Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit

Kdo nepije turka, není Čech. Zalévaná káva, neboli turek, patří v mnoha českých domácnostech k nejoblíbenějšímu způsobu přípravy kávy. Pokud ani vy nedáte na turka dopustit, naučte se ho připravit co nejlépe nebo zkuste alternativní filtrovanou kávu.

„Turek“ má v Čechách tradici už od roku 1714, kdy silnou a aromatickou kávu začal poprvé podávat Jiří Deodat ve své kavárně pod Malostranskou mosteckou věží. Ačkoliv se od té doby vypilo už hodně kávy, asi 20 % Čechů na turka stále nedá dopustit – a to i navzdory moderním pákovým, automatickým nebo kapslovým kávovarům.

Každý milovník zalévané kávy má svůj nápoj rád jinak – někdo se neobejde bez dvou lžiček kávy a vroucí vody, jiný nedá dopustit na dvojité zalévání, další zase výslednou chuť upravuje poctivým mícháním. Žádný zaručený způsob přípravy neexistuje, některé parametry však ovlivnit můžete. Příprava netrvá déle a navíc prospějete i svému zdraví.

3 nejčastější chyby při přípravě turka

1. Kávu kupujete v supermarketu. Chcete-li si v kávovém nápoji užít i jiné chutě než hořkost, kupte svůj další balíček kávy v kavárně nebo specializované prodejně. Zvolte si výběrovou kávu – v té si vychutnáte nejlepší chutě. Káva bude správně pražená a vy si v šálku užijete třeba čokoládové či květinové tóny. Dbejte také na čerstvost kávy a nikdy nekupujte kávu s dobou pražení před více než 3 měsíci.

Černá a mastná. Takto by zrnka kávy vypadat neměla. Kvalitně upražená zrnka kávy mají světle až středně hnědou barvu a na dotek jsou suchá.Černá a mastná. Takto by zrnka kávy vypadat neměla. Kvalitně upražená zrnka kávy mají světle až středně hnědou barvu a na dotek jsou suchá.

2. Kávu zaléváte vroucí vodou. Nalijete-li do hrníčku bublající vodu, všechny chutě kávy spálíte a zůstane vám jen neurčitá hořkost a pachuť. Namletá zrnka zalévejte vodou o teplotě 92-95 °C. K měření využijte termoregulační rychlovarné konvice, kuchyňský teploměr anebo nechte vodu chvíli po uvaření stát.

3. Kávu necháváte dlouho odstát. To, co je podstatou českého turka – tedy lógr – je na něm vlastně to nejméně zdravé. Nechcete-li zbytečně dráždit žaludek a játra, je ideální kávu do 4 minut scedit. Čím déle se namletá káva louhuje, tím více do hrnku vypouští tříslovin, přebytečného kofeinu a karcinogenů. Lógr ale nevyhazujte, doma ho zužitkujete na 8 způsobů.

Filtrovaná káva je nový turek

Stejně jako móda, i příprava kávy podléhá nejrůznějším trendům. A ačkoliv je turek stálicí mnoha českých domácností, někdy nezaškodí vyzkoušet něco nového – a právě filtrovaná káva je moderní alternativou. Díky ní si vychutnáte lepší chuť kávy a zároveň ulevíte svému zažívání.

Začnete-li se o kávu zajímat, brzy se setkáte s odbornými pojmy. Tyto patří mezi nejčastější.Začnete-li se o kávu zajímat, brzy se setkáte s odbornými pojmy. Tyto patří mezi nejčastější.

Když to máte rádi silné

Nedáte-li dopustit na výrazné chutě a trochu hořkosti, vyzkoušejte místo turka moka konvičku. Příprava kávy v tomto zařízení vás navíc bude bavit! Do spodní části nalijete vodu, do horní nasypete kávu a postavíte na plotnu. Po chvíli začne konvička prskat a za pár minut si nalijete šálek aromatické kávy tak, jak ji rádi pijí třeba Italové.

Když kávu pijete po litrech

Pokud za dopoledne vypijete půl litru turka, koledujete si o pořádnou bolest břicha. Když si ale ráno uvaříte french press a popíjíte ho až do oběda, máte v žilách stále dost kofeinu i bez podrážděného žaludku.

Ve french pressu připravíte kávu stejným způsobem, jako děláte turka, avšak po 3 minutách stlačíte víčko a tím uzavřete lógr na dno konvičky. Ukončíte tak louhování kávy a s ním i uvolňování škodlivin.

Filtrované kávy vypijete víc a do těla dostanete více kofeinu. Ke každému šálku kávy proto vypijte stejné množství vody.Filtrované kávy vypijete víc a do těla dostanete více kofeinu. Ke každému šálku kávy proto vypijte stejné množství vody.

Pijete-li kávu s kolegy, vyplatí se pořídit překapávač, který rychle připraví dostatek kávy pro všechny v kanceláři. A využijete ho i při rodinné oslavě.

Když chcete poznat kávové chutě

Chemex, dripper, V60, aeropress. Tyto zvláštní názvy pojmenovávají další způsoby přípravy kávy. Všechny jsou založené na filtraci a nadchnout hlavně ty milovníky kávy, kteří rádi zkouší nové postupy a chutě.

Oblíbenou technikou přípravy kávy je chemex – v Americe si v něm dělali kávu už ve 40. letech 20. století.Oblíbenou technikou přípravy kávy je chemex – v Americe si v něm dělali kávu už ve 40. letech 20. století.

Místo českého turka italské café latté

Bez alespoň jednoho šálku kávy si svůj den nedokáže představit až 76 % Čechů. A co člověk, to jiná chuť. Kdo nefandí silnému turkovi či filtrované kávě, ocení malý šálek espressa nebo našlehané cappuccino.

Pro hrnek takové kávy už naštěstí nemusíte do kavárny – stačí si vybrat správný kávovar a kávu si stisknutím jednoho tlačítka připravíte doma. Káva má na tělo spoustu pozitivních účinků a dokáže uklidnit i hlavu. Řekněte sami, je při náročném pracovním dni něco lepšího než hrnek dobré kávy?

Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit.Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit.

Staňte se členy Kávového klubu s výhodnými nabídkami a na Facebook nám napište, jakou kávu nejraději pijete vy.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025