Každý má svůj oblíbený druh, na který v pizzerii nedá dopustit. Ať už si potrpíte na klasickou Margheritu se sýrem a bazalkou nebo luxusní Capricciosu se žampiony, základem je vždy vynikající a křupavé těsto.
Křupavé těsto potřebuje čas
Vrhněte se na jeho přípravu, jako to dělají praví pizzoví znalci – Italové. Ti si potrpí hlavně na kvalitní suroviny. Co všechno budete potřebovat?
- 500 g hladké pšeničné mouky,
- 10 g droždí,
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 300 ml vody,
- špetku soli.
Postup:
- Ohřejte vodu tak, aby byla vlažná. Nasypejte do ní droždí, promíchejte a nechte asi 10 minut stát.
- Připravenou směs smíchejte s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli.
- Těsto pořádně propracujte – pokud nemáte domácího robota, nebojte se ho vzít do vlastních rukou a hněťte ho. Až bude těsto měkké a vláčné, máte hotovo.
- Jak docílíte toho, aby nakonec těsto chutnalo jako z italské pizzerie? Dopřejte mu čas. Nejlépe celý den! Nechte ho v míse a přikryjte utěrkou nebo zabalte do fólie, a dejte na 24 hodin zrát do lednice.
>> Robot uhněte těsto za vás <<
Rajčata nad zlato
Jen s těstem si ale nevystačíte. Sugo di pomodoro – to je tajemství úspěchu. Rajčatový základ patří na každou pizzu a Italové si na něj potrpí. Na jeho přípravu si nachystejte:
- 1,5 kg rajčat,
- 1 mrkev,
- 1 cibuli,
- 4 lžíce olivového oleje,
- lžíce másla,
- 20 lístků bazalky,
- sůl a pepř,
- česnek podle chuti.
NÁŠ TIP: Příprava Sugo di Pomodoro je nejlepší v létě, kdy seženete dobrá rajčata plná chuti. Chcete-li se do výroby pustit hned, nechte rajčata doma alespoň pořádně uzrát a trochu změknout.
Postup:
- Mrkev, cibuli a oloupaná rajčata nakrájejte na kousky. Abyste rajčata snadno oloupali, stačí je naříznout do kříže a spařit v horké vodě – nechte je tam jen pár vteřin. Pak je zchlaďte ve studené lázni a slupku jednoduše stáhněte. Pokud si na postup netroufáte, nahraďte čerstvé plody konzervovanými rajčaty.
- V hrnci rozpalte olivový olej a pokud máte rádi lehce pikantní jídlo, zpěňte na něm prolisovaný česnek – ale jen v rychlosti, ať vám nezhořkne.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte asi 45 minut, dokud směs nezměkne. Kousky zeleniny pak můžete ještě rozmačkat.
- Ochuťte špetkou soli, pepře a pro zjemnění přidejte lžíci másla.
- V hmoždíři podrťte lístky čerstvé bazalky se solí a olivovým olejem.
- Až uvařená směs vychladne, vmíchejte do ní podrcenou bylinku a máte hotovo. Rajčatový základ si můžete udělat i do zásoby. Nalijte hotovou směs do sklenic, zavařte a uložte do spíže, vydrží vám dlouho.
Zdobte, obložte, vychutnávejte
Druhý den se pusťte do závěrečné fáze:
- Z těsta si připravte kulaté bochánky.
- Vyválejte z nich placky – když nebudou úplně kulaté, nic se neděje.
- Důkladně je potřete rajčatovým základem. Nešetřete, chuť rajčat k pizze patří.
- Na závěr placku obložte, čím je vám libo.
Domácí pizza à la co dům dal má něco do sebe. Chcete-li se však inspirovat kolébkou placaté dobroty, sáhněte hlavně po čerstvých bylinkách, kvalitní šunce nebo různých druzích sýra. Na výběr je mnoho tradičních druhů. Kterou pizzu si vyberete?
Pravá italská pizza se peče v kamenné peci jen asi 4 minuty na 300 až 400 °C. Takové podmínky doma asi nevytvoříte. Můžete se jim ale přiblížit.
Rozpalte troubu na nejvyšší výkon, 250 °C bude stačit. Těsto pečte asi 10 minut, pravidelně ho ale kontrolujte! Tenká placka by se mohla snadno připálit.
A než se pustíte do jídla, myslete na to, že Italové si pizzu vychutnávají a hlavně – jedí ji rukama. Tak příbory pryč a s chutí do toho. Buon apetito!
>> Co se vám může na domácí pizzu hodit? <<
Pečete si domácí pizzu? Podělte se s námi o váš oblíbený recept!