5 receptů na slané muffiny | Blog Mall.cz

5 receptů na slané muffiny

Hodí se skvěle jako svačina na výlet, potěší večerní návštěvu a rozhodně neurazí ani jako zpestření pomalé víkendové snídaně. Máme pro vás 5 receptů, se kterými vykouzlíte originální kombinace slaných pochoutek v barevných košíčcích.

Potřebujete speciální formu a trochu trpělivosti při dávkování směsi do jednotlivých muffinů. Především pokud připravujete mini-muffiny. Chce to cvik, než zjistíte, kolik směsi nabrat na lžíci a vložit do formičky.

5 receptů na slané muffiny • 

Pokud navíc formu vyložíte papírovými košíčky, bude i mytí plechu záležitost na pár minut.

Díky slaným muffinům obohatíte jídelníček dětí o zeleninu. Malé porce především v letním období nevytrhnou ze hry na příliš dlouhou dobu a strávníkům můžete zážitek z muffinů ještě zpříjemnit speciálními formičkami ve tvaru srdíček, kytiček nebo třeba dinosaurů.

Všechny recepty uvádíme v množství na 12 velkých muffinů.

1. Mozzarella a rajčátka

Ideální možnost, jak využít vaši balkonovou nebo zahradní úrodu. Díky jemné chuti si je zamilují i děti.

Mozzarella, rajčata a bylinky si získají každého strávníka. • 

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • 140 g rozpuštěného másla,
  • 180 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 4 rajčata,
  • 2 mozzarelly,
  • 1 jarní cibulka,
  • čerstvé bylinky (bazalka, pažitka, majoránka),
  • pepř.

Postup:

  1. Pomalu rozpusťte máslo.
  2. Vajíčka rozšlehejte s mlékem a bylinkami.
  3. Pokrájejte nadrobno rajčata, cibulku a sýr a přidejte je ke směsi.
  4. V další míse smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva. Smíchejte s tekutou směsí.
  5. Pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.

2. Sladké brambory s pórkem a šunkou

Vyzkoušeli jste už batáty? Připravíte s nimi chutné a krásně barevné muffiny.

Ingredience:

  • 400 g syrových sladkých brambor,
  • 1 velký pórek,
  • 1 velká cibule,
  • 50 g šunky nebo jiné uzeniny,
  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • 2 vejce,
  • 160 ml oleje,
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce strouhaného sýra,
  • pepř.

Postup:

  1. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte na pánvi s olejem.
  2. Nakrájejte pórek na půlkolečka a poduste na pánvi s cibulkou, opepřete.
  3. Přidejte nakrájenou šunku, promíchejte a pánev odstavte z plamene a nechte vychladnout.
  4. Oloupejte brambory, nastrouhejte na hrubo a přidejte sýr.
  5. V první míse smíchejte sypké ingredience, v jiné nádobě brambory, směs z pánve, vejce, olej a mléko. Spojte sypkou a tekutou směs a dobře promíchejte.
  6. Pečte na 200 stupňů přibližně půl hodiny.

S dinosauřími formičkami si malí výletníci pochutnají i na zelenině. • 

3. Brokolice, niva a vlašské ořechy

Tato kombinace se výborně hodí nejen do těstovin, vyzkoušejte ji i jako samostatné jídlo.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky,
  • 250 ml podmáslí nebo zakysané smetany,
  • 2 vejce,
  • 80 g rozpuštěného másla,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 150 g brokolice,
  • 100 g nivy,
  • 5 lžic vlašských ořechů,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Vařte malé růžičky brokolice v osolené vodě. Stačí jedna minuta, poté ji propláchněte studenou vodou.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  3. V další nádobě spojte vejce, podmáslí či smetanu a rozpuštěné vychladlé máslo.
  4. Smíchejte obě směsi, přidejte okapanou vychladlou brokolici, ořechy a nivu.
  5. Pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.

4. Celer s bylinkami

Už v jiných receptech jsme objevili, že celer je neprávem opomíjená zelenina. Vyzkoušejte, jak chutná v muffinech. Zbytek celeru můžete přidat za pár dnů do bramborové kaše. Stačí jím nahradit přibližně třetinu brambor a společně uvařit a rozšťouchat.

Ingredience:

  • 300 g celeru,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 4 vejce,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 čajová lžička citronové šťávy,
  • 2 lžičky hořčice,
  • velkou hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, majoránka, petržel, pažitka)
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Nastrouhejte na hrubo celer, v míse smíchejte s vejcem, mlékem, hořčicí, česnekem a šťávou z citronu, přidejte posekané bylinky a zakysanou smetanu.
  2. V jiné nádobě smíchejte mouku se solí, pepřem a práškem do pečiva.
  3. Obě směsi propracujte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.

Náš tip: Pokud je pro vás chuť celeru příliš výrazná, nahraďte polovinu celeru strouhanými brambory.

Experimentujte. Slané muffiny zkuste kombinovat se sýrem, uzeným lososem nebo ořechy. • 

5. Špenát a sýr

Pokud potřebujete zlikvidovat zásoby špenátu z mrazáku, abyste uvolnili místo pro sezónní ovoce, použijte ho do těchto muffinů.

Ingredience:

  • 200 g špenátu,
  • 250 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 200 ml smetany,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g tvrdého sýra,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • muškátový oříšek, sůl a pepř.

Postup:

  1. Vymačkejte z rozmrazeného špenátu přebytečnou vodu.
  2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Pokrájejte sýry na drobné kostičky nebo nastrouhejte na hrubo. Smíchejte se špenátem, smetanou, vajíčkem a máslem.
  4. Spojte obě směsi a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.

Máte své oblíbené recepty na slané muffiny? Podělte se o ně na našem Facebooku.

Pečete rádi? Zkontrolujte, jestli máte vše, co potřebujete!

>>> Pečení na MALL.cz <<<