Rybíz nepatří jen do bublaniny

Léto pomalu vrcholí a společně s ním i sezóna rybízu. Na některých zahrádkách ale pěstitelé úrodu barevných kuliček nechávají ladem. Kyselá chuť se totiž může rychle omrzet. Podíváme se spolu na pozitivní účinky rybízu a méně tradiční zpracování, aby žádný keřík nebo stromek nezůstal opomenutý.

Zmínky o rybízu se v dobových herbářích objevují už od 14. století. Rybíz byl známý především pro své léčivé účinky. Pomáhal snižovat horečky a ulevoval při bolestech způsobených ledvinovými kameny.

Dnes známe více než 120 odrůd rybízu, světově se největší množství používá do šťáv nebo v sušené podobě do ovocných čajů.

U nás nejčastěji končí v bublanině nebo rozmačkaný s pořádnou dávkou cukru.

Multivitamínové zobání z vaší zahrádky

Díky vysokému obsahu vitamínu C rybíz skvěle posiluje imunitu. Ze 100 g černého rybízu dokáže tělo získat až 30 mg vitamínu. Přibližně 50 kuliček rybízu tak dodá dospělému člověku doporučenou denní dávku vitamínu C.

Rybíz je vitamínová bomba prospívající zdraví i kráse.Rybíz je vitamínová bomba prospívající zdraví i kráse.

Připisují se mu silné protizánětlivé účinky – poradí si s dýchacími cestami i revmatickými onemocněními. Mimořádných výsledků dosahuje při léčbě močových cest a dalších urologických problémů.

U „céčka” ale výčet užitečných látek zdaleka nekončí. Obsažené karoteny umožňují tělu vytvářet vitamín A, který je součástí zrakového pigmentu. Ten pomáhá ostrému vidění i při nižší světelnosti. Funguje také jako prevence proti šerosleposti a chrání všechny sliznice v těle.

Rybízem doplníte i další důležité vitamíny:

  • vitamín B3 (podporuje funkci nervového systému),
  • vitamín B5 (posiluje vlasy, nehty i kůži),
  • vitamín E (reguluje hladinu cukru v krvi).

Rybíz je stejně jako ostatní bobulky silný antioxidant. Pomáhá tělu vypořádat se s volnými radikály a zabraňuje tím vzniku rakoviny.

V dlouhém výčtu pozitivních účinků nesmíme opomenout obsažené flavonoidy, látky, které bojují proti ucpávání tepen. Více těchto bioaktivních látek obsahují už jen ostružiny, maliny, šípek a rakytník.

Rybíz je na pěstování nenáročný a keříčkové varianty plodí i desítky let.Rybíz je na pěstování nenáročný a keříčkové varianty plodí i desítky let.

Hrst rybízu dodá tělu také potřebný vápník, mangan, fosfor a draslík.

Červený, černý nebo bílý?

Pozitivní účinek má sice každá odrůda, ale drobné rozdíly mezi nimi najdete.

Bílý rybíz

  • je chuťově nejjemnější,
  • a v porovnání s ostatními druhy má sladší chuť.

Červený rybíz

  • zvládnete pěstovat i ve stinnějším prostředí
  • a dosahuje výborných výsledků při léčbě infekce močových cest.

Černý rybíz

  • vyžaduje slunné místo
  • a obsahuje nejvíce vitamínu C ze všech druhů.

Nenáročný obyvatel zahrady

Rybíz si můžete vybrat v keříčkové nebo stromkové podobě. Obě se vysazují na podzim. Stromkům dejte metrový rozestup, keříčkovým odrůdám dopřejte prostor přibližně o půl metru větší.

Sazenice můžete trochu „utopit” – v půdě by měly být přibližně o 10 centimetrů hlouběji, než v pěstitelské školce.

Čerstvé plody společně s dalším letním ovocem osvěží vaše pití a nabídnou zdravější alternativu přeslazeným limonádám.Čerstvé plody společně s dalším letním ovocem osvěží vaše pití a nabídnou zdravější alternativu přeslazeným limonádám.

Stromkové varianty jsou snadnější na údržbu i sklizeň, očesání keříčků vyžaduje více času a trpělivosti. Keř rybízu ale dokáže plodit i více než 40 let a snadněji se rozmnožuje. Stromky vám budou kuličky plné vitamínů dodávat přibližně dalších 10 let.

Kvůli úspoře místa můžete rybíz (především červený) zasadit pod nízké jabloně.

S rybízem ke krásné pleti

Z rybízu vyrobíte pleťovou masku, která uleví pokožce po intenzivním vystavení sluníčku:

  • rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu,
  • smíchejte s kvalitním bílým jogurtem,
  • naneste na pleť a nechte 20 minut působit, opláchněte.

Rybíz s jogurtem je výborná svačina, poslouží ale také jako hydratační pleťová maska.Rybíz s jogurtem je výborná svačina, poslouží ale také jako hydratační pleťová maska.

Druhou variantou je výživná pleťová maska:

  • rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu,
  • přidejte lžíci kvalitního olivového oleje,
  • smíchejte se žloutkem,
  • aplikujte na obličej a po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou.

Rybíz kraluje v kuchyni

Bublaninu nebo klasickou marmeládu každý zná, rybíz ale můžete zpracovat i méně tradičními způsoby.

Rybízové nanuky

  • Rozmixujte misku malin a misku rybízu.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou mátu.
  • Směs naplňte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.

Náš tip: Pokud chcete smetanové, chuťově jemnější nanuky, přidejte do směsi kelímek smetany ke šlehání.

Rybízové chutney s červenou cibulí

  • Na pánvi s trochou oleje osmažte dvě velké červené cibule a jednu červenou papriku.
  • Do hrnce vložte centimetrový kousek zázvoru, jednu chilli papričku a tři velké stroužky česneku, vše nasekané na drobné kousky. Zalijte 200 ml červeného vinného octa, přidejte čajovou lžičku koření pěti vůní, čajovou lžičku soli, 140 g cukru, osmaženou zeleninu a směs uveďte do varu.
  • Po 5 minutách vaření přisypte 200 g černého rybízu a vařte dalších 5 minut.
  • Horkou směs naplňte do sklenic, otočte dnem vzhůru.

Rybíz à la brusinky

  • Do hrnce nasypte 700 g hnědého cukru, 1 kg červeného rybízu, 2 lžíce kyseliny citronové, 3 tyčky skořice, 3 badyánové hvězdičky, 10 hřebíčků, vše dobře promíchejte.
  • Na mírném plameni pomalu přiveďte k varu. odebírejte ze směsi pěnu.
  • Vařte asi 20 minut, odstraňte koření, vmíchejte 10 lžic rumu.
  • Směs naplňte do sklenic, na vrch přidejte ještě jednu lžíci rumu, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš tip: Rybíz na způsob brusinek se skvěle hodí k paštice, do svíčkové nebo ke grilovanému masu i zelenině.

Máte vlastní osvědčený recept nebo tip na využití rybízu? Podělte se s námi na našem Facebooku.

 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025