Vše o sušení (nejen) ovoce

Sušení potravin je jedna z nejstarších metod konzervování.  Je to perfektní způsob, jak uchovat potraviny na horší časy a zachovat jejich typickou chuť, vůni i barvu. Poradíme vám, jak a co všechno můžete sušit. 

Princip sušení spočívá ve snižování obsahu vody

První zmínky o sušení potravin se dochovaly už z dob před 3 500 lety. Tehdy se sušilo na slunci nebo ve větru a jednotlivé techniky sušení se předávaly z generace na generaci. Doba sice pokročila a s ní i metody sušení potravin, ale princip zůstává stále stejný. Sušením se sníží obsah vody v potravinách, a tím se zabrání růstu plísní, bakterií a kvasinek, které v suchém prostředí umírají. Díky tomu je možné sušené potraviny uchovávat po výjimečně dlouhou dobu.

Kupované sušené potraviny nejsou tak zdravé jako ty domácí

Oproti doma nasušeným potravinám jsou ty zakoupené v obchodě ve většině případů plné nezdravého cukru a oxidu siřičitého, který prodlužuje jejich trvanlivost. Jejich konzumace má pak za následek v lepším případě nadýmání, v horším pak průjmy a bolesti žaludku. U doma nasušených potravin se vám nic podobného stát nemůže. Naopak. Doma usušené ovoce i zelenina jsou plné vitamínů a vlákniny, prospívají správnému trávení a dodají vám potřebnou dávku energie.

Sušené ovoce přibalte na výlety. Je skvělým zdrojem energie a zároveň téměř nic neváží.Sušené ovoce přibalte na výlety. Je skvělým zdrojem energie a zároveň téměř nic neváží.

Sušičky potravin ocení zahrádkáři i vyznavači zdravého stravování

Sušičky potravin jsou jednou z moderních metod sušení. Jediné, co potřebují, je elektrická energie, a tak se staly oblíbenými pomocníky zahrádkářů, kteří suší přebytky ze zahrádky, i těch, kteří chtějí žít zdravě. Při výběru sušičky je potřeba si ujasnit:

  • Jak často budete sušičku používat? Pokud budete sušičku potravin používat denně, vyplatí se investovat do dražšího přístroje, který takový nápor vydrží.
  • Kolik potravin budete naráz sušit? Čím více potravin sušíte, tím více budete potřebovat sušících táců.

Co budete sušit? Každá potravina se suší na jinou teplotu a jinak dlouho. Proto zvolte takovou sušičku, u které se dají regulovat teploty a má zabudovaný časovač. Ideální je rozsah teplot od 30 °C do 70 °C.

Sušené ovoce je plné vitamínů a vlákniny. Také je vysoce návykové a spolehlivě nahradí nezdravé brambůrkySušené ovoce je plné vitamínů a vlákniny. Také je vysoce návykové a spolehlivě nahradí nezdravé brambůrky

Sušit se dá ovoce, zelenina, houby i maso

K sušení vybírejte vždy jen zralé suroviny bez plísně či jiného poškození. Myslete na to, že při sušení se koncentrují přírodní aromata a cukry, proto se nebojte sušit ani kyselé nebo méně sladké plody. Sušičku nastavte na správnou teplotu:

  • 35 – 40 °C – doporučené pro sušení bylin a koření
  • 50 – 55 °C – vhodné pro houby, ovoce a zeleninu
  • 55 – 60 °C – ideální pro sušení masa

Ve správně usušených potravinách by mělo zbýt cca 5 % vody. Jak tuto hranici poznat? Podle vzhledu. Jakmile se začne výrazně měnit barva a pružnost, je sušení u konce. Správné usušené potraviny by měly být vláčné a na řezu by se pod tlakem neměly objevit kapičky. Některé potraviny se suší jen několik hodin, jiné třeba i celou noc.  S vhodnou dobou sušení vám poradí knihy o sušení potravin a kuchařky.

Obecně platí, že:

  • ovoce s peckou před sušením rozpulte, vypeckujte a sušte celé půlky. Větší kusy nakrájejte na plátky
  • ovoce bez pecky, zeleninu, houby a maso nakrájejte na zhruba 5mm plátky

Sušená zelenina je stejně kvalitní jako mražená.Sušená zelenina je stejně kvalitní jako mražená.

 

Uskladnění usušených potravin

Usušené potraviny nechte asi hodinu vychladnout a uskladněte je ve vzduchotěsných nádobách. Dobu mezi vychladnutím a uskladněním neprodlužujte. Potraviny by mohly opět nasáknout vlhkost z okolí a začít se kazit v nádobách. Nádoby uschovejte na temném místě s pokojovou nebo chladnější teplotou. Pak vám vydrží zhruba 1–2 roky.

A na závěr jeden tip

Jablka, hrušky nebo meruňky při sušení přirozeně hnědnou. Zkuste nakrájené ovoce před sušením namočit do směsi čtvrt litru vody a lžíce citrónové šťávy. Ovoce zůstane při sušení světlé a nezhnědne ani při skladování.

Které sušené potraviny máte nejraději? U nás vedou křížaly posypané skořicí. Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku, co máme příště usušit a ochutnat.

Témy:
  sušení, potraviny
 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025