Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit | Blog Mall.cz

Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit

Kdo nepije turka, není Čech. Zalévaná káva, neboli turek, patří v mnoha českých domácnostech k nejoblíbenějšímu způsobu přípravy kávy. Pokud ani vy nedáte na turka dopustit, naučte se ho připravit co nejlépe nebo zkuste alternativní filtrovanou kávu.

„Turek“ má v Čechách tradici už od roku 1714, kdy silnou a aromatickou kávu začal poprvé podávat Jiří Deodat ve své kavárně pod Malostranskou mosteckou věží. Ačkoliv se od té doby vypilo už hodně kávy, asi 20 % Čechů na turka stále nedá dopustit – a to i navzdory moderním pákovým, automatickým nebo kapslovým kávovarům.

Každý milovník zalévané kávy má svůj nápoj rád jinak – někdo se neobejde bez dvou lžiček kávy a vroucí vody, jiný nedá dopustit na dvojité zalévání, další zase výslednou chuť upravuje poctivým mícháním. Žádný zaručený způsob přípravy neexistuje, některé parametry však ovlivnit můžete. Příprava netrvá déle a navíc prospějete i svému zdraví.

3 nejčastější chyby při přípravě turka

1. Kávu kupujete v supermarketu. Chcete-li si v kávovém nápoji užít i jiné chutě než hořkost, kupte svůj další balíček kávy v kavárně nebo specializované prodejně. Zvolte si výběrovou kávu – v té si vychutnáte nejlepší chutě. Káva bude správně pražená a vy si v šálku užijete třeba čokoládové či květinové tóny. Dbejte také na čerstvost kávy a nikdy nekupujte kávu s dobou pražení před více než 3 měsíci.

Černá a mastná. Takto by zrnka kávy vypadat neměla. Kvalitně upražená zrnka kávy mají světle až středně hnědou barvu a na dotek jsou suchá. • 

2. Kávu zaléváte vroucí vodou. Nalijete-li do hrníčku bublající vodu, všechny chutě kávy spálíte a zůstane vám jen neurčitá hořkost a pachuť. Namletá zrnka zalévejte vodou o teplotě 92-95 °C. K měření využijte termoregulační rychlovarné konvice, kuchyňský teploměr anebo nechte vodu chvíli po uvaření stát.

3. Kávu necháváte dlouho odstát. To, co je podstatou českého turka – tedy lógr – je na něm vlastně to nejméně zdravé. Nechcete-li zbytečně dráždit žaludek a játra, je ideální kávu do 4 minut scedit. Čím déle se namletá káva louhuje, tím více do hrnku vypouští tříslovin, přebytečného kofeinu a karcinogenů. Lógr ale nevyhazujte, doma ho zužitkujete na 8 způsobů.

Filtrovaná káva je nový turek

Stejně jako móda, i příprava kávy podléhá nejrůznějším trendům. A ačkoliv je turek stálicí mnoha českých domácností, někdy nezaškodí vyzkoušet něco nového – a právě filtrovaná káva je moderní alternativou. Díky ní si vychutnáte lepší chuť kávy a zároveň ulevíte svému zažívání.

Začnete-li se o kávu zajímat, brzy se setkáte s odbornými pojmy. Tyto patří mezi nejčastější. • 

Když to máte rádi silné

Nedáte-li dopustit na výrazné chutě a trochu hořkosti, vyzkoušejte místo turka moka konvičku. Příprava kávy v tomto zařízení vás navíc bude bavit! Do spodní části nalijete vodu, do horní nasypete kávu a postavíte na plotnu. Po chvíli začne konvička prskat a za pár minut si nalijete šálek aromatické kávy tak, jak ji rádi pijí třeba Italové.

Když kávu pijete po litrech

Pokud za dopoledne vypijete půl litru turka, koledujete si o pořádnou bolest břicha. Když si ale ráno uvaříte french press a popíjíte ho až do oběda, máte v žilách stále dost kofeinu i bez podrážděného žaludku.

Ve french pressu připravíte kávu stejným způsobem, jako děláte turka, avšak po 3 minutách stlačíte víčko a tím uzavřete lógr na dno konvičky. Ukončíte tak louhování kávy a s ním i uvolňování škodlivin.

Filtrované kávy vypijete víc a do těla dostanete více kofeinu. Ke každému šálku kávy proto vypijte stejné množství vody. • 

Pijete-li kávu s kolegy, vyplatí se pořídit překapávač, který rychle připraví dostatek kávy pro všechny v kanceláři. A využijete ho i při rodinné oslavě.

Když chcete poznat kávové chutě

Chemex, dripper, V60, aeropress. Tyto zvláštní názvy pojmenovávají další způsoby přípravy kávy. Všechny jsou založené na filtraci a nadchnout hlavně ty milovníky kávy, kteří rádi zkouší nové postupy a chutě.

Oblíbenou technikou přípravy kávy je chemex – v Americe si v něm dělali kávu už ve 40. letech 20. století. • 

Místo českého turka italské café latté

Bez alespoň jednoho šálku kávy si svůj den nedokáže představit až 76 % Čechů. A co člověk, to jiná chuť. Kdo nefandí silnému turkovi či filtrované kávě, ocení malý šálek espressa nebo našlehané cappuccino.

Pro hrnek takové kávy už naštěstí nemusíte do kavárny – stačí si vybrat správný kávovar a kávu si stisknutím jednoho tlačítka připravíte doma. Káva má na tělo spoustu pozitivních účinků a dokáže uklidnit i hlavu. Řekněte sami, je při náročném pracovním dni něco lepšího než hrnek dobré kávy?

Pijete rádi turka? Naučte se ho také dobře připravit. • 

Staňte se členy Kávového klubu s výhodnými nabídkami a na Facebook nám napište, jakou kávu nejraději pijete vy.