Jak se udržet fit? Choďte! | Blog Mall.cz

Jak se udržet fit? Choďte!

Začít se hýbat může být pro nesportovce skoro nesplnitelná výzva. Jestli to cítíte podobně, dejte šanci pohybu, který vlastně už teď děláte každý den – chůzi. Možná vás překvapí, jak moc je obyčejné chození zdravé.

Bolesti krční páteře, problémy se zády, křečové žíly. To jsou jen některé nemoci způsobené celodenním sezením v kanceláři nebo ve škole a pak večer před televizí. Aby vám bylo lépe, stačí začít více chodit.

I když nemáte čas na desetikilometrové túry, každý den můžete:

  • jít pěšky místo jízdy výtahem,
  • vystoupit z autobusu o zastávku dříve,
  • projít se místo jízdy autem třeba pro čerstvé rohlíky nebo na poštu.

Při chůzi do práce se otužujete, zlepšujete si fyzičku a také hubnete – pokud chodíte pravidelně a alespoň 20 minut denně svižnou chůzí, uvidíte na sobě první výsledky přibližně už za měsíc.

Máte hodinku čas nebo přemýšlíte nad sobotním celodenním programem? Oboje se skvěle hodí na pěší procházku, kterou podpoříte své zdraví. • 

Při chůzi posilujete své srdce, nohy i psychiku

Určitě víte, že srdce je sval, a jako takový je potřeba ho trénovat. Právě chůze je ideálním pohybem, který zvyšuje srdeční výkonnost a zlepšuje fyzičku. Je to jednoduché: s vyšší výkonností srdce se snižuje klidový pulz. Znamená to, že vaše srdce je trénované a ušetří si i tisíce tepů každý den.

Kromě prevence proti infarktům se při chůzi staráte také o své žíly – aniž byste o tom vlastně věděli. Zlepšuje se odtok krve z nohou a to pomáhá snižovat riziko křečových žil.

S lepším krevním oběhem souvisí i dobrá nálada. Protože se tělo při chůzi lépe okysličuje, máte najednou více energie a cítíte se celkově lépe.

Chůze navíc zvyšuje hustotu kostní tkáně a tím zpomaluje osteoporózu. Kromě toho snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky typu 2.

Píchá vás při chůzi v boku nebo vás bolí achillovky? Asi něco neděláte správně. Zkuste se při příští procházce řídit našimi radami. • 

Dobře se obujte a vybavte

K chůzi nepotřebujete žádné speciální oblečení ani pomůcky. Na nohy si podle počasí a typu výletu vyberte:

  • nízké turistické boty, které se hodí do deště a na náročnější túry,
  • trekové boty, které jsou lehčí a ideální do mírnějších terénů
  • nebo klasické tenisky vhodné na kratší vzdálenosti v řádu kilometrů.

Pokud se obáváte o svá kolena, ulehčete jim námahu díky chůzi s trekingovými holemi. Jsou oporou i vaší páteři a kyčlím a protože pomáhají držet rytmus chůze, bude se vám lépe dýchat.

Abyste měli přehled, kolik jste toho ušli a kolik spálili kalorií, můžete využít krokoměr v mobilu. Za vyzkoušení stojí například tyto aplikace:

  • Aplikace Krokoměr počítá kroky, rozpozná a zohlední náročnost pohybu.
  • Runtastic Pedometer vám v mobilu přesně naměří počet ušlých kroků. Mobil můžete mít v kapse, ruce nebo v batohu či kabelce.
  • S aplikací Sports Tracker můžete z chůze přejít na jiný sport a přímo v aplikaci si ho nastavit. Změří vám počet zdolaných kilometrů.
  • V aplikaci Moves si přehledně zobrazíte místa, která jste navštívili, a trasu, po které jste se ve vybraném dni pohybovali.

Spousta milovníků chůze používá také fitness náramky. Je to jednodušší než aplikace – nemusíte si totiž nic stahovat. A když vyrazíte ven bez mobilu, nic se neděje, protože náramek máte pořád u sebe.

Princip fitness náramků je jednoduchý: celý den nosíte na ruce malý náramek, který zaznamenává vaši aktivitu, spánek nebo tepovou frekvenci.

Díky náramku máte přehled nejen o tom, kolik jste toho ušli a kolik kalorií spálili. Měří také fungování vašeho srdce a informuje vás o kvalitě spánku. Podívejte se na další vlastnosti fitness náramků.

Udělejte si představu o fungování vašeho těla. Náramek vám měří tep, zjišťuje kvalitu spánku i ušlou vzdálenost. Pokud si dáte předsevzetí například ujít denně 10 tisíc kroků, budete díky náramku přesně vědět, kolik vám ještě chybí ke splnění vytyčeného cíle. • 

Jaké jsou vaše tipy pro snadné chození a jaké výlety byste doporučili? Napište nám na našem Facebooku.