Připravte in-line brusle na sezónu v 7 krocích | Blog Mall.cz

Připravte in-line brusle na sezónu v 7 krocích

Sezóna kolečkových bruslí se nezadržitelně blíží. Než si ale půjdete zajezdit, věnujte trochu času servisu svých in-linů. Zvláště kolečka a ložiska potřebují trochu péče. Bude se vám pak jezdit lépe, bezpečněji a ještě prodloužíte jejich životnost.

Co budete potřebovat:

  • imbusový klíč, skateboardový klíč nebo klíč od výrobce (záleží na typu bruslí),
  • kartáč nebo starý zubní kartáček,
  • hadřík,
  • olej nebo vazelínu,
  • čistící roztok na ložiska (můžete nahradit olejem)

 

1. Rozeberte brusle a vyčistěte je

Ze všeho nejdřív příslušným klíčem (nejčastěji imbusovým) sundejte kolečka. Vyndejte všechny šroubky, matičky a podložky a schovejte. Vyndejte z bruslí také vnitřní boty a vložky. Díky tomu můžete vyčistit všechny části brusle.

Nyní obě brusle pečlivě vyčistěte vlhkým hadříkem. Speciální pozornost věnujte prostoru nad kolečky, kde se nečistoty usazují nejvíc. Do štěrbin se dostaňte kartáčem a vyčistěte každou skulinu. Pořádně očistěte i kolečka, aby se špína nedostala do ložisek.

2. Prohoďte pořadí koleček

Podívejte se, jestli nemáte kolečka už příliš sjetá. Poznáte to tak, že už nemají řádný vrchol, nebo je posunutý do vnější strany. Kolečka se zatěžují různě, nejvíce trpí ta zadní. Většina lidí navíc nezatěžuje obě nohy rovnovážně, takže kolečka na jedné straně mohou být opotřebovanější.

Není tak od věci jednou za čas pořadí koleček obměnit. Prohazujte vždy první se třetím a druhé se čtvrtým a také měňte kolečka mezi bruslemi. Vyměněné kolečko vždy umístěte původně vnitřní stranou ven.

Problémem může být i viditelné poškození koleček. Prasknutí kolečka při jízdě působí nebezpečné nehody. Pokud tedy máte kolečka už hodně sjetá, nebo jsou na nich praskliny, pořiďte nová. Zakoupíte je nejčastěji v sadě po 2, 4 nebo 8. Pozor na správnou velikost.

Kolečka se nezatěžují stejnoměrně, jednou za čas proto vyměňte jejich pořadí. • 

3. Vyčistěte ložiska

Ložisko je kovová součást, kterou najdete uprostřed gumového kolečka. Snažte se ložiska vyčistit zvenčí, jejich vyjmutí může způsobit víc škody než užitku. Pokud ale ložiska drhnou, špatně se točí, chrastí nebo jsou dokonce zaseknutá, potřebují promazat a vyčistit zevnitř.

Pokud máte speciální klíč, je demontáž jednoduchou záležitostí. Klíč bývá součástí balení lepších bruslí, ale můžete si jej zakoupit i samostatně. Jestli klíč nemáte, bude to chtít trochu zručnosti a opatrnosti, protože můžete ložisko poškodit.

Můžete použít i tzv. spacer, který nasadíte na imbusový klíč a ložisko vypáčíte. Buďte ale velmi opatrní. Také je možnost vytlačit ložisko na jednu stranu pomocí tužky. Netlačte ale přílišnou silou,

Sundejte z ložiska krytku a jemným hadříkem (pozor na žmolky nebo kousky papíru – použijte třeba starý látkový kapesník) je vyčistěte s použitím oleje nebo speciálního čistícího prostředku na ložiska. Nepoužívejte vodu. Dobrý je také například WD olej.

Ložiska musíte občas pořádně promazat. • 

Pozor, špína zanesená v ložiskách se rozhodně nedá snadno. Máme pro vás skvělý tip, jak na ni:

  • Nalijte čistící přípravek nebo olej do staré krabičky na filmy nebo podobné kulaté krabičky.
  • Natáhněte ložisko na hmoždinku a pomocí vrtačky roztočte v přípravku.
  • Nečistoty se při otáčkách krásně vyplaví.

Po vyčištění nechte pořádně odkapat a proschnout. Promažte ložiska olejem na kola nebo vazelínou, někdo maže také tukem. Stačí 2-3 kapky, rozhodně to nepřehánějte. Po nasazení nenechávejte ložisko mastné, zbytečně se na něj bude chytat prach. Otřete jej hadrem.

Ložiska nasadíte zpátky nejlépe tak, že je položíte na rovnou plochu, shora nasadíte kolečko a silou jej natlačíte na ložisko, dokud nezacvakne.

Nemusíte jezdit na U-rampě. Údržbu potřebují každé kolečkové brusle. • 

4. Zkontrolujte brzdu

Zjistěte, jestli brzda na brusli pevně drží a nejeví známky opotřebovanosti. Pokud ano, určitě ji vyměňte. Ulomení brzdy za jízdy může být velmi nebezpečné. Jestli brzdu často používáte, může být i značně zbroušená. I v tomto případě ji vyměňte.

5. Nasaďte kolečka zpátky

Kolečka musíte precizně připevnit, mohou se pak bezproblémově točit a bude se vám lépe jezdit. Jakmile připevníte kolečka zpátky, ujistěte se, že se při točení nevychylují z osy a točí se volně. Pokud ne, povolte a znovu dotáhněte. Pokud máte brusle už delší dobu, možná budete muset vyměnit opotřebované šroubky.

6. Zjistěte, jestli všechno drží

U standardních fitness bruslí je nůž napevno spojený s botou a nedá se odmontovat. Ujistěte se, ale že toto spojení pevně drží a není povolený nějaký nýt. Všechny utahovací prvky jako jsou tkaničky nebo přezky lze při náznaku opotřebení snadno vyměnit a mohou zvýšit jak bezpečnosti jízdy, tak komfort. Zkontrolujte je a případně vyměňte.

7. Překontrolujte vybavení a vyrazte

Už zbývá jenom překontrolovat chrániče a přilbu a můžete vyrazit na první kilometry této sezóny. A nezapomeňte tento servis pravidelně opakovat. Neházejte na podzim brusle do kouta. Hezky je vyčistěte a uložte do tašky. Zůstanou s vámi déle.

Na správně seřízených bruslích můžete vyrazit i na delší výlet. •