Jedlé dárky, které vyrobíte za 1 hodinu | Blog Mall.cz

Jedlé dárky, které vyrobíte za 1 hodinu

Mají hned několik výhod. Přizpůsobíte je chutím obdarovaného, jsou originální a vložíte do nich kus vlastní kreativity. Navíc si nemusíte lámat hlavu s konfekční velikostí. Připravili jsme pro vás tipy na 5 jedlých dárků pro milovníky sladkého i slaného.

Výrobu jedlých dárků pro své blízké můžete spojit s předvánočním setkáním s přáteli. Proberete plány na svátky a ještě si domů každý odnese tašku plnou vlastnoručně vyrobených dárků.

Nakládané sýry

Asi každý zná nakládané hermelíny, svoji fantazii ale rozhodně nemusíte brzdit. Naložit se dají i další sýry:

  • pareničky,
  • korbáčky,
  • syrečky
  • nebo tvrdý kravský či kozí sýr.

Sýry vydrží po naložení chutné i několik měsíců, a proto nemusíte obdarované se snědením uhánět.

Postup:

  1. Do ozdobné sklenice postupně skládejte kousky sýra, prokládejte je kolečky cibule, kousky česneku, chilli papriček, čerstvých bylinek, ořechů, sušených švestek a kořením. Využijete bobkový list, kuličky pepře či nového koření.
  2. Naaranžovanou směs zalijte po okraj rostlinným olejem. Naplněnou nádobou několikrát mírně klepněte o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Uzavřete a nechte zrát v lednici.
  3. Nejpozději za týden jsou měkké sýry připravené ke konzumaci. Těm tvrdým ještě pár dní v lednici dopřejte.

Vyzkoušejte tři osvědčené tipy na originální nakládané sýry. • 

Náš tip: Pokud se vrhnete na výrobu klasických nakládaných hermelínů, sýr si nejprve podélně rozřízněte a potřete ho pastou z vylisovaného česneku a jemné nebo pikantní papriky. Mezi poloviny sýra můžete také vmáčknout ořechy, krásně v něm změknou a propojí svoji chuť se sýrem.

Pečený čaj

Jestli hledáte způsob, jak si uvolnit mrazák od uskladněného ovoce nebo zpracovat úrodu jablek, určitě nezapomeňte vyrobit skleničky pečených čajů. Pro děti sladké a voňavé, pro dospělé i s kapkou alkoholu.

>>Přečtěte si, jak správně mrazit a skladovat jídlo. <<

Na 4 skleničky o objemu zhruba 120 ml budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce,
  • 500 g krupicového cukru,
  • koření (skořici, hřebíček, badyán),
  • rozinky nebo sušené ovoce,
  • alkohol dle chuti.

Pečený čaj zpříjemní zimní večery. • 

Postup:

  1. Připravte si sterilizované skleničky a předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Do zapékací mísy vložte omyté a na malé kousky nakrájené ovoce. Experimentujte s jablky, pomeranči, malinami, jahodami, borůvkami, ostružinami, hruškami, meruňkami nebo švestkami.
  3. Přidejte různé druhy koření.
  4. Pečte přikryté víkem nebo alobalem 30 minut.
  5. Odkryjte víko, promíchejte a pečte ještě 15 minut.
  6. Upečený čaj přendejte do skleniček. Do alkoholické verze přidejte malého panáka, skleničky uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Na jeden hrneček čaje použijete přibližně tři lžičky pečené směsi. Tu zalijete horkou vodou.

Cibulové chutney (čatný)

Skvěle se hodí na mlsání k sýrům, doplní i maso nebo potěší na kousku pečiva. Ačkoliv je z červené cibule, není pikantní. Pokud plánujete chutney připravovat se svými přáteli, nakrájejte cibuli ještě před jejich příchodem. Ušetříte jim tak slzavé chvilky.

Cibulové chutney vám vydrží chutné zhruba půl roku. Musíte ho ale skladovat v chladu a po otevření do týdne sníst.

>> Vyberte hezkou nádobu, která obdarovanému zůstane. <<

Na 4 malé skleničky budete potřebovat:

  • 1 kg červené cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • lžičku tymiánu,
  • 400 ml červeného vína,
  • 3 lžíce třtinového cukru,
  • 4 lžíce vinného octa,
  • máslo nebo olej na smažení,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Nakrájejte cibuli a česnek na plátky. Pokud chcete drobnější kousky, můžete k nasekání použít i kuchyňský robot.
  2. Ve větším hrnci na másle nebo oleji smažte cibuli 10 minut, na poslední tři minuty přidejte i česnek. Pracujte na mírnějším plameni.
  3. K cibuli přisypejte cukr, tymián a 2 lžíce octa. Přiklopte pokličkou a duste 10 minut za občasného míchání.
  4. Přidejte sůl, pepř a 2 lžíce octa a důkladně promíchejte.
  5. Přilijte víno a za občasného míchání vařte, dokud se z hrnce nevypaří většina tekutiny.

Chutney se hodí na jednohubky i na dochucení hlavního jídla. • 

Domácí nutella

Oříšková pomazánka, která potěší malé i velké mlsálky. Na rozdíl od té kupované máte ale její složení pevně ve svých rukou.

Na 500ml skleničku pomazánky budete potřebovat:

  • 180 g lískových oříšků,
  • 400 g kvalitní hořké čokolády,
  • 2 lžíce kvalitního kakaa,
  • 3 lžíce kokosového oleje,
  • 2 lžíce sirupu na doslazení (javorový, agávový nebo datlový),
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • špetku mořské soli.

Domácí lískooříšková pomazánka se hodí na lívance, palačinky nebo jen tak na lžičku. • 

Postup:

  1. V troubě opečte lískové oříšky. Zabere to přibližně 20 minut na 130 °C. Hlídejte, aby se nespálily.
  2. Horké oříšky přendejte na čistou utěrku a třením z nich odstraňte slupky. Nechte oříšky vychladnout.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  4. V mixéru vychladlé oříšky míchejte tak dlouho, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte kokosový olej, kakao, vanilku a sladký sirup. Nakonec přidejte i vlažnou čokoládu.
  5. Hotovou pomazánku přendejte do skleničky.

Náš tip: Pokud chcete pomazánku zcela hladkou, můžete ji ještě přepasírovat. Nenechte se zmást tekutější konzistencí, v lednici pomazánka krásně zatuhne.

>> Připravte si doma pochoutky známé z adventních trhů. <<

Paštika

Paštika nemusí být jen konečná stanice zbytků masa. Tato luxusní domácí verze nadchne i ty, kteří nad paštikou většinou ohrnují nos. Stejně jako u nakládaných sýrů si s jejich dokončením můžete pohrát. Trvanlivost této paštiky je 2 až 3 měsíce, tak na to nezapomeňte obdarované upozornit.

Domácí paštiku si obdarovaný zamiluje tolik, že máte o inspiraci na dárky vystaráno i po zbytek roku. • 

Na 1 velkou nebo 2 menší zavařovací sklenice budete potřebovat:

  • 450 g kuřecích jater,
  • 250 g másla + trochu na smažení,
  • 1 šalotku nebo bílou cibuli,
  • 4 stroužky česneku,
  • 0,03 l rumu nebo brandy,
  • čerstvé bylinky,
  • brusinky, kuličky pepře a ořechy na ozdobení.

Postup:

  1. V pekáčku na mírném plameni nechte rozpustit kostku másla. Není nutné s ním míchat. Odeberte asi 100 ml rozpuštěného másla, které použijete na dokončení paštiky.
  2. Na mírném plameni osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Cibule nesmí zhnědnout.
  3. Očistěte játra a na pánvi je zprudka restujte. Přidejte i část čerstvých bylinek. Až se játra zatáhnou, vyzkoušejte, zda jsou po rozříznutí světle růžová. Stáhněte plamen, přilijte alkohol a ještě minutu opékejte.
  4. Tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixujte játra, rozpuštěné máslo, cibuli s česnekem a trochou bylinek. Podle chuti můžete dosolit nebo dopepřit. Až bude paštika jemná a bez kousků, přendejte ji do nádoby nebo do misky.
  5. Uhlaďte povrch a přelijte paštiku zbytkem rozpuštěného másla. Paštiku můžete ozdobit bylinkami, kousky ořechů, brusinkami nebo kuličkami pepře.

>> Zkuste také lahodnou paštiku z pořadu Menutovka na MALL.TV. <<

Náš tip: Pokud do tvoření dárků chcete zapojit i děti, mohou pomoci třeba s pomalováním nádobky.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.