Co jíst v lednu? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr | Blog Mall.cz

Co jíst v lednu? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr

Přijde vám přirozené měnit v průběhu roku svůj šatník? Tak přesně tak by se měla měnit i vaše strava. Prozradíme vám, proč jíst sezónně, za jaké potraviny vám v lednu tělo poděkuje a poradíme vám, jak je připravit. 

Na sezónní potraviny je lidské tělo zvyklé

Aby vám do sebe všechno pěkně zapadalo, je potřeba si v prvé řadě říci, co vůbec jsou sezónní potraviny.

Sezónní potraviny jsou takové potraviny, které v dané době přirozeně dozrávají, jsou k dostání z místních chovů či farem nebo je bylo možné v době sklizně uskladnit na horší časy. Nejedná se jen o ovoce a zeleninu, ale i o maso nebo třeba houby.

Sezónní potraviny jsou mnohem chutnější a kvalitnější než uměle dozrávané exotické ovoce a zelenina a tělo je na ně už několik tisíc let zvyklé. A proto si i samo řekne, na co má chuť. V létě to jsou ovocné a zeleninové saláty, na podzim a v zimě zase hutné mixované polévky, které tělo prohřejí. 

Růžičková má tolik vitamínů a minerálů, že se počítá mezi super-potraviny. • 

 Zimní měsíce jsou na sezónní potraviny nejchudší. Pole odpočívají pod sněhem, sluneční paprsky nejsou vidět i několik dní, a tak jsme často odkázáni na zásoby z podzimní sklizně. Nenechte se zlákat plnými regály jahod, okurek, chřestu a dalších uměle dozrávaných potravin v supermarketu. Takové potraviny nejen stojí poměrně dost peněz, ale nemají ani téměř žádnou chuť, o vitamínech nemluvě. Místo toho si raději dopřejte:

  • jablka
  • jedlé kaštany
  • pórek
  • růžičkovou kapustu
  • sladké brambory
  • datle
  • tuřín
  • citrón
  • řeřichu

Z hub například hlívu ústřičnou nebo lanýže. Z masa kromě vepřového či hovězího třeba i kachnu, perličku, zajíce, koroptev, krůtí či zvěřinu. V tomto období jsou nejčerstvější a nejkvalitnější.

Tuřín se hodí skvěle do teplých salátů, ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. • 

Dopřejte tělu vitamíny

Všechny lednové sezónní potraviny jsou zásobárnami vitamínů. A není to náhoda. Právě v zimě je tělo nejvíce potřebuje. Vitamíny podpoří imunitu a nějaká ta rýma a nachlazení se vám velkým obloukem vyhnou. Využijte zamražených přebytků z letní sklizně nebo uskladněného ovoce a zeleniny z podzimu a vitamíny denně doplňujte.

Recept ze sezónních potravin

V každé sezónní kuchařce najdete minimálně jednu hutnou krémovou polévku. Ta vás nejen zasytí, ale i prohřeje. Už jste někdy ochutnali polévku s tuřínem? Pojďme si ji připravit.

Krémová polévka s houbami a tuřínem

Na polévku budete potřebovat:

  • máslo
  • cibuli
  • tuřín
  • hovězí vývar
  • brambory
  • smetanu
  • nasušené, naložené či čerstvé houby
  • sůl a pepř

Jak připravit krémovou polévku s tuřínem?

  1. Na rozpuštěném másle v hrnci zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Oloupaný tuřín nakrájejte na středně velké kousky a přidejte ho k cibulce.
  3. Lehce vše osmažte a přilijte vývar.
  4. Dochuťte solí a pepřem a vařte zhruba hodinu.
  5. Po hodinovém vaření přidejte do polévky nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou.
  6. Polévku odstavte z plotny a promixujte ponorným mixérem. Během mixování přilévejte smetanu.
  7. Sušené, předem namočené, naložené či čerstvé houby orestujte na másle a přidejte do talíře k polévce při servírování. 

Sušené houby z loňské sezony krásně vyšperkují vaše hřejivé zimní polévky. • 

Nakrmte své tělo tím, co právě potřebuje. Odvděčí se vám silnou imunitou, energií a dobrou náladou. Na začátku příštího měsíce se společně podíváme na únorové sezónní potraviny. Mezitím nám dejte vědět do komentářů, jestli jíte sezónně, nebo nakupujete to, co vám zrovna přijde pod ruku.