Když jde o kávu, není automat jako automat | Blog Mall.cz

Když jde o kávu, není automat jako automat

Když si v automatu na zastávce poručíte kapučíno za 12 Kč, jistě neočekáváte delikátní baristický zážitek. Ne všechny automaty na kávu jsou ale stejné.

Určitě je znáte. Velké automaty s širokou nabídkou nápojů, ve kterých utratíte maximálně 20 Kč. Najdete je na zastávkách nebo v budovách veřejných institucí, možná i u vás v práci.

V posledních letech se mezi veřejnými automaty začaly objevovat novinky. Patří mezi ně větší papírové kelímky s víčky, takže si kávu můžete vzít s sebou. Nebo třeba viditelný zásobník s kávovými zrny.

Nenechte se ale zmást - systémem trubek stále proudí stejná, nepříliš kvalitní káva. Do velkého kelímku jí akorát dostanete víc a kávová zrna jsou většinou jen na okrasu. Při bližším zkoumání odhalíte, že zásobník není propojený s vnitřkem automatu. Ostatně podle šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce klame více než 2/3 automatů.

Pokud pijete kávu každý den, vyhýbejte se té z veřejných automatů. • 

Káva s mlékem bez mléka

Když si ve veřejném automatu objednáte kávu s mlékem, cappuccino a latte macchiato, všechny nápoje budou vypadat stejně. A není to jen kelímkem. Důvodem je mléko.

To při nesprávné hygieně rychle podléhá zkáze a není možné, aby obsluha veřejných automatů každý den doplňovala čerstvé mléko. Pro přípravu oblíbených nápojů se proto používá mléko sušené. To je ale drahé, a tak se mnohem častěji setkáte s náhražkami, které pouze obsahují bílkoviny nebo laktózu.

Místo mléka náhrada s mléčnými bílkovinami, místo čerstvě namleté kávy nejlevnější instantní směs. Z takových surovin nevyrobí dobré cappuccino ani mistr. Prostě to není možné.

Káva možná není dobrá, ale je rychlá a levná

Zastánci veřejných kávových automatů většinou namítají, že jim taková káva stačí. Hlavně, že je rychlá a levná. Pravidelné pití takové kávy je ale hazard se zdravím - neznáte složení surovin, nevíte, jak dlouho v automatu leží a jak často obsluha automat čistí. Horký nápoj v kelímku z laciného plastu, který může být plný škodlivých parabenů, také není ideální.

Je v kelímku espresso, cappuccino nebo latte? Těžko říct. • 

Rychlost je nespornou výhodou, když ale místo k automatu zaběhnete do nejbližší kavárny, zručný barista vám espresso připraví zhruba stejně rychle. Cena bude samozřejmě trochu vyšší, ale chuť kávy a vliv na zdraví nesrovnatelné.

I dobrou kávu můžete mít rychle

Existují ale automaty, které jsou rychlé a připravují kvalitní a čerstvou kávu. Její cena přitom závisí na vás. Na chodbách úřadů nebo zastávkách se s těmito automaty nesetkáte, ale na tato místa si můžete dobrou kávu přinést z domova.

Domácí automat vám keramickými mlýnky namele čerstvou kávu a připraví espresso tak silné, jak ho máte rádi. Pamatuje si totiž vaše nastavení. Když do zásobníku nalijete mléko, našlehá mikropěnu a za chvíli na vás čeká lahodné cappuccino nebo latte macchiato. Stačí zmáčknout jediné tlačítko.

Domácí automat vám připraví skvělou čerstvou kávu, klidně i do oblíbeného „bucláku“. • 

Automat se postará nejen o přípravu. Díky filtru AquaClean pro odstraňování vodního kamene a automatickému čištění budete mít i minimum práce s údržbou.