Jedlé dárky, které vyrobíte za 1 hodinu

Mají hned několik výhod. Přizpůsobíte je preferencím obdarovaného, jsou originální a vložíte do nich kus vlastní kreativity. Navíc si nemusíte lámat hlavu s konfekční velikostí. Připravili jsme pro vás 5 dárků pro milovníky sladkého i slaného.

Výrobu jedlých dárků pro své blízké můžete spojit i s předvánočním setkáním s přáteli. S hrníčkem vánočního nápoje tak proberete plány na svátky a ještě si domů každý odnese tašku plnou vlastnoručně vyrobených dárků.

Nakládané sýry

Asi každý zná nakládané hermelíny, svoji fantazii ale rozhodně nemusíte brzdit. Naložit se dají i další sýry:

  • pareničky,
  • korbáčky,
  • syrečky
  • nebo tvrdý kravský či kozí sýr.

Postup:

Do ozdobné sklenice postupně skládejte kousky sýra, prokládejte je kolečky cibule, kousky česneku, chilli papriček, čerstvých bylinek, ořechů, sušených švestek a kořením. Využijete bobkový list, kuličky pepře či nového koření.

Naaranžovanou směs zalijte po okraj rostlinným olejem. Naplněnou nádobou několikrát mírně klepněte o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Uzavřete a nechte zrát v lednici. Nejpozději za týden jsou měkké sýry připravené ke konzumaci. Těm tvrdým ještě pár dní v lednici dopřejte.

Vyzkoušejte tři osvědčené tipy na originální nakládané sýry.Vyzkoušejte tři osvědčené tipy na originální nakládané sýry.

Náš tip: Pokud se vrhnete na výrobu klasických nakládaných hermelínů, sýr si nejprve podélně rozřízněte a potřete ho pastou z vylisovaného česneku a jemné nebo pikantní papriky. Mezi poloviny sýra můžete také vmáčknout ořechy, krásně v něm změknou a propojí svoji chuť se sýrem.

Pečený čaj

Jestli hledáte způsob, jak si uvolnit mrazák od uskladněného ovoce nebo zpracovat úrodu jablek, určitě nezapomeňte vyrobit skleničky pečených čajů. Pro děti sladké a voňavé, pro dospělé i s kapkou alkoholu.

Na 4 skleničky budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce,
  • 500 g krupicového cukru,
  • 2 citrony,
  • koření (skořice, hřebíček, badyán),
  • rozinky nebo sušené ovoce,
  • alkohol dle chuti.

Pečený čaj zpříjemní zimní večery.Pečený čaj zpříjemní zimní večery.

Postup:

  1. Připravte si vysterilizované skleničky a předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Do zapékací mísy vložte omyté a na malé kousky nakrájené ovoce. Experimentujte s jablky, pomeranči, malinami, jahodami, borůvkami, ostružinami, hruškami, meruňkami nebo švestkami.
  3. Přidejte citron a různé druhy koření.
  4. Pečte přikryté víkem nebo alobalem 30 minut.
  5. Promíchejte, odkryjte víko a pečte ještě 15 minut.
  6. Upečený čaj přendejte do skleniček, do alkoholické verze přidejte malého panáka, skleničky uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Na jeden hrneček čaje použijete přibližně tři lžičky pečené směsi. Tu zalijete horkou vodou.

Cibulové chutney (čatný)

Skvěle se hodí na mlsání k sýrům, doplní i maso nebo potěší na kousku pečiva. Ačkoliv je z červené cibule, není pikantní. Pokud plánujete chutney připravovat se svými přáteli, nakrájejte cibuli ještě před jejich příchodem. Ušetříte jim tak slzavé chvilky.

Na 4 malé skleničky budete potřebovat:

  • 1 kg červené cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • lžičku tymiánu,
  • 400 ml červeného vína,
  • 3 lžíce třtinového cukru,
  • 4 lžíce vinného octa,
  • máslo nebo olej na smažení,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Nakrájejte cibuli a česnek na plátky. Pokud chcete drobnější kousky, můžete k nasekání použít i kuchyňský robot.
  2. Ve větším hrnci na másle nebo oleji smažte cibuli 10 minut, na poslední tři minuty přidejte i česnek. Pracujte na mírnějším plameni.
  3. K cibuli přisypejte cukr, tymián a 2 lžíce octa. Přiklopte pokličkou a duste 10 minut. Občas promíchejte.
  4. Přidejte sůl, pepř a 2 lžíce octa. Důkladně promíchejte. Přilijte víno a za občasného míchání vařte, dokud se ze směsi nevypaří většina tekutiny.

Chutney se hodí na jednohubky i na dochucení hlavního jídla.Chutney se hodí na jednohubky i na dochucení hlavního jídla.

Domácí nutella

Oříšková pomazánka, která potěší malé i velké mlsálky. Na rozdíl od té kupované máte ale její složení pevně ve svých rukou.

Na 500 ml skleničku pomazánky budete potřebovat:

  • 180 g lískových oříšků,
  • 400 g kvalitní hořké čokolády,
  • 2 lžíce kvalitního kakaa,
  • 3 lžíce kokosového oleje,
  • 2 lžíce sirupu na doslazení (javorový, agávový nebo datlový),
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • špetka mořské soli.

Domácí lískooříšková pomazánka si najde cestu na lívance, palačinky nebo jen tak na lžičku.Domácí lískooříšková pomazánka si najde cestu na lívance, palačinky nebo jen tak na lžičku.

Postup:

  1. V troubě opečte lískové oříšky. Zabere to přibližně 20 minut na 130 °C. Hlídejte, aby se nespálily.
  2. Horké oříšky přendejte na čistou utěrku a třením z nich odstraníte slupky. Nechte oříšky vychladnout.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  4. V mixéru vychladlé oříšky míchejte tak dlouho, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte kokosový olej, kakao, vanilku a sladký sirup. Nakonec přidejte i vlažnou čokoládu.
  5. Hotovou pomazánku přendejte do skleničky.

Náš tip: Pokud chcete pomazánku zcela hladkou, můžete ji ještě přepasírovat. Nenechte se zmást tekutější konzistencí, v lednici pomazánka krásně zatuhne.

Paštika

Máme dobrou zprávu i pro odpůrce prapodivných nahnědlých past. Paštika nemusí být jen konečná stanice zbytků masa. Tato luxusní domácí verze nadchne i ty, kteří nad paštikou většinou ohrnují nos. Stejně jako u nakládaných sýrů si s jejich dokončením můžete pohrát.

Domácí paštiku si obdarovaný zamiluje tolik, že máte o inspiraci na dárky vystaráno i po zbytek roku.Domácí paštiku si obdarovaný zamiluje tolik, že máte o inspiraci na dárky vystaráno i po zbytek roku.

Na 1 velkou nebo 2 menší lahve budete potřebovat:

  • 450 g kuřecích jater,
  • 250 g másla + trochu na smažení,
  • 1 šalotku nebo bílou cibuli,
  • 4 stroužky česneku,
  • 0,03 l rumu nebo brandy,
  • čerstvé bylinky,
  • brusinky, kuličky pepře a ořechy na ozdobení.

Postup:

  1. V pekáčku na mírném plameni nechte rozpustit kostku másla. Není nutné s ním míchat. Odeberte asi 100 ml rozpuštěného másla, které použijete na dokončení paštiky.
  2. Na mírném plameni osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Cibule nesmí zhnědnout.
  3. Očistěte játra a na pánvi je zprudka restujte. Přidejte i část čerstvých bylinek. Až se játra zatáhnou, vyzkoušejte, zda jsou po rozříznutí světle růžové. Stáhněte plamen, přilijte alkohol a ještě minutu opékejte.
  4. V míse tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixujeme játra, rozpuštěné máslo, cibuli s česnekem a trochou bylinek. Podle chuti můžete dosolit nebo dopepřit. Až bude paštika jemná a bez kousků, přendejte ji do nádoby nebo do misky.
  5. Uhlaďte povrch a přelijte paštiku zbytkem rozpuštěného másla. Paštiku můžete ozdobit bylinkami, kousky ořechů, brusinkami nebo kuličkami pepře.

Náš tip: Vyberte hezkou nádobu, která obdarovanému zůstane. Pokud do tvoření dárků chcete zapojit i děti, mohou pomoci třeba s pomalováním nádobky. Nebuďte ale překvapeni, pokud vám obdarovaný nádobu s nevinným výrazem před svými narozeninami nebo svátkem předá, že by rád další paštiku.

Pokud tvoření v kuchyni nepatří mezi vaše oblíbené činnosti, nedělejte nic proti své vůli. Jen tak si užijete pohodové Vánoce s úsměvem. S výběrem dárečků pro vaše blízké vám pomůže náš průvodce.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025