Připravte si melounové osvěžení 4× jinak | Blog Mall.cz

Připravte si melounové osvěžení 4× jinak

Vodní meloun je dokonalou potravinou pro horké letní dny. Vyjídat samotnou sladkou dužinu se ale brzy omrzí. Melounové mlsání přitom může vypadat i jinak. Inspirujte se recepty na netradiční melounové osvěžení, které vaše tělo v létě ocení.

Osvěží vás, uhasí žízeň a hravě nahradí i plnohodnotné jídlo. To ale není všechno, co vodní meloun zvládne. Tahle sladká letní zelenina se postará i o vaše zdraví.

Je totiž hotovou zásobárnou vitamínu a prospěšných látek. Najdete v něm třeba:

  • vitamíny A, B i C,
  • železo
  • nebo vápník.

Pravidelná melounová svačinka vám také posílí imunitu, zlepší zrak i paměť. A i když patří mezi chuťově nejsladší plody, obsahuje 90 % vody a jen 3–10 % cukru – podle odrůdy. Je proto ideální i pro sportovce nebo pokud chcete shodit nějaké to kilo.

A jestli chcete být opravdu zdraví, nevyplivujte ani černé pecky. Právě melounová semínka totiž obsahují velké množství proteinů, vlákniny i minerálních látek jako hořčík, draslík či zinek.

NÁŠ TIP: Pokud meloun nejíte jen tak, ale připravujete z něj nápoje nebo pokrmy, pecky raději vydlabejte. Mohly by vám ucpat brčka nebo zaskočit v krku.

Ověřte si v obchodě, že kupujete zralý meloun. A raději sáhněte po neporcovaných plodech, které si lépe zachovávají vitamíny a další potřebné látky. • 

Připravte si melounovou dobrotu 4× jinak.

1. Melounové mojito

Na osvěžující letní nápoj potřebujete:

  • meloun,
  • ½ limetky,
  • 5 lístků máty,
  • 3 lžičky třtinového cukru,
  • 30 ml bílého rumu,
  • sodu
  • a led.

Postup:

  1. Meloun bez pecek nakrájejte na kousky a rozmixujte – na jednu skleničku bude stačit asi 7 větších kostek. Nezapomeňte je ale předtím zbavit pecek! I když jsou zdravé, v koktejlu by vám radost neudělaly.
  2. Do větší sklenice vhoďte lístky máty, pár plátků limetky a zasypte třtinovým cukrem. Všechno pořádně rozmačkejte. Jen tak se z limetky uvolní šťáva a máta se rozvoní.
  3. Do směsi nalijte rozmixovaný meloun, přilijte bílý rum a dolijte sodou.

Nakonec přidejte ještě pár kostek ledu, ať je letní osvěžení dokonalé.

Pokud nápoj připravujete i pro děti nebo řidiče, udělejte nealkoholickou variantu. Stačí rozmixovat meloun s limetkovou nebo citronovou šťávou a třtinovým cukrem, přidat mátu a limonáda je hotová. • 

2. Studené gazpacho s melounem

Letní třicítky si přímo říkají o pořádné osvěžení. Což takhle zkusit netradiční studenou polévku? Na gazpacho si nachystejte:

  • meloun (asi 3 hrnky nakrájených kostek),
  • 1–2 oloupaná rajčata,
  • cibuli,
  • ½ okurky,
  • červenou papriku,
  • lžíci citronové šťávy,
  • 1–2 lžíce olivového oleje,
  • bazalku nebo koriandr,
  • sůl, pepř a cukr podle chuti,
  • mátu a zakysanou smetanu na ozdobu.

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na kostky a vhoďte do mixéru. Ale ne všechnu! Pár kostek melounu si nechte na ozdobu. Přidejte bylinky a citronovou šťávu a rozmixujte.
  2. Ochuťte solí, pepřem a cukrem, zakápněte olivovým olejem a všechno promíchejte.
  3. Nakonec přidejte celé kostky melounu a nechte hotové gazpacho odležet v lednici.
  4. Polévku podávejte vychlazenou – jen tak vás v letním horku osvěží. Dozdobte ji třeba lístkem máty a lžící zakysané smetany.

Pokud nemáte čas nechat gazpacho před podáváním vychladit, můžete do něho nakonec přidat kostku ledu a vše rozmixovat. • 

3. Melounový letní salát

Na přípravu letního salátu s melounem si přichystejte:

  • ½ menšího melounu,
  • červenou cibuli,
  • cherry rajčata,
  • 200 g sýru Feta,
  • 100 g černých oliv,
  • hrst baby špenátu,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • bazalku a petržel,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Meloun očistěte od pecek, nakrájejte ho na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte k němu na jemno nakrájenou červenou cibuli, rozpůlené olivy, cherry rajčata a špenátové lístky. Všechno promíchejte.
  2. Připravte si sýr Feta – můžete ho do salátu nakrájet na kostičky nebo třeba nastrouhat. A pokud ho zrovna nemáte po ruce, použijte klidně balkánský sýr.
  3. Nakonec salát osolte, opepřete, smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou.
  4. Před podáváním ozdobte salát bazalkou a petrželkou.

Salát podávejte vychlazený. Pokud chcete, můžete do něho přidat i nakrájenou okurku nebo ledový salát. • 

4. Melounový ledový sorbet

Chcete-li se v horku opravdu ochladit, není nic lepšího než kombinace osvěžující sladké dužiny a ledové tříště – melounový sorbet. Budete na něj potřebovat:

  • 500 g melounu,
  • 80 g cukru,
  • 120 ml vody,
  • 2 lžičky citronové šťávy,
  • citronovou kůru.

Postup:

  1. Smíchejte vodu s cukrem, přidejte citronovou kůru a směs přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak nechte sirup vychladnout.
  2. Mezitím si nachystejte meloun – odstraňte černá semínka, nakrájejte ho na kostičky a vhoďte do mixéru.
  3. K rozmixovanému melounu přilijte studený cukrový sirup a přidejte citronovou šťávu.
  4. Vše promíchejte a dejte na 3–4 hodiny do mrazáku. Nezapomeňte ale sorbet každých 30 minut zkontrolovat a metličkou nebo vidličkou promíchat. Jinak vám zatuhne až příliš.
  5. Před podáváním nechte melounovou tříšť povolit 15 minut v lednici. Servírujte s kousky ovoce.

Melounový sorbet podávejte pořádně vychlazený. Ozdobit ho můžete lístečky máty nebo třeba ovocem. • 

>>> Nezapomeňte si vybrat správný mixér. Bude se hodit! <<<

A když vám při přípravě osvěžujících dobrot kus melounu zbude, udělejte si z něho třeba džem. V kombinaci se zázvorem a citronovou šťávou vykouzlíte z melounu dokonalou sladkou tečku nejen na léto, ale i na zimu.

Dobrou melounovou chuť!

A jaké dobroty si připravujete z melounu vy? Podělte se s námi o vaše recepty v komentářích.