7 způsobů, jak chránit životní prostředí | Blog Mall.cz

7 způsobů, jak chránit životní prostředí

Ohleduplnost k životnímu prostředí nás nemusí stát žádnou výjimečnou snahu. Stačí prostě jen myslet na to, že bychom se k přírodě měli chovat tak, jak bychom chtěli, aby se chovala ona k nám.

Ekologické chování nemusí být náročné, jen na to musíme maličko myslet. • 

1. Recyklujte

Tohle není žádná novinka, ale ne všichni to děláme. Tolik práce s tím ve skutečnosti ale opravdu není. Pořiďte si speciální koš na tříděný odpad, který vám tuto činnost bude každý den připomínat.

2. Omezte plasty

Noste si na nákup vlastní tašku a nespoléhejte se na igelitky u pokladny. Pořiďte si vlastní přenosnou termonádobu, kterou využijete na studené i teplé nápoje. Doma skladujte potraviny v dózách, které můžete využít opakovaně. 

3. Nevyhazujte věci zbytečně

Čím méně odpadu vytvoříme, tím lépe! Zamyslete se nad každou věcí, kterou máte v úmyslu vyhodit. Mnoho věcí jde zachránit nebo zrenovovat a nemusí vás to stát přehnanou snahu. 

Pěstujte vlastní suroviny. U zahrádkaření se navíc skvěle relaxuje. • 

4. Pěstujte si své

Kultivujte si vlastní zdroje surovin. To, co si sami vypěstujete, nemusí procházet průmyslovou úpravou a nemusí být baleno do neekologických obalů. Pokud nemáte prostor a možnost mít vlastní zahrádku, zkuste alespoň nakupovat potraviny od lokálních producentů a trhovců.

5. Pijte vodu z kohoutku

Pokud jí snad nevěříte, existuje mnoho způsobů, jak si přefiltrovat. Jen si představte, kolik odpadu vznikne od plastových balených vod.

Pokud si koupíte balenou vodu, vyhoďte pak obal do popelnice na plast. • 

6. Kompostujte

Máte-li na to prostor, pracujte s vlastním organickým odpadem. Z odpadu se stane hnojivo pro vaši zahrádku a ekologický kruh se uzavře.

7. Pošlete to dál

Pokud se sami chováte tak, abyste neubližovali životnímu prostředí, zkuste k tomu vést i své okolí.