Jak na alergii bez prášků? | Blog Mall.cz

Jak na alergii bez prášků?

Hepčík! Je to pravda. Sezóna kýchání, svědění, pálení očí a rýmy začala. Také vás trápí alergie? Prozradíme vám, proč vaše tělo přehnaně reaguje na alergeny v ovzduší a jak léčit alergii přírodní cestou bez prášků.

Co je alergie?

Alergie je, laicky řečeno, nepřiměřená reakce imunitního systému na látky (alergeny), které by člověku za normálních okolností vůbec vadit neměly. Ve většině případů se projevuje pálením a slzením očí, kašlem, tíhou na hrudníku, dušností, hvízdáním při dýchání, rýmou nebo svědivou vyrážkou.

Alergie je extrémní reakce imunitního systému na látky, které by člověku za normálních okolností vůbec vadit neměly. • 

Jak se alergie léčí?

Tělo na alergen reaguje produkováním obrovského množství látky zvané histamin. Ten se naváže na tzv. spínače (receptory) a spustí alergickou reakci. Přehnané alergické reakci předchází tzv. antihistaminika. Tedy léky, které receptory obsadí samy a histamin se tak na ně nemůže navázat.

Mnoha alergikům antihistaminika nevyhovují. Neřeší prvotní příčinu vzniku alergie a často způsobují únavu. Jak předcházet alergii bez léků? Zkuste přírodní cestu.

Alergii můžete předejít přírodní cestou

Projevy alergie můžete zmírnit nebo se jich dokonce i zbavit přírodní cestou. Poradíme vám, jaké bylinky a další přírodní cesty vám s tím pomohou.

Perila reguluje produkci histaminu, který má přímý vliv na vznik na vznik alergické reakce. • 

Perila křovitá – přírodní zázrak

Přírodním zázrakem je rostlina Perila křovitá. Posiluje imunitu a obsahuje řadu prospěšných látek, vitamínů i minerálů. Je velmi bohatá na bioflavonoidy, které zabraňují nadměrné produkci histaminu a řeší tak skutečnou příčinu vzniku alergií. Má kořenitou vůni a výtečnou chuť. Hojně se používá do salátů, smoothie i jako koření.

Zelené potraviny na imunitu

Alergie může být následkem i oslabeného imunitního systému. Tzv. zelené potraviny, tedy ječmen a chlorela, mají dlouhodobě vynikající výsledky jak s jeho posílením, tak i se zmírněním projevů alergií.

Studená sprcha po ránu

Ranní studená sprcha vás nejen spolehlivě probere, ale i mírně potlačí produkci histaminu v těle.

Preventivní úžívání měsíčku lékařského prospěje díky jeho léčivým schopnostem nejen alregikům. • 

Detoxikace jater

Za hlavní příčinu vzniku alergií se často považuje zanesení těla jedovatými látkami z okolí a potravy. Proto se obecně doporučuje provést jednou za čtvrt roku pořádnou detoxikaci organismu. S ní vám pomůže ostropestřec i měsíček lékařský.

  • Na tinkturu z ostropestřce budete potřebovat:
    • 500 ml čirého alkoholu,
    • hrst semínek ostropestřce mariánského.

Semena zalijte alkoholem a pečlivě rozmixujte. Směs přelijte do sklenice a nechte 3 týdny odpočinout. Poté směs sceďte a užívejte 1x denně čajovou lžičku.

  • Na tinkturu z měsíčku lékařského budete potřebovat:
    • 1 litr čirého alkoholu,
    • hrst měsíčku lékařského.

Květy měsíčku zalijte alkoholem a nechte 4 týdny louhovat v uzavřené nádobě. Čas od času směs protřepejte. Po 4 týdnech slijte a užívejte 3x denně 30 kapek.

Zásady užívání bylinek

Účinek bylinek neočekávejte okamžitě. Je třeba je užívat dlouhodoběji, aby se dostavil kýžený výsledek. Pokud máte pylovou alergii, začněte s bylinkovou léčbou ještě před začátkem pylové sezóny a skončete až ve chvíli, kdy alergen z ovzduší zcela zmizí. Pokud máte celoroční alergii, doporučuje se po dvou až třech měsících užívání bylinek dva měsíce vynechat a pak opět pokračovat.

Ale pozor. Každý na bylinky reaguje jinak. Zvláště v případě alergiků by mohly více uškodit než prospět. A tak se nezapomeňte vždy poradit s vaším ošetřujícím lékařem, alergologem nebo zkušeným bylinkářem.

Zkoušeli jste bojovat s alergií přírodní cestou? Napište nám do komentářů, jak se vám léčba osvědčila. Pokud máte nějaký zaručený recept, podělte se o něj s námi.