si letošní jaro naplno | Blog Mall.cz

Zatočte s alergiemi a užijte si letošní jaro naplno

Někdo vítá příchod jara s nadšením, jiný už se děsí slzavých očí, plného nosu a opuchlého obličeje. Jarní alergie trápí skoro pětinu naší populace, ale není nutné se jim poddávat. Při dodržování pár pravidel odezní stejně rychle, jako nastoupily.

Oteklý obličej a plný nos jsou reakce těla, které se přehnaně brání potenciálně nebezpečným látkám. Nejhorší situace je na jaře, kdy rozkvétají tisíce rostlin. Jarními alergiemi proto často trpí i ti, kteří po zbytek roku žádné potíže nemají.

První bitva probíhá už u vás doma

Každý alergik musí myslet na to, že pyl, roztoči, prach a další alergeny nečíhají jenom venku – dostanou se také k vám domů. A právě tomu musíte zabránit.

1. Větrejte večer, v noci nebo brzy ráno

V noci létá ve vzduchu nejméně alergenů, naopak přes den je množství nejvyšší. Jestliže už přišly teplé noci, nechte okno otevřené během spánku, ale po probuzení ho zavřete.

2. Pravidelně větrejte povlečení

Ložní prádlo a matrace jsou útočištěm roztočů, prachu i plísní. Proto hned po probuzení své povlečení rozprostřete a nechte proschnout. Každý víkend ho pak přes den rozložte na slunci. Zvažte také, zda si nepořídit povlečení pro alergiky.

3. Zbavte se koberců, záclon i závěsů

V textilních doplňcích domácnosti se často hromadí prach a roztoči. Na zem raději položte plovoucí podlahu a místo záclon a závěsů zvolte hliníkové žaluzie.

4. Pořiďte si čističku vzduchu

Ale opravdu kvalitní – s HEPA filtrem a ionizátorem. Ten zvýší počet aniontů ve vzduchu a vytvoří ve vašem bytě podobně příjemné prostředí, jako je venku po bouřce. Pokud máte doma velmi suchý vzduch (pod 40 % vlhkosti), zkuste také zvlhčovače.

>> Vyberte si čističku vzduchu na MALL.CZ. <<

Čističky vzduchu s ionizátorem vytváří podobné ovzduší, jako je venku při bouřce. • 

5. Nainstalujte si do oken sítě proti hmyzu

Nejen proto, abyste si v noci v klidu otevřeli okno dokořán, ale síť s drobnými očky zastaví spoustu pylu a prachu dřív, než vám vletí do pokoje.

6. Pravidelně uklízejte

Nemusíte provádět generální úklid, ale alespoň jednou za týden vysajte a utřete prach. To platí i pro elektroniku – typicky stolní počítač – který svými větráky nasává prach a stává se jeho semeništěm.

>> Připravte si doma nápoje, kterými zaženete jarní únavu. <<

Přizpůsobte svůj pohyb venku

Je jasné, že i když svůj domov vyladíte k dokonalosti, občas musíte chodit ven. Také vycházky však můžete upravit tak, aby vás alergie trápily co nejméně.

1. Ven choďte po dešti či za chladnějších dní

Alergenů poletuje ve vzduchu nejvíce během teplých, větrných a suchých dní. Nejhorší jsou období, kdy panuje vlna několikatýdenních veder. V takové době omezte pohyb venku na minimum. Anebo…

2. Vyrazte na dovolenou

Jestliže víte, že nejvíce trpíte během prvního týdne v květnu, prostě si na tento termín naplánujte dovolenou. U moře, na horách nebo třeba v Moravském krasu. Výlety po jeskyních vašemu organismu pomůžou.

>> Nebo vyrazte na zříceninu. Poradíme vám na kterou. <<

3. Choďte do lesa nebo k vodě

Zde je alergenů nejméně, naopak pole či louky jsou pro vás nejhorší. Těm se obloukem vyhýbejte. Jestli máte rádi městskou turistiku, vyrazte do centra města. V betonové džungli na vás příliš alergenů nečíhá.

Jarní rozkvetlá louka je pro alergiky tabu. • 

Nezapomínejte na léky

Každý alergik musí být připravený na to, že někdy se jeho situace rapidně zhorší.

Jako krabička první pomoci slouží v takových případech takzvaná antihistaminika – léky na alergii. Pořídíte je jak ve formě tablet, tak i ve formě kapek nebo spreje. Z volně prodejných jmenujme například:

  • Zyrtec,
  • Claritine,
  • Fenistil,
  • Zodac
  • nebo Xyzal.

Nejpohodlnější na užívání jsou kapky nebo roztok, doporučujeme je aplikovat pomocí inhalátorů. Ve formě mlhy je vaše tělo přijme rychleji – takže i rychleji zaberou.

Pokud tyto léky potřebujete až příliš často, zajděte raději za alergologem. Ten vám udělá podrobné vyšetření a předepíše léčbu, která vám od problémů uleví.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.