Signály těla: Co o vašem zdraví říká nadměrné pocení nebo lámavé nehty? | Blog Mall.cz
Signály těla: Co o vašem zdraví říká nadměrné pocení nebo lámavé nehty?

Signály těla: Co o vašem zdraví říká nadměrné pocení nebo lámavé nehty?

Většinou vůbec neposloucháme, co nám chce tělo říct. A to se nevyplácí. Stalo se vám už někdy, že jste měli hodně tmavé kruhy pod očima nebo vás trápilo nadměrné pocení? Možná chybělo jen málo, abyste skončili v nemocnici.

Tmavé kruhy pod očima

Často hlásí nedostatek tekutin v těle, onemocnění ledvin, močového měchýře nebo ženských orgánů. Můžou ale znamenat i obyčejné nevyspání nebo příliš tenkou kůži pod očima.

Velká žízeň

Někdy je žíznivost projevem zvýšené funkce štítné žlázy, nedostatku vápníku v těle nebo snížené produkce slin v ústech. Existuje dokonce nemoc zvaná žíznivka, při které je porušena sekrece antidiuretického hormonu. Tělo má narušené hospodaření s vodou a postižený člověk velmi často močí. Nadměrná žízeň je ale také jedním z typických příznaků cukrovky.

Páchnoucí moč

Jestliže moč páchne po acetonu, může se jednat o projev diabetu. Hnilobný zápach může znamenat přemnožení bakterií v močových cestách. Zakalená moč může signalizovat zánět měchýře nebo ledvin, tmavá, nahnědlá barva moči nebo krev v moči ukazují na problém s ledvinami nebo měchýřem. Je nutné zajít k urologovi, aby určil přesnou příčinu.

Lámání nehtů

Často jsou důvodem dlouhodobý stres, máčení rukou v agresivnějších mycích prostředcích nebo dezinfekci (problém zdravotníků), ale také hormonální změny a potíže se štítnou žlázou. Zejména dva poslední možné signály by měl obvodní lékař pomocí základního laboratorního vyšetření vaší krve vyhodnotit.

Zácpa

Častou příčinou bývá nedostatek tekutin a vlákniny v potravě. Zácpa ovšem může být v některých případech i známkou potíží se střevy. A také s hlavou – při zácpě jde podle psychosomatické medicíny o hromadění psychických jevů a neschopnost získat odstup. Člověk se nemůže uvolnit a vyjádřit dostatečně své pocity.

Průjem

Bývá nejčastěji důsledkem dietní chyby. Když je příliš častý a střídá se se zácpou, i tady může jít o signál střevního onemocnění. Návštěva gastroenterologa je rozhodně na místě. Pomoci může i psychoterapie. Z pohledu psychosomatické medicíny je chronický průjem známkou ustavičného strachu člověka, že život nezvládne, akutní průjem ukazuje, že je před dotyčným problém, se kterým nechce mít nic společného.

Nadměrné pocení

Běžně se tělo zbavuje odpadních látek pomocí jiných orgánů, než je kůže. Když je pocení extrémní, může se jednat o jejich špatnou funkci a projev závažnějších chorob. Radíme přinejmenším navštívit praktického lékaře a s ním se domluvit na dalším postupu (odběry krve a další vyšetření).

Vše pro podporu zdraví a zvýraznění vaší krásy najdete zde >>