Domácí zeleninové chipsy 4× jinak | Blog Mall.cz

Domácí zeleninové chipsy 4× jinak

Snad každý jednou za čas propadne hříšnému zobání a sní celé balení chipsů. Naučíme vás, jak připravit zdravější alternativu mlsání, kterou si zamilují děti a celá rodina. Čtěte, jak na zeleninové chipsy.

asické chipsy, které najdete běžně v obchodech, se vyrábí z plátků brambor – osmažených a dochucených třeba solí. Vy si ale můžete k večernímu mlsání připravit pestřejší a hlavně zdravější variantu – zeleninovou a pečenou.

Jakou zeleninu zvolit 

Čím barevnější tím lepší. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, dětem se to bude líbit. Velice dobře se pracuje s kořenovou zeleninou, která je tvrdší. Nebojte se však experimentovat, výborné jsou chipsy z čerstvého špenátu nebo cukety.

Která zelenina se na chipsy hodí:

  • mrkev,
  • celer,
  • petržel,
  • pastinák,
  • batáty,
  • řepa,
  • ředkev,
  • špenát,
  • cuketa.

Čerstvé domácí chipsy si připravíte v létě ze sezónních plodin i v zimě z kořenové zeleniny. • 

Zeleninové chipsy připravíte:

  • pečením v troubě,
  • sušením v sušičce
  • nebo smažením v pánvi (tato varianta je ale nejméně zdravá).

1. Pečené lupínky z kořenové zeleniny

Těchto lupínků můžete bez výčitek sníst kolik chcete, protože nejsou kalorické. Nachystejte si na ně:

  • 2 mrkve,
  • petržel nebo pastinák,
  • 2 červené řepy,
  • olivový olej,
  • sůl.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °CZeleninu nakrájejte na plátky široké asi 2 milimetry – nejlépe vám to půjde na struhadle nebo pomocí škrabky.
  2. Rozložte zeleninu na papírové utěrky, posolte a nechte 15 minut odležet a  „vypotit”. Až pustí vodu, osušte plátky zeleniny papírovými utěrkami.
  3. Potřete zlehka a rovnoměrně pečicí papír olivovým olejem. Rozložte zeleninu na plech a pečte 15–20 minut. Nezapomeňte chipsy průběžně kontrolovat.
  4. Hotové chipsy nechte vychladnout a servírujte.

Barevné, zdravé a dobré – takové jsou domácí zeleninové chipsy. • 

2. Cuketové tajemství ze sušičky na ovoce

Potěší raw vyznavače i všechny ostatní. Sami budete překvapeni, jak křupavé jsou. Na sušené zeleninové chipsy budete potřebovat sušičku ovoce, která proces urychlí. Dál si nachystejte:

  • cuketu,
  • lahůdkové droždí,
  • uzenou papriku,
  • sůl.

Postup:

  1. Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka tlustá asi 1 centimetr.
  2. Rozložte cuketové plátky na papírové utěrky, posolte a nechte pár minut odležet. Pak cuketu papírovými utěrkami.
  3. Kolečka posypte od oka droždím, paprikou a solí (pozor, ať cukety nepřesolíte).
  4. Sušte v sušičce 5–8 hodin až do úplného vysušení. 

>> Pořiďte si sušičku potravin na MALL.cz. <<

Cuketa je zelenina mnoha podob a výborné chipsy jsou jen jedna z nich. • 

3. Křupavé špenátové chipsy

Špenát není jen tradiční velikonoční pochoutka, kterou připravíte se smetanou a vajíčkem. Klidně z něj vytvořte i tenké, křehké a křupavé chipsy. Budete na ně potřebovat:

  • 2 hrnky čerstvého listového špenátu,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • oregano,
  • špetku soli.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte špenát s olivovým olejem a kořením.
  2. Na pečící papír vyskládejte lístky špenátu a pečte asi 8 minut, dokud nebudou lístky suché a vypečené.

Náš tip: Máte-li doma sušičku potravin, klidně ji využijte i na přípravu špenátových chipsů. Listy špenátu omyjte a ještě vlhké je naskládejte do sušičky lístek vedle lístku. Posypte solí a lahůdkovým droždím a nechte 4–5 hodin sušit, dokud nejsou lístky zcela suché.

Čerstvé lístky špenátu se hodí do salátu i jako podklad pro výrobu chipsů. • 

4. Smažené zeleninové lupínky

Pokud jste zapřísáhlí milovníci smažených chipsů, ty zeleninové vás určitě nadchnou. I když jsou smažené, vyhnete se nadbytečné soli, konzervantům a ostatním éčkům. Nachystejte si na ně:

  • 2 mrkve,
  • 2 červené řepy,
  • 2 bílé ředkve,
  • 2 černé kořeny,
  • 1 lžičku chilli koření,
  • 1 lžičku sušené majoránky,
  • 1 lžičku sušené saturejky,
  • sůl,
  • olej na smažení.

Postup

  1. Zeleninu nastrouhejte na plátky silné asi 2 milimetry.
  2. Rozpalte olej na pánvi a zeleninové plátky smažte 5 minut z každé strany, až budou dozlatova.
  3. Hotové chipsy skládejte na papírovou utěrku, ať z nich okape přebytečný olej, a nechte vychladnout.
  4. Na závěr dochuťte bylinkami a solí.

Pokud chcete chipsy uchovat, nikdy je nesolte. Uschovejte je do uzavíratelného sáčku nebo nádoby a osolte je až těsně před podáváním. • 

Připravujete si doma zeleninové chipsy? Podělte se s námi o své recepty v komentářích.