Holení bez bolení? Zkuste přírodní epilaci cukrovou pastou | Blog Mall.cz

Holení bez bolení? Zkuste přírodní epilaci cukrovou pastou

Čím víc se hlásí léto, tím víc holé kůže ukazujeme. A hladké oholení je nutnost! Sáhněte do domácích zásob a připravte si vlastní holicí zázrak – cukrovou pastu. S ní získáte hladké nohy levně, zdravě a méně bolestivě než voskem nebo epilačním strojkem. Čtěte, jak na to.

O epilaci voskem už jste nejspíš slyšeli. Epilace pomocí cukrové pasty je ale novinkou – vydrží přitom stejně dlouho, je rychlá a na rozdíl od vosku nebolí, protože se chloupky trhají po směru růstu.

Jestli se vám nechce chodit do drahých kosmetických salónů nebo utrácet za hotové produkty v drogerii, cukrovou pastu si zvládnete jednoduše vyrobit i sami. A za pár korun. Většinu ingrediencí totiž máte běžně doma.

 

Na výrobu cukrové pasty vám postačí jen tři základní suroviny. Hmota je přírodní, takže ji mohou bez obav používat i alergici nebo lidé s citlivou pokožkou. • 

Jak na to

Zvlášť na jaře a v létě je dokonale hladká kůže nezbytná. Cukrová pasta je šetrná k pokožce, takže ji můžete použít na nohy, třísla, obličej i podpaží. A přípravu zvládnete za pár minut:

  1. Všechny ingredience smíchejte v hrnci a dejte na sporák. Směs pomalu přiveďte k varu.
  2. Až začne hmota bublat, stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte asi 10 až 15 minut. Nelekejte se – v hrnci se začne tvořit spousta pěny, směs začne tuhnout a změní barvu.
  3. Aby cukrová pasta správně fungovala, musí mít ideální konzistenci. Té dosáhnete zhruba při 118–121 °C. Máte-li kuchyňský teploměr, při přípravě ho využijte.
  4. Nakonec nechte pastu trochu vychladnout. Když má tělesnou teplotu, začněte s epilací. 

Hotová pasta připomíná řidší med. Ideální výsledek poznáte i podle barvy – hmota musí být tmavě zlatá. Když bude pasta moc světlá, nebude chloupky chytat a dobře vás jich nezbaví. Moc tmavá je zase příliš tvrdá na to, abyste ji na kůži rozetřeli.

Někdy se pasta nepovede hned napoprvé. Jakmile ale zjistíte, jak má směs správně vypadat, půjde vám příprava pěkně od ruky. • 

Pasta má tendenci se přilepit na dno hrnce. Ale žádný strach – stačí do rendlíku nalít horkou vodu a nechat zbytky zkaramelizovaného cukru odmočit. Kdyby nechtěl pustit, vodu ještě jednou svařte – teplo pastu rozpustí a vy ji pak jednoduše setřete pryč. 

Do hladka!

Epilace s cukrovou pastou je jednoduchá. A na rozdíl od vosku k ní nutně nepotřebujete žádné speciální proužky – pastu strhnete pomocí prstů. Nezapomeňte ale, že pasta vytrhne jen takové chloupky, které mají alespoň 5 mm. Před jejím použitím se proto týden až 10 dní neholte.

  1. Pastu rozehřejte na tělesnou teplotu – dejte pozor, ať se nespálíte. Měla by být  vláčná, ale ne tekutá. Cukrovou pastu nanášejte na suchou pokožku. Pokud se třeba v podpaží trochu potíte, využijte dětský pudr.
  2. Naberte si malé množství pasty (buď dřevěnou špachtlí nebo přímo prsty) a naneste ji na kůži v tenké vrstvě. Neměla by být silnější než 2–3 mm.
  3. Pastu rozetřete tahem proti směru růstu chloupků a uhlaďte ji. Nelekejte se, když se vám přilepí na konečky prstů. Právě těmi po pár vteřinách tuhnoucí pastu strhnete.
  4. Trhněte prudce ve směru růstu chloupků. Zapomeňte na trhání proti směru, mohli byste si udělat modřiny. Pokud se na trhání pouhými prsty necítíte, můžete si vzít na pomoc depilační pásky, pečící papír nebo kousek látky. Uhladíte je na vrstvě pasty, chvíli počkáte a strhnete.
  5. Postup opakujte všude, kde se chcete zbavit nežádoucích chloupků. Na jedno místo klidně naneste hmotu opakovaně, dokud nebude oholení dokonalé – pasta je šetrná a nezpůsobuje zarudnutí ani podráždění pokožky.
  6. Na závěr kůži opláchněte vlažnou vodou nebo potřete tělovým olejem.

Pastu rozetřete do tenké vrstvy a následně ji strhávejte po směru růstu chloupků. Holení díky tomu nebude tak bolestivé. • 

Hladké nohy vám vydrží až 10 dní. Cukrová pasta navíc narušuje strukturu chloupků – když ji budete používat pravidelně, chloupky budou slábnout a mohou dokonce úplně přestat růst.

Pokud směsi připravíte hodně nebo vám zbude, nevyhazujte ji. Stačí ji nechat vychladnout, přelít do připravené nádobky a uložit do lednice. Před další epilací ji jednoduše dejte do mikrovlnky nebo rozehřejte v uzavřené nádobě ve vodní lázni.

Pokud si na výrobu epilačního přípravku netroufáte nebo chcete nejprve zkusit ověřenou směs, kupte si už hotovou cukrovou pastu v drogerii. Až si budete jistí, jak s pastou zacházet, můžete se pustit do přípravy vlastní.

Zkusili jste někdy epilaci cukrovou pastou? Podělte se s námi o svoje zkušenosti i domácí recepty na Facebooku