5 druhů cukroví, které s přehledem zvládnou i děti

Víte, jak nejlépe zabavit ratolesti v předvánočním čase? Pověřte je pečením. Sice vaše cukroví nebude vypadat jako z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zato dostanete originální kousky. Děti budou nadšené, že jste jim svěřili dospělácký úkol a vám zbude kapka času. Třeba na domácí svařák či jiný lahodný nápoj.

Před samotným pečením pro vás máme 3 užitečné rady.

  1. Rozdejte jasně úkoly a hlavně zástěry. Nalít mléko do misky či nasypat mouku může i tříleté dítě. Jeho starší sourozenci zmáknou levou zadní práci s těstem. Mohou vykrajovat, míchat, mazat, slepovat, zdobit. Před začátkem pečení rozdejte zástěry. Alespoň částečně docílíte, že děti nebudou mít těsto až za ušima.
  2. Třikrát se nadechněte a nechte své potomstvo tvořit. Děti milují barevné věci. Vyzbrojte je různými polevami a cukrářským zdobením a tam, kde to půjde, nechte průchod jejich fantazii. Samozřejmě v rámci možností  – lentilky na vánočních rohlíčcích to už je pořádná divočina.
  3. Udělejte kuchyň bezpečnější. Schovejte ostré předměty jako kuchyňské nože, horké plechy nechte vystydnout za domovními dveřmi nebo na balkoně.

Pečení s dětmi může být vysilující. Za pár let ale budete na společné tvoření s láskou vzpomínat.Pečení s dětmi může být vysilující. Za pár let ale budete na společné tvoření s láskou vzpomínat.

1. Vánoční perníčky

Jak na pečení jednoho ze symbolu Vánoc i s dětmi? Zadělejte si těsto a o vykrajování a zdobení se už nemusíte starat. Na to máte malé pomocníky. Na vánoční perníčky budete potřebovat:

  • kostku másla,
  • 800 g hladké mouky,
  • 300 g cukru krupice,
  • 300 g medu,
  • 4 vejce,
  • lžíci skořice,
  • dvě lžíce sody
  • 10 ks drcených hřebíčků,
  • deci mléka,
  • anýz a badyán.

Zatímco děti smísí med, cukr, mouku, máslo, žloutky a koření, ušlehejte z bílků sníh. Vše promíchejte. Těsto tuhne až 12 hodin, takže jej udělejte nejlépe hned ráno a pak s perníčky zakončete váš pečící den. Až uplyne čas, odstáté těsto vyválejte, děti do něj vykrojí různé tvary. Potřete vejcem a pak šup s ním na plech.

Před pečením potřete perníčky vejcem, budou se pak dobře zdobit. Můžete je polít polevou nebo posypat barevnými kuličkami.Před pečením potřete perníčky vejcem, budou se pak dobře zdobit. Můžete je polít polevou nebo posypat barevnými kuličkami.

2. Voňavé vanilkové rohlíčky

Tradiční cukroví, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Vanilkové rohlíčkymilují děti i dospělí a upéct je zvládnou úplně všichni. Na vanilkovou pochoutku si připravte:

  • ¼ kg hladké mouky,
  • 80 g moučkového cukru,
  • kostku másla,
  • 80 g vlašských ořechů,
  • 2 vaječné žloutky,
  • vanilkový a moučkový cukr.

Předem z ledničky vyndejte máslo. Bude hezky měkké. Připravte dětem ingredience do mísy a nechte je uhníst těsto. Aby za sebou nezanechali spoušť, dejte jim pod mísu staré noviny. Ze zbytků těst si pak mohou upéct vlastní cukroví. Hmotu zabalte do potravinářské fólie a nechte půl hodinky uležet v lednici. Mezitím děti mohou připravovat těsta na další cukroví.

Po vyndání z ledničky nechejte malé pomocníky vytvarovat rohlíčky a rovnou je skládat na plechy.Předehřejte troubu a pečte je přibližně 15 minut při 180 stupních. Smíchejte moučkový cukr s vanilkovým a teplé rohlíčky obalte společně s dětmi a naskládejte do krabic. Na řadu už přichází „jen“ sladká ochutnávka.

3. Domácí rafaelo

Po kokosových bílých kuličkách se děti můžou doslova utlouct. Nechte je udělat si vlastní domácí rafaelo. Na recept vám stačí:

  • 1 salko (kondenzované mléko v plechovce),
  • 2 balíčky strouhaného kokosu,
  • balíček celých mandlí.

Děti smíchají salko s kokosem a vytvarují z nich těsto. Abyste kokos nenašli v kuchyni ještě po novém roce, nastřihněte v sáčku malou dírku, kterou děti nasypou kokos do mísy. Mezitím spařte mandle a oloupejte. Těsto tuhne v chladničce pár hodin, takže máte čas na přípravu dalšího cukroví – třeba slepovaných piškotů.

Až hmota získá správnou konzistenci, rozdejte dětem mandle a těsto a nechte je vytvořit kuličky, které obalí v mletém kokosu. Rafaelo vydrží teoreticky i dva měsíce, prakticky se po něm zapráší ještě dřív, než skončí vánoční svátky.

Na domácí rafaelo můžete kromě salka použít i sušené mléko či sušenou smetanu.Na domácí rafaelo můžete kromě salka použít i sušené mléko či sušenou smetanu.

4. Slepované piškoty

Ultralehký recept, který zvládnou vaše ratolesti úplně samy. Slepované piškoty chutnají báječně a navíc k nim potřebujete minimum ingrediencí.

  • 2 balení piškotů,
  • marmeláda,
  • čokoládová poleva,
  • strouhaný kokos nebo cukrářské perličky, srdíčka či sněhové vločky.

Dejte dětem obyčejný příborový nůž, ať poslepují marmeládou piškoty dohromady. Mezitím rozpusťte čokoládu. Ratolesti piškoty namočí, posypou kokosem a je hotovo.

5. Linecké cukroví

  • 300 g hladké pšeničné mouky,
  • kostka másla,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 2 žloutky.

Zatímco vaše ratolesti smíchají suroviny a vytvoří z nich těsto, můžete si na chvíli dát pohov. Hotové těsto dejte na pomoučněný vál a nechte děti, aby jej rozválely. Pak přichází na řadu vykrajování. Vykrojené těsto rozložte na plech a pečte 15 minut při 160 stupních.

Takto linecké od vašich dětí vypadat opravdu nebude, zato si užijete společné chvíle a dáte jim dobrý základ pro to, aby jednou upekli takové cukroví.Takto linecké od vašich dětí vypadat opravdu nebude, zato si užijete společné chvíle a dáte jim dobrý základ pro to, aby jednou upekli takové cukroví.

Nechte děti lepit cukroví marmeládou k sobě a pomalu se můžete pustit do úklidu kuchyně. Před uložením do krabice stačí jen posypat moučkový cukrem a je to. Teď už jen všechno cukroví hezky uložit, dát do pucu kuchyni i vaše ratolesti. Dobrou chuť a hezké Vánoce.

Vaši nejmilejší vám pomohou s vánočním cukrovím, s výběrem dárků náš rádce. Užijte si Vánoce s úsměvem.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025