Chřest: zdravé české afrodiziakum | Blog Mall.cz

Chřest: zdravé české afrodiziakum

Bílý stačí jen oloupat, zelený máte uvařený za 3 minuty.

Chřest neboli asparagus či špargl plní pulty obchodů. Jeho sezona je v plném proudu, tak toho využijte a připravte si za 10 minut rychlou a zdravou večeři.

Přestože na světě existuje téměř 300 druhů chřestu, nejčastěji se setkáme se dvěma – bílým a zeleným. Je to dobře, protože právě tyto dva druhy se pěstují v České republice a jsou tedy maximálně čerstvé, což je u chřestu důležité.

Na zahradě si ale chřest nevypěstujete, leda byste ji měli na Mělnicku. Tamní půda má specifické složení, které chřestu svědčí. Dokonce natolik, že se český chřest již dlouhá desetiletí vyváží do zahraničí.

Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna a tradičně končí 24. června na svátek sv. Jana. Vrcholí v květnu, kdy v obchodech seženete svazky toho nejlepšího českého chřestu. Po zbytek roku se chřest dováží a zdaleka není tak chutný.

Bílý, nebo zelený?

Bílý a zelený chřest se liší barvou, chutí i způsobem zpracování, stále se však jedná o stejnou rostlinu. Bílý se akorát pěstuje pod fólií a zelený na světle. Za zelenou barvu a odolnost tedy může sluníčko, bílý chřest je zase jemnější.

Bílý chřest je náročnější na přípravu, ale jen nepatrně. • 

Čerstvý bílý chřest poznáte v obchodě tak, že má pevné a sevřené špičky a lesklý povrch. Nedá se ohnout – ihned praskne a vyteče z něj bílá šťáva. Chřest, který toto nesplňuje, nechte v obchodě. Připravili byste se o jemnou chuť a akorát by vás naštvalo množství odpadu.

U čerstvého zeleného chřestu je naopak v pořádku, když jde trochu ohnout. Jednoduchým tipem je také vzít do dlaní několik výhonků a třít je o sebe. Pokud vržou, už je z rukou nedávejte – jsou čerstvé.

Chřest je zdravý a hlavně plodný!

Chřest by měli na jídelníček zařadit muži i ženy každého věku. Obsahuje totiž:

  • beta karoten,
  • vitamíny B, C, E a K,
  • vápník, fosfor, draslík, zinek, železo a jód.

A především hodně vlákniny, takže upravuje funkci střev a funguje i jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Má naopak málo cukru i kalorií, proto snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hodnoty krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Působí také blahodárně na funkci ledvin a močových cest.

Je tak ideální pro ženy trpící záněty močového měchýře nebo bolestivou menstruací. Chřest na všechny způsoby by také měly jíst ženy, které se snaží otěhotnět – obsahuje totiž kyselinu listovou.

Nejen proto je chřest skvělou volbou pro romantickou večeři. Kromě pozitivního vlivu na ženské hormony podporuje funkci prostaty a mužskou plodnost. Navíc je od pradávna považován za účinné afrodiziakum.

Taková večeře je zárukou hezkého večera. • 

Stačí obyčejná škrabka

Když si domů přinesete chřest, hned ho zpracujte. V lednici sice vydrží až týden, ale nejlépe chutná čerstvý. Pokud je chřest po delším zpracování povadlý, namočte ho na chvíli do vody.

Výhonky pečlivě omyjte a odkrojte dřevnaté konce, většinou stačí 0,1-1 cm. Dále už se postup liší podle barvy chřestu. Zelený chřest můžete dát rovnou vařit, bílý je třeba pečlivě oloupat.

Chřest nejlépe zbavíte vláken škrabkou, a to od směrem od špičky dolů. Pokud se vám výhonky lámou, položte je na prkénko, oškrábejte z jedné strany, otočte a tak pokračujte.

Bílý chřest můžete po očištění rovnou jíst, jinak je ale čas dát vařit vodu.

Chřest před vařením svažte a do hrnce vložte špičkami nahoru. • 

Vařte na stojáka a respektujte barvu

Základní recept na vaření chřestu je velmi snadný. Stačí vám vysoký hrnec a pár ingrediencí (počítáme na 2 litry vody):

  • 1 lžička soli,
  • 1-2 lžičky cukru,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce šťávy z citrónu.

Do vroucí vody vložte chřest tak, aby špičky byly nad vodou. Pomůže vám, když výhonky předem svážete. Bílý chřest vařte 7-9 minut, zelený stačí jen 3-5 minut. Po vytáhnutí z hrnce chřest hned ponořte do připravené mísy s ledovou vodou. Zachová si tak barvu i konzistenci, která by měla být měkká, ale ne blátivá.

Zelený chřest je výborný v kombinaci s jahodami. • 

Barvu respektujte i při výběru přílohy. Jemný bílý chřest nejlépe vynikne s holandskou omáčkou, máslem, novými bramborami a rybami. K zelenému můžete přidat výraznější chutě, dobře si rozumí s česnekem, zázvorem i jahodami.

Dobrou chuť!