1. Houbové karbenátky
Do tohoto receptu můžete využít všechny (jedlé) houby, které jste v lese našli. Recept zužitkujete i v průběhu roku, kdy místo lesních použijete hlívu či žampiony. Pokud jste velkou úrodu zmrazili, můžete použít i houby z mrazáku. Recept připravíte nejlépe na pánvi wok.
Ingredience:
- 1 velká cibule,
- 2 vejce,
- 100 g hub,
- petržel,
- 1 ks toustový chléb,
- hladká mouka,
- sůl a pepř.
Postup
- Na rozpáleném woku orestujte cibulku.
- Přidejte najemno nakrájené čerstvé houby a restujte tak dlouho, dokud se z hub nevypaří všechna voda.
- Pánev sundejte ze sporáku a položte ji na stojan nebo podložku mimo zdroj tepla.
- Přidejte k houbám na kostičky nakrájený toustový chléb, vejce, petržel a zamíchejte.
- Osolte a opepřete.
- Přijdete lžíci hladké mouky a zamíchejte vařečkou.
- Nakonec rozpalte na jiné pánvi olej, lžící vytvarujte karbanátky a smažte dozlatova.
2. Houbový guláš
Přeměňte českou klasiku na stejně dobrou bezmasou variantu, která je navíc oproti hovězímu guláši rozhodně levnější – použijete zdarma nasbírané houby.
Ingredience:
- 1 l vývaru,
- 2 ks cibule,
- 400 g hub,
- 2 lžičky majoránky,
- hladká mouka,
- 2 stroužky česneku,
- olej nebo sádlo,
- sůl, pepř a sladká paprika.
Postup
- Do hrnce vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte na sádle nebo oleji.
- Přidejte očištěné nakrájené houby, posypte sladkou paprikou a orestujte.
- Zalijte vývarem a vařte, dokud houby nezměknou.
- Připravte si z mouky tmavou jíšku a guláš zahustěte.
- Nakonec osolte, opepřete, přidejte majoránku a česnek.
Podávejte s čerstvým chlebem z domácí pekárny, bramboráčky či knedlíkem.
Náš tip: Sezónní houby můžete v průběhu roku nahradit hlívou ústřičnou či žampiony.
3. Mozzarellové houby
V tomto receptu skvěle zužitkujete sezónní lišky a václavky, které ve spojení s čerstvou mozzarellou dávají vzniknout lahodnému a rychlému jídlu.
Ingredience:
- Francouzská bageta,
- olivový olej,
- 1-2 stroužky česneku,
- 40 g másla,
- 400 g lesních hub,
- 2 větvičky rozmarýnu,
- hrst šalvěje,
- 30% smetana,
- 250 g mozzarelly,
- sůl a pepř.
Postup
- Na rozpálenou pánev položte plátky bagety potřené olivovým olejem a posypané solí.
- Rozpalte na jiné pánvi olej, vmíchejte do něj máslo a vsypte houby nakrájené na stejně velké kousky.
- K houbám přidejte rozmarýn, šalvěj, sůl a pepř a 5 minut restujte.
- Do směsi přidejte mozzarellu a smetanu, přikryjte pokličkou a 10 minut provařte.
- Podávejte s opečenou bagetkou potřenou česnekem.
4. Houbové papriky
Vlašáky, pečená paprika a lesní houby? Rychle připravený pokrm, který skvěle zasytí i v nadcházejícím sychravém podzimu. Recept je jednoduchý a nevšední, což vaši strávníci ocení.
Ingredience:
- Olej na smažení,
- pečicí papír,
- 200 g lesních hub,
- 1 stroužek česneku,
- 5 ks sušených rajčat v oleji,
- 50 g strouhanky,
- hrst nasekané petržele,
- chilli,
- 3 lžičky bazalkového pesta,
- 3 kapie.
Postup
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Rozpalte na pánvi olej, vsypte nakrájené houby a na vysoký výkon je restujte 5 minut.
- Osolte, opepřete, přiostřete trochou chilli a sundejte pánev z plotny.
- Přidejte utřený česnek, strouhanku, nakrájená rajčata, ořechy, nasekanou petržel a vše dobře promíchejte.
- Rozpulte papriky a odstraňte semínka. Můžete také jen seříznout vršek se stopkou.
- Naskládejte papriky na plech s pečicím papírem a naplňte je houbovou směsí.
- Papriky přikryjte dalším pečicím papírem.
- Pečte 35 – 40 minut.
5. Houbovo špenátové pirožky
Připravte si netradiční pirožky s houbami a špenátem. Recept je velmi jednoduchý a hravý. Do přípravy zapojte i děti nebo jim nechte na modelování zbytky těsta.
Ingredience na těsto:
- 2 vejce,
- 300 g hladké mouky,
- 125 ml vody,
- 2 lžíce oleje.
Ingredience na náplň:
- 5 plátků slaniny,
- 1 šalotka,
- 400 g lesních hub,
- 8 šálků čerstvého špenátu.
Postup
- Na velké pánvi opečte nakrájenou slaninu a dejte ji bokem.
- Do tuku ze slaniny přilijte trochu oleje a orestujte na něm šalotku.
- Přidejte nakrájené houby a opékejte 5 – 8 minut.
- Do směsi přimíchejte špenát a restujte směs dalších 5 minut.
- Přendejte směs do mísy, přidejte slaninu a nechte zchladnout.
- Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu.
- Prosejte do mísy mouku, přidejte olej a vejce rozmíchané ve vodě.
- Hněťte těsto dokud nebude vláčné.
- Těsto rozválejte válečkem na lehce pomoučené ploše na co nejtenčí placku.
- Vykrajujte kolečka pomocí formičky nebo většího hrnku a plňte je směsí.
- Těsto s náplní přehněte napůl a okraje k sobě přimáčkněte pomocí prstů či vidličky.
- Pirožky vařte zhruba 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
Podávejte s osmaženou cibulkou a vypečeným špekem.
Tip na závěr: Směs si můžete připravit až dva dny dopředu a uschovat ji v lednici.
Co z hub nejčastěji vaříte vy? Pochlubte se svými kulinářskými výtvory na Facebooku.