Odrazte útoky klíšťat. Pomohou přírodní i klasické repelenty | Blog Mall.cz

Odrazte útoky klíšťat. Pomohou přírodní i klasické repelenty

Klíšťata si od jara do podzimu nedají ani na chvilku pauzu. Čekají na své oběti v lese, vysoké luční trávě i v pečlivě zastřižených městských parcích. Díky dobře promyšlené ochraně a kombinaci přírodního a klasického repelentu jim ale letos nedáte šanci.

Klíšťata jsou tak malá, že je občas velmi snadné podcenit hrozbu, kterou představují. Nejznámější nemoci od klíšťat jsou asi:

  • lymská borelióza
  • a zánět mozkových blan.

Zatímco boreliózu nakažený člověk často omylem „přechodí” a léčí ji pak zpětně, zánět mozkových blan je při pozdním odhalení závažnou smrtelnou nemocí.

Méně známá je ehrlichióza, která se projevuje podobně jako borelióza – horečkou a bolestí hlavy a svalů. Příznakem je ochrnutí, ale při včasném odhalení lze nemoc dobře vyléčit.

Bylo klíště infikované, nebo ne? V domácích podmínkách nemáte šanci to odhalit. Klíště, které si vytáhnete, ale můžete poslat na rozbor do laboratoře. • 

5 pravidel pro vítězství nad klíštětem

U klíšťat je mimořádně důležitá prevence. Spojte síly koupeného a přírodního repelentu a hurá do lesa!

1. Vyrážejte ven ve světlém oblečení

Na výlety do přírody volte světlejší oblečení. Je na něm všechno vidět, takže se hned v lese snadno a rychle prohlédnete a máte velkou šanci, že si klíštěte všimnete ještě před zakousnutím.

Asi nejhorší, co se vám může stát, je šlápnout do líhniště (nebo lidově hnízda) klíšťat. Najednou jich máte na těle desítky a protože jsou velmi malá, je opravdu obtížné je všechny najít – bohužel i na bílých kalhotách. V tom případě se okamžitě pusťte do pečlivého hledání klíšťat, protože infekce se může přenést už za dvě hodiny od zakousnutí.

2. Vyhýbejte se rizikovým místům

V některých oblastech je extrémně velký počet nakažených klíšťat. Ověřte si na veřejně dostupných mapách, jak je to se zánětem mozkových blan a s boreliózou nebo ehrlichiózou  v místech, kam chcete vyrazit. Nepřehodnotíte to ještě?

3. Nešetřete repelentem

Repelent použijte dvojí: klasický i přírodní doma vyrobený. Zatímco klasický repelent dávkujte přesně podle návodu, například každých 5 hodin, přírodní repelent si na nohy stříkněte co půl hodiny až hodinu. Nemá sice tak silný účinek jako kupovaný repelent, ale pomůže vám klíšťata průběžně odpuzovat.

Nebojte se repelenty kombinovat. Pokud jdete do míst s vysokým rizikem nákazy, není žádná prevence přehnaná. • 

4. Po návratu se převlečte a prohlédněte

Než se klíště zakousne, putuje klidně i několik hodin po těle a hledá vhodné místo. Proto na nic nečekejte a hned po návratu se svlékněte, prohlédněte a vezměte si jiné oblečení.

Klíště ale může zůstat v oblečení z lesa a jen tak se ho nezbavíte – dokáže totiž přežít i vyprání na 40 stupňů. Věci proto raději nechte venku vyvětrat. Klíšťata zjistí, že jim u vás pšenka nepokvete, a zmizí.

5. Zvažte očkování

Zánět mozkových blan je tak závažné onemocnění, že se vyplatí nechat proti němu očkovat. Při zánětu totiž otéká mozek i mícha a hrají při ní roli pouhé hodiny – čím později člověka napadne, že by za mravenčením v prstech a bolestí očí mohl být zánět mozkových blan, tím horší je léčba a následky.

Vyrobte si svůj domácí repelent

K výrobě domácího repelentu potřebujete účinnou látku, kterou zředíte nejčastěji vodou. Repelentem pak naplňte lahvičku s rozprašovačem třeba od prázdné voňavky. Domácí repelent uchovávejte v lednici, kde vydrží celou sezonu.

Rozmarýnový repelent

Postup na repelent z rozmarýny už jsme popsali v článku o antiparaziticích pro psy. Vyzkoušejte ho – hodí se perfektně pro vás i pro vašeho psa. Na něj myslete stejně jako na sebe. Klíšťata se totiž z psího kožichu snadno dostanou na vaše ruce.

Kocháte se doma krásně kvetoucím keříkem rozmarýny? Nehodí se jen na okrášlení zahrady a pod maso, ideální je také proti klíšťatům. Tak toho využijte. • 

Octový repelent

Stačí vám jen jablečný ocet a voda. Jeden díl octa nařeďte dvěma díly vody a je to – klíšťata se vám raději vyhnou obloukem. Do roztoku můžete přidat i pár kapek oblíbeného voňavého oleje, ať se necítíte jako chodící nálev od okurek.

Mátový repelent

Příjemné bylinkové vůně klíšťatům zkrátka nejdou pod nos. Zatímco vy si na mátě pochutnáváte v mojitu, čaji či bonbonech, pro klíšťata je vůně peprmintu přímo odporná. Život jim proto znepříjemní repelent z 20 kapek mátového oleje a dvou hrnků vody.

Podobně je to i s eukaliptovým, levandulovým či růžovým olejem – všechny se hodí do olejíčkového repelentu proti klíšťatům.

Citrusový repelent

Stačí pár citronů, pomerančů, grepů či limetek a repelent je na světě. Citrusy oloupejte, nakrájejte a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak sporák ztlumte a vařte na mírnou teplotu asi hodinu. Přeceďte a je hotovo.

Některé látky klíšťat odpuzují, ale jinými je k sobě přilákáte. • 

Jaký je váš tip v boji proti klíšťatům? Napište nám na Facebooku.