Devatero koření, které vás v chladu zahřeje | Blog Mall.cz

Devatero koření, které vás v chladu zahřeje

Podzimní chlad už o sobě dává vědět. Jak vykouknete ven, hned si na vás zasedne. Nechte se inspirovat tipy na devatero koření, které vás v sychravém podzimu udrží v teple. 

1. Zázvor

Ne nadarmo získal přezdívku všelék. Kromě léčby chřipky funguje zázvor i jako prevence proti nachlazení. Jeho pálivá chuť aktivuje srdečně-cévní systém a prohřívá organismus. Takže i v chladném počasí budete v teple a neprochladnete.

Nakopněte se před zimní procházkou třeba hrnkem zázvorového čaje. Zázvor můžete přidat i do guláše či polévek. Nebo si pochutnejte na zázvorové omáčce, která vás doslova rozpálí. 

2. Skořice

Skořice pomůže v chladném podzimu utužit vaše zdraví. Špetka každý den posílí imunitu a ochrání vás před nemocemi. Dokáže prohřát organismus jako málokteré koření.

Jestli v zimě trpíte na studené ruce a nohy, přidávejte si skořici do čaje. Své hřejivé účinky ale neztratí ani v jablečném štrůdlu nebo buchtě. Pokud se chystáte ven, nezapomeňte se vybavit termoskou s kávou ochucenou skořicí.

Aby vám koření co nejdéle vydrželo, skladujte ho v temnu, chladu a suchu. • 

3. Chilli

I zima může být pěkně žhavá. Hlavně když se vyzbrojíte dávkou chilli. Koření obsahuje látku capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Takže vám bude pěkně horko.

Rozdrťte sušené chilli v hmoždíři a dochuťte si jím třeba maso nebo omáčku. Labužníci ocení šípkový džem s chilli. 

4. Hřebíček

Hřejivý účinek hledejte i u hřebíčku. Skvěle prokrvuje končetiny, a proto je oblíbenou součástí horkých nápojů, kterými se zahříváme na vánočních trzích. Svařené víno, punč nebo čaj si bez hřebíčku neumíme představit.

Jeho nasládlá a přitom lehce nahořklá chuť se často využívá třeba v perníku. Můžete si jím taky okořenit masový vývar nebo rajskou omáčku. Hřebíček navíc podporuje obranyschopnost, takže vás ochrání před nemocemi.  

V zimě se neobejdete bez hřebíčku. Dává se do čaje, svařeného vína i punče. • 

5. Vanilka

Pokud se venku začíná usazovat mráz, zařaďte do svého jídelníčku vanilku. Silice vanilky vás zahřejí a podpoří váš imunitní systém. V pošmourném podzimu oceníte, že navíc navozují dobrou náladu a dodávají energii.

Zažeňte zimu třeba pečením vanilkových rohlíčků, koláčů nebo pudinku. Před procházkou si dejte kousek dezertu a budete v teple. Koření přidejte klidně i do bublaniny nebo čaje.

6. Pepř

Zahřeje váš od špičky nosu po konečky prstů.  Zrychluje metabolismus a zvyšuje produkci tepla v těle. Zvlášť v chladných měsících si proto nezapomeňte každý oběd dochutit pepřem. Špetku si přidejte i do čaje – zahřeje a uvolní rýmu.

Náš tip: Vracíte se z procházky a necítíte kvůli zimě chodidla? Nasypte si trochu mletého pepře do ponožek. Tělesné teplo uvolní z pepře silice, které roztáhnou cévy a udrží nohy v teple.

Pepř se o vás postará zevnitř i zvenčí. Na zahřání studených nohou pomůže nejen horký čaj, ale i špetka pepře v ponožkách. • 

7. Anýz

Krev vám rozpumpuje i jedno z nejstarších koření – anýz. Má hřejivé účinky a posiluje imunitu. Hrnečku horkého svařáku dává charakteristickou sladce medovou vůni. 

Přidejte anýz třeba do koláčů nebo perníků.. Pikantně okoření i mořské plody. Typickou lahůdkou jsou pak takzvané sušenky anýzky. Jednoduché těsto z mouky, cukru, žloutků a másla ochuťte anýzem a pečte v troubě jako bochánky nebo různě vykrojené tvary.

8. Badyán

Udělejte si na podzim zásobu badyánu. Koření ve tvaru hvězdičky podporuje imunitu a posiluje organismus. Prohřívá hlavně oblast břicha.

Rozemelte si hvězdičky v mlýnku a prášek přidejte do perníků, cukroví, sušenek nebo štrůdlu. Výraznou chuť badyánu využijete i v kompotech, likérech či omáčkách.

Badyán je pro svůj tvar oblíbeným vánočním kořením. V kuchyni ho ale můžete využívat celoročně – do čaje i sladkých dezertů. • 

9. Lékořice

Se všemi nástrahami chladného počasí si poradí lékořice. Prohřeje tělo, chrání organismus a působí proti únavě. Sladké dřevo se ve formě extraktu přidává do čaje nebo nejrůznějších cukrovinek, například jej naleznete v pendreku. 

Černou pochoutku si zvládnete vyrobit i doma. Kořen lékořice nakrájejte na malé kousky, rozmačkejte a umelte v mlýnku. Tím získáte výtažek, který po povaření v měděném kotlíku nebo hrnci dostane hnědočernou barvu a ztuhne. 

Jaká koření používáte, abyste se v zimě zahřáli? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.

Témata:
  zima, koření, zahřátí