Rozjasněte šatník podle barevné typologie | Blog Mall.cz

Rozjasněte šatník podle barevné typologie

Čím výš je rtuť teploměru, tím míň vrstev musíme oblékat. Konečně! Po dlouhé zimě plné černých kabátů a huňatých svetrů nastává doba veselých barev a lehkých materiálů. Inspirujte se trendy barvami tohoto jara a zařaďte je do šatníku tak, abyste je unosila i příští rok.

Není v roce lepší doba k očistě jídelníčku, velkému úklidu a osvěžení domácnosti než právě jaro. Máte-li chuť vyměnit zimní garderóbu za odlehčenější jarní modely, nahlédněte jedním očkem na přehlídková mola a druhým do svého stávajícího šatníku. A pak čtěte, jak oba styly zkombinovat tak, aby vám skutečně slušely.

Začněte roztříděním šatníku

Než vyrazíte na nákupy nového oblečení, vytřiďte ze skříně kousky, které už nosit nebudete – zapomeňte přitom na výmluvy a vezměte jarní detox skříně pěkně od podlahy.

Staré oblečení vyhoďte, zimní kabáty a svetry nechte vyčistit a uložte je tak, aby vám do další sezóny nepřekážely. Naopak:

  • vytáhněte jarní a letní kousky,
  • zkontrolujte, zda vám stále padnou,
  • ověřte, že nejsou děravé nebo jinak poničené
  • a pokud je potřeba, znovu je vyperte a vyžehlete.

Díky těmto krokům získáte dokonalý přehled o tom, v jaké stavu váš jarní šatník je, co potřebujete dokoupit a čeho máte až až.

Prádlo, které budete tuto sezónu nosit, srovnejte tak, ať na něho vždy vidíte. Díky tomuto triku unosíte všechny kousky a nic vám nebude ve skříni ležet ladem. • 

NÁŠ TIP: Inspirujte se úklidovými metodami specialistkami na pořádek: Marií Kondo či Jennifer Lifford.

Určete, které barvy vám sluší

Nejraději nosíte černou a přijde vám divné, že neustále slyšíte otázku, proč se tváříte smutně? Zamyslete se nad tím, zda barvy vašeho šatníku odpovídají vašemu barevnému typu.

Každý typ má svoje nuance – nejlépe vás odhadne vizážistka nebo stylista. • 

  • Jarní typ má světlou pleť s broskvovým nádechem, blonďaté až světle hnědé vlasy, modré, zelené nebo oříškové oči a kůži, která se rychle opálí do červeného podtónu.
  • Letní typ má pleť v barvě porcelánu, světlé vlasy s popelavým podtónem, růžové rty a tmavě modré či šedé oči. Dobře se opaluje a pleť často zhnědne do olivova.
  • Podzimní typ má slonovinovou nebo broskvovou pleť, rezavé nebo kaštanové vlasy a modré či zelené oči. Vaše pleť má sklon k tvorbě mateřských znamének a málokdy se pěkně opálíte.
  • Zimní typ má rovnoměrně světlou nebo naopak tmavou pleť, tmavé vlasy a oči v odstínech hnědé nebo tmavě šedé. Má výrazné červené rty a rychle se opálí do hnědého odstínu.

Berte svůj barevný typ jako kompas při nákupech. Nemusíte se ho držet přesně, ale když budete dodržovat základní cestu, vždy dojdete do cíle – tedy do bodu, kdy oblečení podtrhne vaši přirozenou krásu.

Víte, které barvy se hodí k vaší pleti, očím a vlasům? Ujasněte si to dřív, než utratíte půl výplaty za nové šaty. • 

Založte svůj šatník na několika barvách, které ladí k vašemu barevnému typu. K těm pak podle sezónních trendů a barev dokupujte doplňky. Budete mít jistotu, že vaše skříň bude plná nadčasových kousků a zároveň půjdete s dobou.

Inspirujte se jarem z přehlídkových mol

Barvy, které vám podle vašeho barevného typu sluší, jsou platné bez ohledu na roční období. Móda je ale hra, proto vám nic nebrání rozšířit tento nadčasový šatník o trendy barvy sezóny.

Přehlídkám na tuto sezónu vládly pastelové odstíny levandulové, růžové, bledě modré a mentolově zelené. Ty doplňují výrazné odstíny fialové, žluté a rajčatově červené. Z neutrálních barev letos zazáříte v olivové, čokoládově hnědé nebo klasické bílé.

Drobný detail v outfitu v barvách jara ukáže, že znáte poslední trendy a nebojíte se je nosit. • 
 

Ať už jste jakýkoliv barevný typ, v této škále si jistě vyberete svoji barvu letošního jara. Nemusíte se do ní ale obléci od hlavy k patě tak, jak ukazují modelky na přehlídkách – stačí detaily. Držte se zlatého pravidla každého stylisty: kupte si jednu věc a tu vystavte na odiv. I kanárkově žlutou kabelku snadno zkombinujete s tím, co ve skříni už máte.

3 pravidla pro nadčasové nákupy

Ještě než vyrazíte na nákupy, ujasněte si, co vlastně hledáte. Vyhnete se impulzivním nákupům a ušetříte místo ve skříni i svoji peněženku.

Červené lodičky jsou klasikou, ale opravdu je unosíte, když běžně chodíte v teniskách? Než jdete na nákupy, rozmyslete si, co chcete, a nekupujte zbytečnosti. • 

Myslete také na to, že trendy nemusíte sledovat do posledního puntíku. Oblečení, boty a doplňky vybírejte tak, aby:

  • lichotily vaší postavě a dobře vám seděly,
  • cítila jste se v nich pohodlně,
  • vás okamžitě napadlo, k čemu je budete nosit.

Odškrtnete-li si tyto 3 body, máte skoro 100% jistotu, že oblečení opravdu unosíte a příští rok ho na jaře nevytřídíte jako nepotřebné.

Zařadíte do svého šatníku některou z barev letošního jara? Napište nám na Facebooku.