Domácí zeleninové chipsy 4× jinak

Chipsy. Snad každý tomuto hříšnému zobání jednou za čas propadne a sní celé balení. Naučíme vás, jak připravit zdravější alternativu – zeleninové chipsy – kterou si zamilují děti a celá rodina.

Jakou zeleninu zvolit 

Čím barevnější tím lepší. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, dětem se to bude líbit. Velice dobře se pracuje s kořenovou zeleninou, která je tvrdší. Nebojte se však experimentovat, výborné jsou chipsy z čerstvého špenátu nebo cukety.

Která zelenina se na chipsy hodí:

  • mrkev,
  • celer,
  • petržel,
  • pastinák,
  • batáty,
  • řepa,
  • ředkev,
  • špenát,
  • cuketa.

Čerstvé domácí chipsy si připravíte v létě ze sezónních plodin i v zimě z kořenové zeleniny.Čerstvé domácí chipsy si připravíte v létě ze sezónních plodin i v zimě z kořenové zeleniny.

Metody přípravy

  • pečením v troubě,
  • sušením v sušičce
  • nebo smažením na pánvi.

1. Pečené lupínky z kořenové zeleniny

Těchto lupínků můžete bez výčitek sníst kolik chcete, protože nejsou kalorické. Zeleninu si nejjednodušeji naplátkujete na struhadle nebo pomocí škrabky. Potřebovat budete už jen plech s pečicím papírem a předehřátou troubu na 190 °C.

Ingredience

  • 2 mrkve,
  • 1 petržel nebo pastinák,
  • 2 červené řepy,
  • olivový olej,
  • sůl.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Zeleninu nakrájejte na plátky široké cca 2 mm.
  3. Rozložte zeleninu na papírové utěrky, posolte a nechte 15 min. “vypotit”.
  4. Osušte papírovými utěrkami.
  5. Potřete zlehka a rovnoměrně pečicí papír olivovým olejem.
  6. Rozložte zeleninu na plech, pečte 15-20 minut a průběžně kontrolujte.
  7. Pokud se všechna zelenina nevešla v jedné vrstvě na plech, proces opakujte se zbylými plátky.
  8. Hotové chipsy nechte zchladit a servírujte.

Barevné, zdravé a tak dobré – takové jsou domácí zeleninové chipsy.Barevné, zdravé a tak dobré – takové jsou domácí zeleninové chipsy.

2. Cuketové tajemství ze sušičky na ovoce

Potěší raw vyznavače i všechny ostatní. Sami budete překvapeni, jak křupavé jsou! Na sušené zeleninové chipsy budete potřebovat sušičku ovoce.

Ingredience

  • 1 nakrájená cuketa,
  • lahůdkové droždí,
  • koření - uzená paprika,
  • sůl.

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na 1cm kolečka.
  2. Posypte od oka všemi ingrediencemi (pozor na množství soli).
  3. Sušte v sušičce 5-8 h až do úplného vysušení. 

Cuketa je zelenina mnoha podob a výborné chipsy jsou jen jedna z nich.Cuketa je zelenina mnoha podob a výborné chipsy jsou jen jedna z nich.

3. Křupavé špenátové chipsy

Tenké, křehké a křupavé. Tyhle zdravé zelené chipsy si zamilujete!

Ingredience

  • 2 hrnky čerstvého listového špenátu,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • oregano,
  • špetka soli.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse promíchejte špenát s olivovým olejem a kořením.
  3. Na pečící papír vyskládejte lístky špenátu a pečte 8 minut.

Čerstvé lístky špenátu se hodí do salátu i jako podklad pro výrobu chipsů.Čerstvé lístky špenátu se hodí do salátu i jako podklad pro výrobu chipsů.

4. Smažené zeleninové lupínky

Pokud jste zapřísáhlí milovníci smažených chipsů, ty zeleninové vás určitě nadchnou. I když jsou smažené, vyhnete se nadbytečné soli, konzervantům a ostatním éčkům.

Ingredience

  • 2 mrkve,
  • 2 červené řepy,
  • 2 bílé ředkve, vodnice,
  • 2 černé kořeny,
  • 1 lžička chilli koření,
  • 1 lžička sušené majoránky,
  • 1 lžička sušené saturejky,
  • sůl,
  • olej na smažení.

Postup

  1. Zeleninu si naplátkujte na struhadle na plátky silné cca 2 mm.
  2. Rozpalte olej na pánvi a smažte dozlatova 5 minut z každé strany.
  3. Hotové chipsy skládejte na papírovou utěrku a nechte zchladnout.
  4. Posypte bylinkami a solí.

Pokud chcete chipsy uchovat, nikdy je nesolte. Uschovejte je do uzavíratelného sáčku nebo nádoby a osolte je až těsně před podáváním.Pokud chcete chipsy uchovat, nikdy je nesolte. Uschovejte je do uzavíratelného sáčku nebo nádoby a osolte je až těsně před podáváním.

Jak se vám recepty líbily? Podělte se s námi o svoje postřehy na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025