Jak na ztvrdlé paty? | Blog Mall.cz

Jak na ztvrdlé paty?

Stydíte se v létě chodit v otevřených sandálkách, protože vaše paty vypadají na první pohled zanedbaně? Prozradíme vám, proč paty v létě tvrdnou a poradíme, jak se o chodidla v létě starat, abyste se jimi mohly chlubit.

Proč paty tvrdnou nejvíce v létě?

I když by se mohlo zdát, že otevřené boty nohám prospívají (pokožka na nohách může více větrat), opak je pravdou. Žabky, sandály, balerínky a další oblíbená obuv na léto chodidlům neprospívá. Neposkytuje takovou oporu, jakou by nohy potřebovaly, a tak v kombinaci s prachem a žárem slunce paty rychleji tvrdnou.

Dalším důvodem tvrdnutí pat může být i nedostatečně hydratovaná pokožka, nedostatek zinku, železa, omega-3 mastných kyselin nebo dokonce plísňové onemocnění. Proto nezapomeňte hodně pít, jíst více ryb, zeleniny i ovoce nebo navštívit kožního lékaře. 

Pravidelná pedikúra není jen prevence ztvrdlých pat, ale také úžasná relaxace. • 

Pravidelná pedikúra je základ

Aby vaše paty vypadaly zdravě a krásně, potřebují důkladnou a pravidelnou péči. Že nemáte čas chodit do kosmetického salónu? Otevřete si pedikúru doma v koupelně. O vaše paty se postarají:

  • Škrabka na paty – nejprve odmočte nohy v lázni s koupelovou solí, na ztvrdlá místa aplikujte alkalický roztok a po 15 minutách je obruste manuální škrabkou na paty. Škrabku můžete také použít třeba při koupání. Na závěr vyhlaďte paty pemzou nebo pomocí pilníku.
  • Elektrický pilník na chodidla – rotační škrabka zabudovaná v elektrickém pilníku se o paty postará sama. Některé elektrické pilníky můžete dokonce použít i na suchá chodidla, což vám ušetří čas i práci.
  • Pemza – pokud toužíte po dokonalých chodidlech, používejte pravidelně pemzu.
  • Krémy na nohy – báječné jsou různé druhy krémů určené přímo na nohy. Používají se zpravidla na noc, chodidla zvláční i zjemní.

Používejte krém nebo gel na nohy každý večer před spaním. • 

Babské rady proti ztvrdlým patám

Máte doma citron, banán nebo tvaroh? Pak se můžete pustit do přípravy některého z babských receptů na ztvrdlé paty. Poradíme vám, jak na to.

Babská rada č. 1: Citronová šťáva

Odmočte nohy v teplé vodě. Jakmile vám kůže na patách změkne, vetřete do ní směs vazelíny a citronové šťávy. Nechte působit, dokud se směs nevsákne.

Babská rada č. 2: Banán

Rozmačkejte banán vidličkou nebo ho rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvořte zábal. Nechte ho působit minimálně 10 minut a poté nohy opláchněte.

Babská rada č. 3. Tvaroh

Paty zabalte do tvarohu. Přikryjte nohy igelitem a dejte je do ponožek. Nechte působit přes noc a ráno nohy opláchněte vlažnou vodou s mýdlem.

Noční zábal z heřmánku nebo vepřového sádla? Musíte vyzkoušet! • 

Babská rada č. 4: Kůže z bůčku

Postupujte stejně jako u tvarohu. Kůži přiložte jako zábal, překryjte igelitem a nechte působit přes noc v ponožkách. Promaštěné nohy po ránu omyjte vlažnou vodou s mýdlem. Stejně tak můžete použít i vepřové sádlo.

Babská rada č. 5: Heřmánek

Udělejte si odvar z heřmánku a namočte do něj nohy. Nechte koupel působit minimálně půl hodiny a po koupeli upravte paty pemzou.

Jaká metoda funguje proti ztvrdlým patám vám? Podělte se s námi o tipy v komentářích.