Naučte se připravit 5 drinků z kávy, které letos frčí

Jen co se venku oteplí, kavárny zařazují do nabídky nejrůznější kávové drinky s roztodivnými názvy: espresso tonik, cold brew či espresso affogato. Vybrali jsme 5 letních kávových specialit a u profesionálního baristy zjistili, jak na jejich přípravu.

Základem je kvalitní káva a led

Ať už si připravujete šálek horké kávy v zimě nebo sklenici s vychlazenou kávou v létě, vždy vybírejte kvalitní kávová zrnka. Poznáte je tak, že:

  • nejsou spálená do černa,
  • nemají na sobě mastný film
  • a pražená byla nejpozději před rokem.

Důležitou roli hraje také led. Vyhoďte z mrazáku zbytky loňských kostek a připravte si novou ledovou zásobu. Podle odborníků nejlépe chutná led z vody, kterou jste přefiltrovali.

Když máte připravenou kávu i led, stačí nažhavit kávovar a pustit se do přípravy jednoho z kávových drinků tohoto léta.

1. Svěží chuť espresso toniku

Mix hořkého toniku se silnou kávou zní možná zvláštně, jakmile ale jednou ochutnáte, už si kávu nedáte jinak. K přípravě espresso toniku potřebujete jen dvě přísady: kvalitní, dobře vychlazený tonik a šálek espressa. Máte-li možnost, vybírejte kávu se sladkými a ovocnými podtóny, které nejlépe doplní chuť toniku.

Jak na to?

  1. Do dvoudecové sklenice nasypte několik kostek ledu a nalijte asi 1 dcl ledového toniku.
  2. Do hrnečku si připravte espresso o objemu asi 20–30 ml.
  3. Espresso velmi pomalu nalijte do sklenice s tonikem. Pomozte si lžičkou, přes kterou kávu nalijete. Při pomalém nalévání se káva nepromíchá s tonikem, ale bude postupně padat dolů. Už jen za tu podívanou tenhle drink stojí!

Chcete-li nápoj ozvláštnit, přidejte plátek pomeranče a snítku tymiánu, které se výborně doplňují s chutí chininu v toniku. 

Espresso tonik vás nadchne svěží chutí. Podávejte ho v průhledné sklenici, ať vidíte prolínání kávy s tonikem.Espresso tonik vás nadchne svěží chutí. Podávejte ho v průhledné sklenici, ať vidíte prolínání kávy s tonikem.

2. Oblíbené frappé s čokoládou

Domovem frappé je Řecko, kde si ho vychutnáte na pláži, v taverně i pouličním stánku. A připravit si ho můžete snadno i doma.

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky instantní kávy,
  • 4 lžičky krupicového cukru,
  • 4 lžíce mléka,
  • 8 lžic vody,
  • pikao nebo rozpuštěnou čokoládu,
  • led,
  • šejkr nebo tyčový mixér.

Do šejkru, případně vysoké sklenice, nasypte kávu, cukr a vodu a dobře protřepejte nebo rozmixujte. Do jiné sklenice nalijte pikao či čokoládu asi do výšky půl centimetru. Zalijte kávovou směsí, přidejte led a dolijte mlékem. A sladký nápoj, který vám připomene řecké pláže, je na světě!

Místo instantní kávy můžete použít i espresso či filtrovanou kávu. Ozdobte šlehačkou, posypte kakaem či skořicí..Místo instantní kávy můžete použít i espresso či filtrovanou kávu. Ozdobte šlehačkou, posypte kakaem či skořicí..

3. Lehké cold brew pro fajnšmekry

Pokud vás v létě neláká hutná chuť mléka, je čas vyzkoušet cold brew – tedy kávu extrahovanou za studena. Na šálek této dobroty si musíte počkat 12–24 hodin, vězte ale, že výsledek za to stojí.

Jak na to?

  1. Odměřte si šálek kávových zrnek a pomelte je v mlýnku spíše na hrubo.
  2. Do frenchpressu nasypte pomletou kávu a zalijte 4 šálky studené vody.
  3. Nádobu přikryjte a nechte v lednici louhovat přes noc nebo do druhého dne (12 až 24 hodin).
  4. Kávovou sedlinu stlačte víkem frenchpressu a podávejte na ledu.

Pokud jste viděli přípravu cold brew v kavárně, možná vás překvapil složitý mechanismus překapávání přes led. Doma si ale vystačíte buď s frenchpressem nebo jen džbánkem a plátýnkem, do kterého kávu nasypete a zavážete.

Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte tyčinku skořice nebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávejte s ledem, přidat ale můžete i citrón nebo pomeranč.

Chcete-li být trendy, servírujte cold brew v zavařovací sklenici s uchem.Chcete-li být trendy, servírujte cold brew v zavařovací sklenici s uchem.

4. Espresso affogato: když káva potká zmrzlinu

Italové se bez šálku silného espressa neobejdou ani v létě. Jak je ale o obyvatelích Apeninského poloostrova známo, jsou to labužníci – a tak zkombinovali dvě skvělé věci, které jejich kuchyně nabízí. Kávu a zmrzlinu.

Výsledkem je espresso affogato. Dáte-li si ho přímo v Itálii, pravděpodobně vám na stole přistane šálek s kopečkem vanilkové zmrzliny a vedle něj konvička s horkou kávou. Jakmile zmrzlinu přelijete kávou, na nic nečekejte a pusťte se do téhle dobroty, než se úplně rozpustí.

Espresso chutná skvěle i s karamelovou či kokosovou zmrzlinou, s čepicí šlehačky nebo zasypané skořicí či kakaem.

Espresso affogato podávejte ve sklenici nebo malé misce. Spíš než nápoj je tato dobrota dezert, který jíte lžičkou.Espresso affogato podávejte ve sklenici nebo malé misce. Spíš než nápoj je tato dobrota dezert, který jíte lžičkou.

5. Kávová chuť Asie

Vietnam je, hned po Brazílii, druhým největším vývozcem kávy na světě. A zdejší obyvatele si umí tento nápoj náležitě vychutnat. K přípravě silné kávy používají Vietnamci kávový filtr Phin, který ale v českých podmínkách můžete nahradit moka konvičkou. Vedle kávy si připravte ještě led a kondenzované mléko.

Jak na to?

  1. V moka konvičce připravte ze 3 lžiček silnou kávu.
  2. Do sklenice nalijte kondenzované mléko dle chuti.
  3. Zalijte kávou a přidejte led nebo ledovou tříšť.

Vietnamská káva je velmi silná a proto se obvykle pije překapávaná. I když neseženete kávu přímo z Vietnamu, vybírejte pro přípravu tohoto nápoje kávy s výrazným aroma nebo směsi arabiky a robusty.

Je sladká, hustá a přesto osvěží. Vietnamská káva stojí za ochutnání.Je sladká, hustá a přesto osvěží. Vietnamská káva stojí za ochutnání.

Jakou kávu si v létě nejraději vychutnáte? Napište nám do komentářů. 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025