Čerstvé houby? Na pánev s nimi! | Blog Mall.cz

Čerstvé houby? Na pánev s nimi!

Mnete si ruce nad pestrým zářijovým úlovkem hub, ale máte chuť na něco nevšedního? Inspirujte se našimi 5 houbovými recepty a rodina se bude olizovat až za ušima.

S podzimem začíná druhá vlna houbařské sezóny. • 

1. Houbové karbenátky

Do tohoto receptu můžete využít všechny (jedlé) houby, které jste v lese našli. Recept zužitkujete i v průběhu roku, kdy místo lesních použijete hlívu či žampiony. Pokud jste velkou úrodu zmrazili, můžete použít i houby z mrazáku. Recept připravíte nejlépe na pánvi wok.

Ingredience:

  • 1 velká cibule,
  • 2 vejce,
  • 100 g hub,
  • petržel,
  • 1 ks toustový chléb,
  • hladká mouka,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Na rozpáleném woku orestujte cibulku.
  2. Přidejte najemno nakrájené čerstvé houby a restujte tak dlouho, dokud se z hub nevypaří všechna voda.
  3. Pánev sundejte ze sporáku a položte ji na stojan nebo podložku mimo zdroj tepla.
  4. Přidejte k houbám na kostičky nakrájený toustový chléb, vejce, petržel a zamíchejte.
  5. Osolte a opepřete.
  6. Přijdete lžíci hladké mouky a zamíchejte vařečkou.
  7. Nakonec rozpalte na jiné pánvi olej, lžící vytvarujte karbanátky a smažte dozlatova.

Houbové karbanátky jsou výborné s pečenými bramborami či grilovanou zeleninou. • 

2. Houbový guláš

Přeměňte českou klasiku na stejně dobrou bezmasou variantu, která je navíc oproti hovězímu guláši rozhodně levnější – použijete zdarma nasbírané houby.

Ingredience:

  • 1 l vývaru,
  • 2 ks cibule,
  • 400 g hub,
  • 2 lžičky majoránky,
  • hladká mouka,
  • 2 stroužky česneku,
  • olej nebo sádlo,
  • sůl, pepř a sladká paprika.

Postup

  1. Do hrnce vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte na sádle nebo oleji.
  2. Přidejte očištěné nakrájené houby, posypte sladkou paprikou a orestujte.
  3. Zalijte vývarem a vařte, dokud houby nezměknou.
  4. Připravte si z mouky tmavou jíšku a guláš zahustěte.
  5. Nakonec osolte, opepřete, přidejte majoránku a česnek.

Podávejte s čerstvým chlebem z domácí pekárny, bramboráčky či knedlíkem.

Náš tip: Sezónní houby můžete v průběhu roku nahradit hlívou ústřičnou či žampiony.

Houbový guláš je skvělý i v kombinaci s hovězím masem. • 

3. Mozzarellové houby

V tomto receptu skvěle zužitkujete sezónní lišky a václavky, které ve spojení s čerstvou mozzarellou dávají vzniknout lahodnému a rychlému jídlu.

Ingredience:

  • Francouzská bageta,
  • olivový olej,
  • 1-2 stroužky česneku,
  • 40 g másla,
  • 400 g lesních hub,
  • 2 větvičky rozmarýnu,
  • hrst šalvěje,
  • 30% smetana,
  • 250 g mozzarelly,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Na rozpálenou pánev položte plátky bagety potřené olivovým olejem a posypané solí.
  2. Rozpalte na jiné pánvi olej, vmíchejte do něj máslo a vsypte houby nakrájené na stejně velké kousky.
  3. K houbám přidejte rozmarýn, šalvěj, sůl a pepř a 5 minut restujte.
  4. Do směsi přidejte mozzarellu a smetanu, přikryjte pokličkou a 10 minut provařte.
  5. Podávejte s opečenou bagetkou potřenou česnekem.

Lahodné sezónní jídlo hotové za 20 minut. • 

4. Houbové papriky

Vlašáky, pečená paprika a lesní houby? Rychle připravený pokrm, který skvěle zasytí i v nadcházejícím sychravém podzimu. Recept je jednoduchý a nevšední, což vaši strávníci ocení.

Ingredience:

  • Olej na smažení,
  • pečicí papír,
  • 200 g lesních hub,
  • 1 stroužek česneku,
  • 5 ks sušených rajčat v oleji,
  • 50 g strouhanky,
  • hrst nasekané petržele,
  • chilli,
  • 3 lžičky bazalkového pesta,
  • 3 kapie.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. Rozpalte na pánvi olej, vsypte nakrájené houby a na vysoký výkon je restujte 5 minut.
  3. Osolte, opepřete, přiostřete trochou chilli a sundejte pánev z plotny.
  4. Přidejte utřený česnek, strouhanku, nakrájená rajčata, ořechy, nasekanou petržel a vše dobře promíchejte.
  5. Rozpulte papriky a odstraňte semínka. Můžete také jen seříznout vršek se stopkou.
  6. Naskládejte papriky na plech s pečicím papírem a naplňte je houbovou směsí.
  7. Papriky přikryjte dalším pečicím papírem.
  8. Pečte 35 40 minut.

Papriky plněné houbami potěší vegetariány i milovníky masa. • 

5. Houbovo špenátové pirožky

Připravte si netradiční pirožky s houbami a špenátem. Recept je velmi jednoduchý a hravý. Do přípravy zapojte i děti nebo jim nechte na modelování zbytky těsta.

Ingredience na těsto:

  • 2 vejce,
  • 300 g hladké mouky,
  • 125 ml vody,
  • 2 lžíce oleje.

Ingredience na náplň:

  • 5 plátků slaniny,
  • 1 šalotka,
  • 400 g lesních hub,
  • 8 šálků čerstvého špenátu.

Postup

  1. Na velké pánvi opečte nakrájenou slaninu a dejte ji bokem.
  2. Do tuku ze slaniny přilijte trochu oleje a orestujte na něm šalotku.
  3. Přidejte nakrájené houby a opékejte 5 – 8 minut.
  4. Do směsi přimíchejte špenát a restujte směs dalších 5 minut.
  5. Přendejte směs do mísy, přidejte slaninu a nechte zchladnout.
  6. Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu.
  7. Prosejte do mísy mouku, přidejte olej a vejce rozmíchané ve vodě.
  8. Hněťte těsto dokud nebude vláčné.
  9. Těsto rozválejte válečkem na lehce pomoučené ploše na co nejtenčí placku.
  10. Vykrajujte kolečka pomocí formičky nebo většího hrnku a plňte je směsí.
  11. Těsto s náplní přehněte napůl a okraje k sobě přimáčkněte pomocí prstů či vidličky.
  12. Pirožky vařte zhruba 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch.

Podávejte s osmaženou cibulkou a vypečeným špekem.

Tip na závěr: Směs si můžete připravit až dva dny dopředu a uschovat ji v lednici.

Na hříbkových pirožkách si vyhrajete i s dětmi. Zdroj fotografie: bonappetit.com • 

Co z hub nejčastěji vaříte vy? Pochlubte se svými kulinářskými výtvory na Facebooku.