Naučte se v kuchyni kouzlit s růžičkovou kapustou

Říká se, že růžičkovou kapustu buď milujete, nebo nenávidíte. Její specifickou chuť totiž neocení každý. Naše babičky ji přitom v kuchyni považovaly za hotový poklad. Musíte ji ale umět správně připravit. Pronikněte do tajemství růžičkové kapusty. V článku vám vysvětlíme, proč je pro chuť důležitá délka vaření. 

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, kterou na pultech obchodů nebo farmářských trzích najdete už v podobě otrhaných růžiček. Ze spíží českých domácností však postupně mizí. Kdo se s ní ale naučí pracovat, už se jí v kuchyni nechce vzdát.

Rozpaky vyvolává hlavně její nezaměnitelná chuť. Intenzivní mírně nahořklá příchuť kapusty většinou vadí hlavně dětem. Klíč je přitom ve správné úpravě. S růžičkami musíte udělat doslova krátký proces.

Při dlouhém vaření se z nich uvolňuje sirný zápach, který pak způsobuje nepříjemnou chuť. Pokud se ale dobře připraví, může být růžičková kapusta skvělou přílohou i lehkým hlavním jídlem.

Dlouhým vařením ztrácí kapusta i většinu vitamínů. Další důvod, proč ji vařit jen krátce.Dlouhým vařením ztrácí kapusta i většinu vitamínů. Další důvod, proč ji vařit jen krátce.

Královna zimní zeleniny

Malé kuličky jsou zároveň hotovým pokladem pro naše zdraví. Obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů:

  • vitamín B1,
  • draslík,
  • vitamín C,
  • kyselinu listovou,
  • železo.

Kromě toho je růžičková kapusta také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje správné zažívání a posiluje imunitu.

Ne nadarmo se jí říká královna zimní zeleniny – je totiž ideálním jídlem do zimních měsíců. Jako jedna z mála vydrží i kruté mrazy až do -15 stupňů, může se tak sklízet třeba uprostřed zimy. Dokonce se říká, že když projde mrazem, je ještě chutnější.

Růžičkovou kapustu si můžete vypěstovat sami. Zasaďte ji na jaře na zahradu nebo do truhlíku na balkon. Budete mít vždycky pravidelný přísun vitamínů i v lednu, kdy nám jejich zásoba často chybí.

Růžičková kapusta svědčí celému tělu.Růžičková kapusta svědčí celému tělu.

Růžičkovou kapustou uděláte radost nejen vašemu tělu, ale i mysli. Kapustová svačinka totiž zlepší vaše soustředění. Díky vitaminu B1 (thiaminu) také účinně působí proti stresu a depresím.

NÁŠ TIP: Vsaďte na růžičkovou kapustu i po bujarém večírku. Spolehlivě totiž zažene kocovinu. Díky velkému množství minerálů a vitamínů vás ráno postaví na nohy.

Připravte si růžičkové hody

Vaření, smažení i pečení. Růžičková kapusta snese všechny způsoby úpravy. Jídla jsou lehká na žaludek a recepty zároveň velmi snadné na přípravu, takže je zvládne i méně zkušený kuchař.

Kupujte vždycky pevné, těžké a uzavřené růžičky. Jen ty jsou čerstvé. Poznáte je také podle sytě zelené barvy, někdy mohou mít i lehce nafialovělý nádech. V lednici vám kapusta vydrží několik dní.

Připravte si z ní třeba několikachodové růžičkové menu. Začněte slaným nákypovým předkrmem, pokračujte krémovou polévkou a sled dobrot završte zapečeným hlavním chodem. Podívejte se, jak na to.

Nákyp z růžičkové kapusty

Co budete potřebovat?

  • 800 g růžičkové kapusty
  • 300 g uzeného masa
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g goudy
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Jako základ si připravte těsto. Mouku prosejte na vál, uprostřed hromádky vytvořte důlek, do kterého vyklepněte vejce. Přidejte 100 g změklého másla a 2 lžíce studené vody. Směs vypracujte v hladké těsto a nechte asi hodinu odpočinout v chladu.

Mezitím si očistěte kapustu. Růžičky vařte v osolené vodě asi 10 minut, než změknou. Pak je propláchněte studenou vodou a rozkrojte.

Uzené maso nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi. Poprašte 2 lžícemi mouky a zalijte mlékem. Vařte asi 5 minut. Podle chuti pak přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vmíchejte do směsi uvařené kapustičky a polovinu sýra.

Rozválené těsto vložte do vymazané a vysypané formy. Přidejte připravenou směs masa a kapusty. Pečte na 180 stupňů. Těsně před dopečením posypte zbytkem nastrouhaného sýra a nechte ho roztéct.

Popusťte uzdu svému kulinářskému umění. Do směsi můžete přidat třeba nakrájenou papriku nebo pórek.Popusťte uzdu svému kulinářskému umění. Do směsi můžete přidat třeba nakrájenou papriku nebo pórek.

Pokud nejste moc velcí jedlíci a předkrm je na vás hodně, dejte si nákyp klidně jako hlavní chod.

Růžičková polévka

Receptů na růžičkovou polévku existuje nepřeberné množství. Zkuste třeba kapustovou polévku se smetanou. Budete na ni potřebovat:

  • 100 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 0,5 l masového vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Nakrájejte cibuli na menší kousky a osmažte je na oleji s kostičkami slaniny. Až bude základ udělaný hezky dozlatova, přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nakonec nasypte do hrnce na půlky nakrájené růžičky kapusty a poduste je.

Nakonec zalijte masovým vývarem a nechte asi 15–20 minut vařit. Potom polévku rozmixujte a zahustěte smetanou. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené třeba koriandrem nebo nastrouhaným čedarem.

Pokud doma nemáte sýr, můžete kapustovou polévku servírovat také se lžičkou smetany a nakrájenou petrželkou.Pokud doma nemáte sýr, můžete kapustovou polévku servírovat také se lžičkou smetany a nakrájenou petrželkou.

Zapečená růžičková kapusta se sýrem

Zdravé menu můžete uzavřít zapečenou tečkou na závěr. Nachystejte si:

  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 200 g sýru mozarrella
  • 200 g goudy nebo jiného sýra
  • sůl
  • pepř
  • olej

Růžičkovou kapustu si očistěte a 5 minut povařte v osolené vodě nebo ji rychle spařte horkou vodou. Až se mírně zvětší, můžete ji nakrájet napůl a naskládat do pekáčku.

Mezi růžičky poklaďte nakrájené kousky sýrů. Použijte mozarrellu a další sýry, které vám chutnají. Ideální kombinací je gouda nebo měkké blaťácké zlato. Nakonec osolte, opepřete a lehce zakápněte olejem.

Fantazii se meze nekladou. Ke kapustě můžete do pekáčku přidat uvařené brambory nebo celou směs nakonec ještě zalít vajíčkem. Pečte v troubě na 180 stupňů asi čtvrt hodiny, než se sýry roztečou.

Zapečené kapustičky můžete podávat samotné, ale také jako přílohu k masu.

Růžičková kapusta se v kuchyni nejčastěji používá jako příloha. Zkuste někdy vyměnit obyčejné brambory za kapustovou vitaminovou bombu.Růžičková kapusta se v kuchyni nejčastěji používá jako příloha. Zkuste někdy vyměnit obyčejné brambory za kapustovou vitaminovou bombu.

Používáte v kuchyni růžičkovou kapustu? Podělte se s námi o svoje oblíbené recepty v komentářích nebo na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025