Zařaďte do svého jídelníčku mandle – krále mezi ořechy | Blog Mall.cz

Zařaďte do svého jídelníčku mandle – krále mezi ořechy

Popelka kouzlo oříšků odhalila už dávno. Ještě ale netušila, že zdaleka nejúčinnější jsou mandle. Křupavé dobroty jsou vitamínovou bombou, která na naše tělo působí jako elixír zdraví. Čtěte proč.

Chcete-li se cítit dobře a fit, nemusíte zrovna měnit jídelníček od základů. Stačí do něj přidat ingredience, které se postarají o spokojený žaludek i zdraví – mandle. Zvlášť pokud se chystáte na jarní detox těla, lepšího parťáka nenajdete.

Nenápadná jedlá semínka z mandloně nejsou jen oblíbenou pochoutkou, ale i hotovou vitamínovou bombou. Obsahují vitamíny E, B i celou řadu minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek.

Díky obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek jsou mandle ideální pochoutkou i pro děti nebo těhotné ženy. • 

Dejte si mandlovou svačinku každý den

Mezi ořechy hrají mandle prim i co do obsahu vlákniny. Zdravé mlsání si proto dopřejte klidně každý den. Miska mandlí každý večer udělá s vašim tělem divy:

  • posílí nervy,
  • pomůže překonat stres i únavu,
  • sníží cholesterol,
  • nabudí vás energií,
  • posílí svaly, kosti i zuby.

Podlouhlé oříšky jsou navíc nejlepší prevencí i proti srdečním onemocněním nebo cukrovce. Ale pozor – nic se nemá přehánět. Hrstka 20 kousků denně bohatě stačí. Křupavé laskominy jsou totiž dost kalorické. Ve větším množství by vašemu tělu neprospěly.

Pokud je ale budete jíst střídmě, o svou linii se strachovat nemusíte. Mandle jsou totiž bohaté hlavně na mononenasycené mastné kyseliny, kterým se přezdívá hodné tuky. A ty jsou pro tělo prospěšné.

Mandle jsou oblíbené i u sportovců. Obsahují totiž hodně bílkovin, vlákniny i proteinu. • 

Loupané, či neloupané? To je, oč tu běží

Na pultech obchodů najdete mandle v nejrůznějších podobách. Pražené, solené, karamelové, ale také loupané a neloupané. Právě kolem slupek koluje mýtus, že jsou jedovaté a tělu uškodí. Ve skutečnosti se jich bát nemusíte.

V běžném množství vám neublíží. Podle mnohých se dokonce právě ve slupkách ukrývá pravá ořechová chuť. Jsou ale hůř stravitelné a mohou být nahořklé. Chcete-li si pojídání oválných oříšků skutečně užít a potěšit své zažívání, mandle oloupejte. Není to žádná věda – postačí vám k tomu horká voda.

Slupky z mandlí rády nechávají skvrny a mohly by vám zabarvit pracovní desku. Houbičku i utěrky tak mějte při loupání v pohotovosti. • 

Před mlsáním namočit!

Naše babičky mandle před podáváním ještě máčely. A věděly proč – když je sníte jen tak, můžete mít pak pocity těžkosti a nafouklé břicho. Po namočení se ale uvolní kyselina fytová, která jinak zamezuje snadnému trávení.

Nechte mandle ve vlažné vodě ideálně přes noc. Aktivují v sobě zdravé látky, zvýrazní chuť a navíc budou stravitelnější.

Kouzlete s mandlemi v kuchyni

A když vás zobání křupavých laskomin u televize omrzí, dejte jim šanci i v kuchyni třeba při přípravě nedělního oběda – ostudu vám určitě neudělají. Za pár minut z nich vykouzlíte jednoduché a zdravé speciality.

1. Mandlová polévka

V zimě vás zahřeje a v létě nabudí energií. Hotovo přitom budete mít za půl hodiny. Na mandlovou polévku si nachystejte:

  • cibuli,
  • 600 ml zeleninového vývaru,
  • 2 lžíce mletých mandlí,
  • 2 bulvy fenyklu,
  • 100 ml smetany na vaření,
  • 2 stroužky česneku,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.
  1. Na jemno nakrájenou cibuli zlehka osmahněte na pánvi. Přidejte nakrájený fenykl, česnek a zalijte vývarem.
  2. Polévku vařte asi 20 minut, než fenykl změkne. Pak do hrnce přisypte namleté mandle, ochuťte solí a pepřem.
  3. Nakonec všechno rozmixujte a zahustěte smetanou na vaření. Při servírování posypte talíř plátky mandlí a podávejte s opečenou bagetkou.

Mandlová polévka s fenyklem vás zahřeje. • 

 2. Pstruh na mandlích

Chcete-li si dopřát chutnou a zdravou lahůdku, zkombinujte rybu a ořechy. Postačí vám na to jen pár ingrediencí:

  • pstruh,
  • citron,
  • 3 lžíce mandlových plátků,
  • 1 lžíce másla,
  • čerstvé bylinky,
  • sůl, pepř a koření podle chuti.
  1. Pstruha opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a okořeňte – nezapomeňte ani na vnitřní stranu. Dovnitř navíc vložte plátky citronu a čerstvé bylinky podle vlastní chuti. Hodí se tymián, petržel nebo rozmarýn.
  2. Na vrch položte plátek másla a dejte do vyhřáté trouby na 200 °C.
  3. Asi po 15 minutách pstruha vyndejte, znovu potřete máslem a posypejte plátky mandlí. Nechte dalších asi 10-15 minut dopéct. Rybu pravidelně kontrolujte, ať se mandle nespálí.

Na mandlích můžete připravit i kapra nebo lososa – záleží na vaší chuti. • 

Mandlových dobrot je ale mnohem víc. Pokud se vám nechce nic připravovat, kupte si třeba mandlové mléko. Alternativa klasického kravského mléka je chutná i zdravá. Stačí jedna sklenice ke snídani a pokryjete třeba denní potřebu vitamínu B12.

Nezapomeňte ale mandle občas střídat i s jinými ořechy. Vlašáky, kešu nebo para – výběr je velký. Upečte si z nich zdravé ořechové tyčky nebo jiné lahůdky.

Máte vlastní ověřený recept z oříšků? Podělte se o něj na Facebooku.