Okořeňte si život vlastní směsí

Nekupujte hotové směsi z obchodu, vyrobte si vlastní – je to snadnější, než byste čekali. Bylinky i zeleninu stačí správně nakombinovat, nasušit a jejich originální chutě si užijete po celý rok.

Divoké polévkové koření

„Látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosian sodný a guanylan sodný), …“ I na takové položky narazíte při pročítání složení polévkových koření. Stačí ale trocha snahy, sušička na zeleninu a užijete si chutné koření bez škodlivých látek.

Základ tvoří běžně nevyužívané části zeleniny. Nasušte nať z:

  • mrkve,
  • petržele
  • nebo celeru. 

Náš tip: Nať nejprve propláchněte, nechte okapat a až následně sušte. 

Ve směsi dále nesmí chybět sušený libeček, chuť dobře zvýrazní i sušená pažitka.

Na rozdíl od jednodruhových směsí, polévkové koření je tím lepší, čím je pestřejší.Na rozdíl od jednodruhových směsí, polévkové koření je tím lepší, čím je pestřejší.

Ke slovu přijdou i v přírodě rostoucí bylinky:

  • kopřivy,
  • sedmikrásky
  • nebo popenec.

Na rozdíl od jarního medvědího česneku a česnáčku lékařského vyrostou tyto bylinky po každém sečení. Sklízet mladé rostliny a průběžně je sušit tak můžete od jara do podzimu.

Veškeré sušené poklady dejte do velké a dobře uzavíratelné nádob. Můžete do ní přisypávat aktuální úlovky z procházek nebo úrodu ze zahrádky. Na konci z úlovků připravte směs.

Vyrobit si polévkovou směs bez chemie není nic složitého. Stačí vám domácí bylinky a sítko.Vyrobit si polévkovou směs bez chemie není nic složitého. Stačí vám domácí bylinky a sítko.

Ačkoliv to podle názvu tak nevypadá, polévkové koření použijete i jinde než jen do polévek. Dochutíte s ním i omáčky, knedlíky, maso nebo grilovanou zeleninu

Směsi koření

Tymiánová

Tymián usnadňuje trávení a výborně tak doplňuje obtížněji stravitelná jídla. Navíc pomáhá obnovovat vnitřní mikroflóru, takže například po dobrání antibiotik si jej dopřejte ve větší míře.

Smíchejte:

  • 5 lžic tymiánu,
  • 1 lžičku citronové kůry,
  • 1 lžičku mletého černého pepře,
  • 2 lžičky pomletého sušeného česneku,
  • 1 lžičku mletého nového koření.

Italská

Na pizzu, do těstovin nebo sýrových omáček je tato směs nepřekonatelná. Skvělou chutí vás překvapí i v zeleninovém salátu.

Smíchejte:

  • 5 lžic bazalky,
  • 3 lžíce oregána,
  • 1 lžíci tymiánu,
  • 1 lžičku saturejky,
  • 1 lžičku majoránky,
  • 1 lžičku šalvěje,
  • 2 lžíce nasekaných sušených rajčat.

Do směsí využijete i sušený česnek a cibuli. Díky tepelné úpravě tolik nedráždí žaludek.Do směsí využijete i sušený česnek a cibuli. Díky tepelné úpravě tolik nedráždí žaludek.

Rozmarýnová

Rozmarýn si poradí s nechutenstvím, nadýmáním a záněty. Směs zvýrazní chuť lilku, hub, čočky i masa z vysoké zvěře.

Smíchejte:

  • 5 lžic rozmarýnu,
  • 2 lžíce sušeného česneku,
  • 1 lžičku rozemletého čtyřbarevného pepře,
  • 1 lžička šalvěje,
  • ½ lžičky levandule.

Grilovací

Směs můžete připravit v jemné i pikantní variantě, stačí upravit množství chilli.

Smíchejte:

  • 3 lžíce oregána,
  • 1 lžíci drcené sušené papriky,
  • 1 lžíce sušené celerové nati,
  • 1 lžíce sušeného česneku,
  • 1 lžíce sušené cibule,
  • případně 1 lžička sušeného chilli. 

Americké BBQ

Pokud chcete zažít grilování v americkém stylu, připravte si do skleniček tento mix. A ano, čtete správně, je v něm cukr.

Smíchejte:

  • 1 lžíci sušené papriky,
  • 1 lžíci sušeného česneku,
  • 1 lžíci sušené cibule,
  • 1 lžičku pepře,
  • 1 lžičku sušeného chilli,
  • 1 lžíci pažitky,
  • 2 lžíce třtinového cukru. 

Bylinkové soli

Základní pravidlo bylinkových solí je dodržet poměr bylinek a soli 4:1. Pracujte ale s objemem a ne vahou. Na jeden hrníček bylinek tak připadne čtvrt hrníčku soli.

Pažitka, petržel, bazalka, kopr, libeček, oregáno, … Ve fantazii se meze nekladou.Pažitka, petržel, bazalka, kopr, libeček, oregáno, … Ve fantazii se meze nekladou.

Možná už jste narazili na návody, ve kterých vám autoři radili, ať bylinky nasušíte a následně smícháte se solí. Nebo jste slyšeli, že je možná i varianta rozmixovat bylinky se solí a takto uložit. Nenechte se zmýlit.

Nejvoňavější bylinkovou sůl získáte tak, že:

  • čerstvé bylinky nakrájíte společně se solí,
  • zvolna usušíte mimo přímé sluneční záření
  • a směs uložíte do dobře uzavíratelné nádobky.

Takto ochucenou sůl můžete připravit z libovolné bylinky, nebo použít jejich směs. Rychle s ní dochutíte saláty, maso nebo pomazánky. Výborně chutná i na chlebu s máslem.

Až se vám obyčejné bylinkové soli omrzí, vrhněte se do experimentů a přidejte sušený česnek, chilli nebo citronovou kůru

3 tipy závěrem

Do směsí můžete přidávat i sušenou zeleninu. V sušičce ji nejlépe připravíte nastrouhanou na hrubo a na speciálním sítu proti propadávání.

Doma vyrobenou směs koření v hezké skleničce využijete i jako netradiční dárek. Na skleničku můžete přidat třeba svůj oblíbený recept.

Dochucování vlastním kořením, bylinkami nebo i jedlými květy není nic složitého. Stačí si na jejich sklizeň a nasušení ve správný čas vzpomenout.

Podělte se o své zkušenosti s přípravou domácích kořenících směsí i s ostatními na našem Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025