5 receptů na slané muffiny

Hodí se skvěle jako svačina na výlet, potěší večerní návštěvu a rozhodně neurazí ani jako zpestření pomalé víkendové snídaně. Máme pro vás 5 receptů, se kterými vykouzlíte originální kombinace slaných pochoutek v barevných košíčcích.

Potřebujete speciální formu a trochu trpělivosti při dávkování směsi do jednotlivých muffinů. Především pokud připravujete mini-muffiny. Chce to cvik, než zjistíte, kolik směsi nabrat na lžíci a vložit do formičky.

5 receptů na slané muffiny5 receptů na slané muffiny

Pokud navíc formu vyložíte papírovými košíčky, bude i mytí plechu záležitost na pár minut.

Díky slaným muffinům obohatíte jídelníček dětí o zeleninu. Malé porce především v letním období nevytrhnou ze hry na příliš dlouhou dobu a strávníkům můžete zážitek z muffinů ještě zpříjemnit speciálními formičkami ve tvaru srdíček, kytiček nebo třeba dinosaurů.

Všechny recepty uvádíme v množství na 12 velkých muffinů.

1. Mozzarella a rajčátka

Ideální možnost, jak využít vaši balkonovou nebo zahradní úrodu. Díky jemné chuti si je zamilují i děti.

Mozzarella, rajčata a bylinky si získají každého strávníka.Mozzarella, rajčata a bylinky si získají každého strávníka.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • 140 g rozpuštěného másla,
  • 180 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 4 rajčata,
  • 2 mozzarelly,
  • 1 jarní cibulka,
  • čerstvé bylinky (bazalka, pažitka, majoránka),
  • pepř.

Postup:

  1. Pomalu rozpusťte máslo.
  2. Vajíčka rozšlehejte s mlékem a bylinkami.
  3. Pokrájejte nadrobno rajčata, cibulku a sýr a přidejte je ke směsi.
  4. V další míse smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva. Smíchejte s tekutou směsí.
  5. Pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.

2. Sladké brambory s pórkem a šunkou

Vyzkoušeli jste už batáty? Připravíte s nimi chutné a krásně barevné muffiny.

Ingredience:

  • 400 g syrových sladkých brambor,
  • 1 velký pórek,
  • 1 velká cibule,
  • 50 g šunky nebo jiné uzeniny,
  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • 2 vejce,
  • 160 ml oleje,
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce strouhaného sýra,
  • pepř.

Postup:

  1. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte na pánvi s olejem.
  2. Nakrájejte pórek na půlkolečka a poduste na pánvi s cibulkou, opepřete.
  3. Přidejte nakrájenou šunku, promíchejte a pánev odstavte z plamene a nechte vychladnout.
  4. Oloupejte brambory, nastrouhejte na hrubo a přidejte sýr.
  5. V první míse smíchejte sypké ingredience, v jiné nádobě brambory, směs z pánve, vejce, olej a mléko. Spojte sypkou a tekutou směs a dobře promíchejte.
  6. Pečte na 200 stupňů přibližně půl hodiny.

S dinosauřími formičkami si malí výletníci pochutnají i na zelenině.S dinosauřími formičkami si malí výletníci pochutnají i na zelenině.

3. Brokolice, niva a vlašské ořechy

Tato kombinace se výborně hodí nejen do těstovin, vyzkoušejte ji i jako samostatné jídlo.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky,
  • 250 ml podmáslí nebo zakysané smetany,
  • 2 vejce,
  • 80 g rozpuštěného másla,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 150 g brokolice,
  • 100 g nivy,
  • 5 lžic vlašských ořechů,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Vařte malé růžičky brokolice v osolené vodě. Stačí jedna minuta, poté ji propláchněte studenou vodou.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  3. V další nádobě spojte vejce, podmáslí či smetanu a rozpuštěné vychladlé máslo.
  4. Smíchejte obě směsi, přidejte okapanou vychladlou brokolici, ořechy a nivu.
  5. Pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.

4. Celer s bylinkami

Už v jiných receptech jsme objevili, že celer je neprávem opomíjená zelenina. Vyzkoušejte, jak chutná v muffinech. Zbytek celeru můžete přidat za pár dnů do bramborové kaše. Stačí jím nahradit přibližně třetinu brambor a společně uvařit a rozšťouchat.

Ingredience:

  • 300 g celeru,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 4 vejce,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 čajová lžička citronové šťávy,
  • 2 lžičky hořčice,
  • velkou hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, majoránka, petržel, pažitka)
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Nastrouhejte na hrubo celer, v míse smíchejte s vejcem, mlékem, hořčicí, česnekem a šťávou z citronu, přidejte posekané bylinky a zakysanou smetanu.
  2. V jiné nádobě smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva.
  3. Obě směsi propracujte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.

Náš tip: Pokud je pro vás chuť celeru příliš výrazná, nahraďte polovinu celeru strouhanými brambory.

Experimentujte. Slané muffiny zkuste kombinovat se sýrem, uzeným lososem nebo ořechy.Experimentujte. Slané muffiny zkuste kombinovat se sýrem, uzeným lososem nebo ořechy.

5. Špenát a sýr

Pokud potřebujete zlikvidovat zásoby špenátu z mrazáku, abyste uvolnili místo pro sezónní ovoce, použijte ho do těchto muffinů.

Ingredience:

  • 200 g špenátu,
  • 250 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 200 ml smetany,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g tvrdého sýra,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • muškátový oříšek, sůl a pepř.

Postup:

  1. Vymačkejte z rozmrazeného špenátu přebytečnou vodu.
  2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Pokrájejte sýry na drobné kostičky nebo nastrouhejte na hrubo. Smíchejte se špenátem, smetanou, vajíčkem a máslem.
  4. Spojte obě směsi a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.

Máte své oblíbené recepty na slané muffiny? Podělte se o ně na našem Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025