Vánoce bez másla: zkuste 6 tipů na trochu jiné cukroví | Blog Mall.cz

Vánoce bez másla: zkuste 6 tipů na trochu jiné cukroví

Máslo je zboží, které může celé vánoční přípravy pěkně prodražit. Zkuste se letos obejít bez něj. Najděte si svou bezmáslovou cestu k pečení a vyzkoušejte (ne)tradiční recepty trochu jinak.

1. Nepečené cukroví

Pokud jste v časovém presu, nemáte troubu nebo si jednoduše na žádné velké pečení nepotrpíte, pak jsou pro vás ideálním řešením nepečené recepty. Jsou rychlé a jejich příprava nevyžaduje mnoho ingrediencí – většinou ani máslo.

Můžete je chystat až na poslední chvíli, protože nepotřebují uležet. Vedle tradičních pochoutek, jako jsou třeba vosí hnízda, najdete mezi nepečeným cukrovím i jiné dobroty. Vyzkoušejte třeba datlové lanýže s anýzem. Budete na ně potřebovat:

  • 20 čerstvých datlí,
  • 2 lžíce kakaa,
  • špetku skořice,
  • špetku soli,
  • špetku anýzu,
  • ovoce nebo čokoládu na ozdobu.

Datle vypeckujte a rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Přidejte špetku soli, anýzu i skořice a vypracujte v těsto. Až bude směs dostatečně hutná, nechte ji na chvíli odležet v lednici, aby se vám teplé těsto nelepilo na ruce.

Nakonec z hmoty vyválejte malé kuličky a obalte je v kakau. Zadní stranou vařečky do kuliček vytlačte dírku. Vlijte do ní rozpuštěnou čokoládu, do které zasaďte kousky ovoce podle vaší chuti a nechte zatuhnout. Datle skvěle doplňují třeba sušené třešně.

>>> Vyberte si (nejen) na pečení ten pravý tyčový mixér 

Klasické cukroví doplňte nepečenými druhy, které nepotřebují uležet a můžete je chystat i na poslední chvíli. • 

2. Jako za první republiky

Zatímco na bohatou nadílku pod stromečkem si lidé za první republiky moc nepotrpěli, sváteční tabule byla vždycky pestrá. Nesměly na ní chybět ořechy ani sušené ovoce, ze kterého se také peklo cukroví. Nejdůležitější surovinou v kuchyni bylo ale sádlo.

Inspirujte se prvorepublikovou kuchařkou a připravte na Vánoce takzvané sádlovky. Nachystejte si na ně:

  • 150 g sádla,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 160 g hladké mouky,
  • 60 g kakaa,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • mandle nebo oříšky,
  • džem.

Mouku a cukr nejprve prosejte do misky, ať nedělají hrudky. Přidejte kakao, vanilkový cukr a sádlo, které necháte povolit v pokojové teplotě. Ze směsi zpracujte hladké těsto, vyválejte ho a vykrajujte z něj různé tvary. Pokud nemáte formičky, můžete ho jen vytvarovat do kuliček a ty v celku bez obav péct.

Cukroví položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut na 110 °C. Nakonec ozdobte marmeládou a plátky mandlí nebo ořechů.

Sádlové cukroví je mastnější než jiné, takže v krabici nechává skvrny. Vypodložte upečené cukroví pečícím papírem nebo kupte plechovou dózu, které fleky nevadí. • 

3. Veganská nadílka

Dáváte-li přednost veganskému jídlu a odmítáte mléko, mléčné výrobky a vejce, stejně si můžete pochutnat na vánočním cukroví. Kuchařky totiž myslí i na vás a nabízí celou řadu receptů bez živočišných produktů.

Hlavními surovinami pro veganské sladké speciality jsou především ovoce nebo sušené plody a ořechy. Zkuste zkombinovat obojí a připravit si třeba meruňkové kuličky s oříšky a kokosem. Nachystejte si:

  • 300 g sušených meruněk,
  • 3 lžíce vymačkané citronové šťávy,
  • pistáciové oříšky,
  • sušený kokos.

Meruňky rozmixujte spolu s citronovou šťávou, až vám vznikne hustší hmota. Z ní vymodelujte malé kuličky. Podle chuti je obalte v kokosu nebo v rozemletých oříšcích. Před podáváním nechte vychladit v lednici, ať těsto pořádně zatuhne.

Veganské jídlo neobsahuje mléčné výrobky. Připravte si cukroví třeba jen z ovoce nebo oříšků. • 

4. Netradičně tradiční cestou

Chcete pojmout letošní Vánoce nově a vyřadit z receptů máslo, současně si ale neumíte představit vánoční stůl bez lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků? Vydejte se netradičně tradiční cestou. Klasické druhy cukroví totiž můžete vyrobit i bez másla. Na speciální vanilkové rohlíčkybudete potřebovat:

  • 140 g hladké mouky,
  • 100 g kokosového oleje,
  • 40 g moučkového cukru,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • ½ balení prášku do pečiva,
  • vanilkový extrakt,
  • vanilkový cukr.

Ořechy vložte do mlýnku a umelte je najemno. Přidejte k nim prosátou mouku a cukr, kokosový olej, prášek do pečiva a trošku vanilkového extraktu na zavonění. Vypracujte ze směsi hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte chvíli odpočinout v lednici.

Až je těsto odpočaté, použijte speciální formičky nebo ručně vyválejte malé kousky do tvaru rohlíčků. Pečte v troubě asi na 180 °C, stačí kolem 10 minut. Po vytáhnutí nechte cukroví chvíli vychladnout a pak ho ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Kvůli nedostatku másla se nemusíte vzdávat ani tradičních druhů cukroví. • 

NÁŠ TIP: Kokosový olej můžete použít jako náhražku másla i v jiných receptech. Nebo si vyrobte doma vlastní máslo pomocí smetany. Dáme vám návod.

Vyrobit domácí máslo není vůbec složité – stačí jen smetana a výkonný šlehač. • 

5. Staročeské Vánoce

Pravé staročeské svátky se neobešly bez ořechů nebo figurek z ovoce. Nepostradatelnou ingrediencí byl med, který symbolizoval zdraví, ale také spokojený a sladký život. Přidával se do perníčků i vánoček s rozinkami a mandlemi.

Udělejte si Vánoce po vzoru našich babiček a oslaďte si pečení medem. Místo klasického cukroví můžete na vánoční stůl naservírovat tradiční staročeské oplatky. Stačí vám na ně:

  • 500 g mouky,
  • 5 dl mléka,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžíce medu,
  • špetka soli.

Všechny suroviny smíchejte v míse a udělejte z nich těsto. Mělo by být jen trochu hustší než těsto na palačinky. Rozpalte formu na oplatky a pomažte obě strany trochou včelího vosku. Nalijte na jednu stranu těsto, formu uzavřete a krátce opečte z obou stran.

Hotové oplatky můžete servírovat potřené česnekem a pokapané medem. Na neotřelou kombinaci chutí nedaly naše babičky dopustit.

Jestli nemáte doma všechny potřebné suroviny na oplatky, zkuste těsto udělat jen z mouky, vody a špetky soli – i tak si pochutnáte. • 

NÁŠ TIP: Pokud doma nemáte stroj na pečení oplatek, vystačíte si i s obyčejným plechem. Nalijte těsto v tenké vrstvě na plech ve tvaru kolečka a pečte asi na 170 °C dozlatova z obou stran.

6. Hezky po venkovsku

Na venkově se dřív neslo předvánoční období především ve znamení zabijačky. Zimní tradice přinesla lidem sádlo a také škvarky, které nejedli jen naslano, ale také nasladko. Přidávali je často dokonce do vánočního cukroví.

Inspirujte se venkovskými zvyky a připravte si škvarkové slepované dobroty. Stačí vám:

  • 250 g škvarků,
  • 250 g moučkového cukru,
  • 250 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • špetka mleté skořice,
  • špetka mletého hřebíčku,
  • marmeláda.

Nezapomeňte, že na přípravu cukroví musíte mít neosolené škvarky. Ty pak umelte najemno, přidejte k nim všechny ingredience kromě marmelády a smíchejte v hladké těsto. Rozválejte ho na vyšší placku, měla by mít kolem 5 milimetrů. Z ní pak vykrajujte libovolné tvary nebo dejte těsto do formiček.

Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Po vytažení obalte v moučkovém cukru nebo promažte třeba rybízovou marmeládou a slepujte jednotlivé kousky k sobě.

Výrazná chuť škvarkového cukroví ozvláštní sváteční tabuli. Pokud nechcete kousky slepovat marmeládou, můžete je obalit jen v moučkovém cukru. • 

Dejte se do vánočního kuchtění ještě dnes. K mlsání svých kulinářských výtvorů si pak můžete vzít počítač a v domácí pohodě pátrat třeba po dárcích pod stromeček. Vyzkoušejte našeho vánočního rádce, potěšte své blízké a užijte si Vánoce s úsměvem.