Jak léčit kůži spálenou od sluníčka? | Blog Mall.cz

Jak léčit kůži spálenou od sluníčka?

Sluneční paprsky dodávají tělu vitamín D, stimulují tvorbu hormonu štěstí, ale dokáží i pořádně popálit. Pokud vás sluníčko vytrestá za to, že se dostatečně nechráníte a tělo máte v jednom ohni, víte, jak si od spálenin ulevit? 

Spálení od slunce předcházejte

Ke spáleninám od slunce můžete přijít poměrně snadno. Světlé a citlivé pokožce stačí třeba i 15 minut na přímém slunci, aby zčervenala jako rak. Chcete-li se vyhnout spálení, vyhýbejte se přímému slunečnímu záření mezi 10. a 16. hodinou. Vyhledávejte stinná místa a nezapomínejte se mazat. Kosmetika s dostatečně vysokým faktorem vám v prevenci pomůže. Nemějte strach, že byste se neopálili. I s faktorem 30 nebo 50 se z dovolené vrátíte krásně opálení.

Spálená pokožka se zklidní během několika dnů

Pokud ochranu své kůže podceníte nebo třeba na sluníčku usnete, máte velkou šanci, že se spálíte. Vaše kůže zčervená, bude citlivá na dotek, později i dost bolestivě, a vy začnete „topit“. Jak si v takovém případě pomoci? Vyzkoušejte osvědčené rady našich babiček a kožních lékařů:

Nenechte si pokazit dovolenou. Poctivě se mažte opalovacím krémem. • 

Babské rady:

  • Na spálená místa přikládejte obklady ze silného zeleného čaje nebo borové vody. Pomůže obklad z bílého jogurtu, kefíru nebo syrovátky, který přiložíme přímo na spálenou kůži.
  • Od horkosti vám pomůže i šťáva z melounu.  Spálená místa potírejte šťávou na vatovém tampónku.
  • Pijte, pijte, pijte! Kůži je důležité hydratovat i zevnitř. Ideální jsou až 3 litry denně a to až týden po tom, co spáleniny zmizí.
  • Lněný a rybí olej podporují hojení a zmírňují zánět. Užívejte je pravidelně vnitřně. 

Rady kožních lékařů:

  • Na spáleniny od slunce pomůžou staré dobré gely a chladivé pěny s panthenolem a vitamínem E.
  • Pokud vám naskákají puchýře, rozhodně je nepropichujte, jinak si říkáte o nepříjemnou infekci. Navíc tekutina v puchýři pokožku ochlazuje a dezinfikuje. Vyhněte se koupelím. Ty tvorbu puchýřů spíše podpoří.  Pokud puchýř přeci jen praskne, místo vydezinfikujte. 
  • V případě zimnice, závratí, bolestí hlavy, silného svědění nebo velkých puchýřů vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Omezte příjem alkoholu a dodržujte pitný režim. Jedna sklenice za hodinu ideálně hydratuje tělo. Větší množství tekutin za delší časový úsek neposkytne tělu dostatečnou hydrataci.

Kůže se vybarvuje i několik hodin po opalování. Proto se o svých spáleninách dozvíte mnohdy až k večeru. • 

Je opalování v solárku prevencí?

Odborníci si stojí za tím, že opálení ze solárka nepřipraví tělo na sluneční paprsky. Kůže totiž reaguje na slunce a záření solária odlišně. Existují ale předopalovací přípravky, které kůži na opalování připraví a výrazně sníží riziko spálení.

Za spáleninami číhá rakovina

Spáleniny také zvyšují riziko rakoviny a značně urychlují stárnutí pokožky. UV záření ze slunce poškozuje kolagenová vlákna, která pokožku udržují pružnou a pevnou. Jakmile se poničí, dojde k ochabnutí kůže. Dejte pozor na mateřská znaménka. U některých tipů znamének může dojít díky spáleninám k narušení genetické struktury jádra a vzniku kožního nádoru, varují kožní lékaři.

Proto nepodceňujte prevenci, mažte se a sluňte se rozumně, ať si nepokazíte dovolenou.

Asi každý se někdy spálil. Jak moc se to povedlo vám? Co vám od nepříjemné bolesti pomohlo? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích na našem Facebooku

 

Témata:
  dovolená, léto, slunce