Kompletní průvodce přípravou na ples: doma jako v salónu | Blog Mall.cz

Kompletní průvodce přípravou na ples: doma jako v salónu

Vstupenky, šaty, boty, kravata pro partnera. Plesy jsou vrcholem společenské sezóny a mnohdy příprava na ně trvá i několik dní. Poradíme, na co nezapomenout a jak si celé chystání užít. 

S předstihem: dbejte na dresscode

První úkol na vás čeká hned po obdržení pozvánky nebo zakoupení vstupenek. Z nich se obvykle dozvíte, jaký je na danou akci předepsaný dresscode. Volba společenského oblečení se liší podle toho, na jak prestižní akci jdete, a proto si vždy pečlivě zjistěte, co vás v tanečním sále čeká. Faux pas si utrhnete, ať už dresscode nenaplníte, anebo se naopak oblečete příliš formálně.

Pokud pozvánka neříká jinak, oblečte na prestižní plesy vždy black tie. • 

Pokud si na letošní sezónu pořizujete nový outfit, kupte nejprve šaty. Podle nich potom slaďte lodičky a kabelku. Dávno neplatí, že by kabelka musela mít stejnou barvu jako obuv – důležité je, aby celý model fungoval jako celek.

Do konceptu zahrňte i šperky, které podtrhnou celý outfit. Nikdy ale nenasazujte hodinky, ty dáma na ples zásadně nenosí. 

Šperky slaďte se zbytkem outfitu i mezi sebou a nikdy nekombinujte zlato a stříbro. • 

Pokud se chystáte na méně formální akci, kde partner neoblékne smoking, může si uvázat kravatu v barvě vašich šatů

Na méně formální událost můžete obléct i šaty pod kolena a boty s otevřenou špičkou. • 

>> Nevíte-li si rady, nahlédněte do příruček etikety. <<

3 dny před plesem: chloupky, peeling a maska

Abyste na plese zazářila, vyhraďte si na přípravu čas už několik dní před akcí. Tři dny před plesem zbavte tělo chloupků, upravte si nehty a relaxujte s pleťovou a vlasovou maskou. Nenechávejte tyto úkony na poslední chvíli – riskujete podrážděnou pokožku z holení nebo alergickou reakci na pleťovou masku. 

Chloupky pryč

Ačkoliv každé ženě vyhovuje odstraňování chloupků, dvě věci mají všechny metody společné – před epilací či depilací si dejte horkou sprchu nebo koupel, aby šly chloupky snadněji pryč, a nezapomeňte na důkladnou hydrataci.

Všechny pomůcky pro holení najdete zde >

Peeling celého těla

Kůže po peelingu je zářivější a hladší – přesně taková, jakou si ji na slavnostní večer přejeme. Vyrobte si domácí peeling plný vůní a tělo při peelingu masírujte houbou nebo lufou (masážní žínkou). 

>> Přípravky na peeling seženete na MALL.CZ. <<

Hydratujte pleť a vlasy maskou

Speciální péči věnujte obličeji a vlasům – naneste na ně oblíbené masky a poctivě relaxujte předepsanou dobu.

  • Tip 1: Ačkoliv by bylo lákavé při speciálním hýčkání vyzkoušet nové kosmetické produkty, nedělejte to. Nevíte, jak vaše pleť zareaguje, a zda následujících několik dní nebudete mít po celém obličeji vyrážku.
  • Tip 2: Vlasovou masku nikdy nepoužívejte v den plesu – vlasy po její aplikaci více kloužou a vaše snahy o účes by mohly přijít vniveč.

Dodržte doporučenou dobu aplikace masky a opravdu relaxujte, ať má maska ty nejlepší možné účinky. • 

1 den předem: kontrola, spánek a nehty

Co je možné udělat předem, neodkládejte na den plesu. Den před společenskou akcí načerpejte dostatek energie, pořádně vše zkontrolujte a udělejte si nehty.

Zkontrolujte outfit

Není nic horšího, než při oblékání zjistit, že nemáte silonky a partnerovi nesedí košile z loňska. S předstihem zkontrolujte šaty i oblek partnera a pozor dejte především na: 

  • punčochy – mějte alespoň dvoje silonky pro případ, že by se jedny roztrhly,
  • spodní prádlo – zjistěte, zda máte podprsenku, která nebude zpod šatů vykukovat,
  • boty – zkontrolujte, že vás lodičky netlačí či se nezouvají a pokud podpatky nenosíte často, pomozte si gelovou vložkou, která zmírní otlaky nohou,
  • kabát – ověřte si, že máte ve skříni vhodný kabát ke společenským šatům a případně si půjčte elegantní kousek od kamarádky.

Pečujte o ruce a nohy

Večer před akcí si doma udělejte nehtové studio a věnujte se pedikúře a manikúře. Nohy zbavte odumřelé kůže, ruce hydratujte a nehty nalakujte. Barevný lak zafixujte bezbarvým a vyhněte se mytí nádobí či jiné manuální práci, abyste si nehty nezničila ještě před plesem.

>>Vše na manikúru i pedikúru najdete na MALL.CZ. <<

Nehty si upravte buď velmi nenápadně anebo barvu slaďte s outfitem. Trendem jsou metalické nehty v barvě šperků. • 

Dobře se vyspěte

Na krásnou pleť a dobrou náladu není lepší recept než dlouhý spánek. Dopřejte si ničím nerušený odpočinek a spěte alespoň 8 hodin. Načerpáte tak energii na dlouhou noc, která je před vámi.

Méně hodin v posteli dokáží nahradit plátky okurky, které zbaví oči opuchnutí a také nanesení korektoru a rozjasňovače.

V den plesu: hydratujte a pusťte se do příprav

Pokud máte vstupenky na ples o víkendu, máte na přípravy více času – spoustu toho ale stihnete, i pokud jdete na akci ve všední den. Důležité je po celý den důkladně hydratovat tělo. Díky dostatku tekutin budete vypadat svěže a další den lépe zvládnete únavu z probdělé noci.

Osvěžte se

Ať už se chystáte na ples po dni v práci nebo lenošení doma, začněte přípravy sprchou a hydratací tělovým mlékem. Probudíte se a vaše pleť bude zářit. Krém má navíc dostatek času, aby se vstřebal a nezamastíte si šaty.

Náš tip: Než se začnete česat a líčit, oblečte si župan. Pokud byste na sobě měla například tričko, zničíte si při svlékání účes. Nehodí se ani obléct plesové šaty – snadno si je můžete zničit líčidly.

Zkrášlete se

Není nutné na obličeji vytvořit vzhled filmových hvězd, základní kosmetické produkty byste ale použít měla, i pokud se běžně příliš nelíčíte. Při líčení se držte základního pravidla: buď zvýrazňujte oči, nebo rty. Výrazný make-up očí i rtů působí přeplácaně.

>> Čtěte, co nesmí chybět v kosmetické výbavě žádné ženy. <<

Nebojte se vyzkoušet jiné líčení než na běžný den. Při výběru se řiďte třeba barvou vlasů. • 

NÁŠ TIP: Pod make-up použijte podkladovou bázi a po nalíčení celý obličej zafixujte speciálním sprejem, díky kterému se vaše práce nerozmaže při prvním tanci.

>> Vše pro dokonalé líčení najdete na MALL.CZ. <<

Upravte si vlasy

Pokud si chcete učesat drdol či si vlasy jinak sepnout, držte se rady kadeřníků a vlasy si těsně před česáním nemyjte. Umyté vlasy více kloužou a složitý drdol by pravděpodobně hned povolil. Necháte-li si vlasy rozpuštěné, určitě je umyjte a vyfoukejte v předklonu – získáte větší objem.

>> Podívejte se na 3 elegantní a přitom jednoduché účesy. <<

Účes vyberte tak, abyste se v něm cítila pohodlně. I z culíku se dá vykouzlit elegantní účes na večer, který navíc přečká i dovádění na tanečním parketu. • 

Oslňte vůní

Parfém je třešničkou na dortu vašeho snažení – aplikujte ho ale ještě předtím, než se obléknete a dozdobíte šperky. Obsah flakónu může totiž na šatech a špercích zanechat skvrny. Nanášejte ho na pulzní body, tedy zápěstí a krk. Nanesete-li na tato místa před tím krém bez vůně, prodloužíte dobu uvolňování parfému.

Šaty oblékejte až těsně před odchodem z domu, abyste se nezpotila nebo neumazala. Na celé chystání si vyhraďte dostatek času – ve spěchu snadno přetáhnete linku na očích nebo z nepozornosti roztrhnete punčochu. A pak už jen zbývá jen „smím prosit“ a skvělý večer může začít. 

>> Vyberte si svou oblíbenou vůni na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.