4+1 recepty na saláty, které v zimě zahřejí | Blog Mall.cz

4+1 recepty na saláty, které v zimě zahřejí

Kapr, cukroví, vánočka, chlebíčky, šampaňské. Přes Vánoce dáváme tělu pořádně zabrat a v „plnotučném módu“ často jedeme až do jara, kdy našim stravovacím návykům pohrozí jedině plavková sezóna. Letos na to pojďte jinak a tělu odlehčete ještě v zimě – skvěle to jde s lahodnými zimními saláty. 

Salátem proti depresi i kilům navíc

Huňaté svetry a zima slouží pro spoustu z nás jako omluvenka zdravé životosprávě. Tučné jídlo nás sice pocitově zahřeje, ale po strávení z něho zbudou jen kila navíc a špatná nálada.

Právě jídlo je ale skvělým způsobem, jak si zlepšit protivnou náladu způsobenou nedostatkem sluníčka a pohybu. Zařaďte do jídelníčku dobroty s vysokým obsahem vitamínu C a D – posílíte imunitu, zlepšíte náladu a detoxikujete organismus. Čekání na první slunečné dny uběhne rychleji a vy se i v mrazech budete cítit skvěle.

Obohaťte si jídelníček o potraviny bohaté na vitamíny C a D. Při výběru ale vždy dbejte na čerstvost (především u ryb, mořských plodů a vajec) a snažte se vybírat jídlo z ekologického zemědělství. • 

Nejjednodušší způsob, jak všechny zdravé suroviny rychle zkombinovat, jsou zimní saláty plné barev a chutí.

1)  Salát s pomerančem a červenou řepou

Červená řepa je bohatá na minerály, železo, zinek i vitamíny A a B. V pomerančích najdete vitamín C, z oříšků získáte vitamín B1 a o medu se říká, že s ním máte doma půl lékárny – pro vaše tělo je to bomba plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a stopových prvků. 

Suroviny na 4 porce:

  • 4 ks menší syrové červené řepy,
  • 6 lžic olivového oleje,
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř,
  • čerstvý rozmarýn,
  • 2 pomeranče,
  • hrst rukoly nebo polníčku,
  • hrst loupaných lískových ořechů,
  • citrónová nebo pomerančová šťáva,
  • 2 lžíce medu.

Jak na to:

Oloupané a omyté řepy potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a společně s větvičkami rozmarýnu je zabalte do velkého pruhu alobalu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu. Mezitím oloupejte a na plátky nakrájejte pomeranče a připravte si zálivku z citrónové (nebo pomerančové) šťávy, medu, olivového oleje, soli a pepře.

Řepu nechte lehce vychladnout, nakrájejte ji na tenké plátky a rozložte na talíř. Přidejte plátky pomerančů, salátové listy, zakápněte zálivkou a posypte oříšky. 

Červená řepa se dobře doplňuje s hovězím masem. Připravte ho jako rostbíf a podávejte právě s tímto salátkem. • 

2) Švédský salát se slaninou a jablky

Ve Švédsku znají zimu lépe než kde jinde, a proto chmury rádi zahání náloží vitamínu D ve slanině, vitamínů A a B z jablek a vitamínu C z cibule.

Suroviny na 4 porce:

  • směs salátů,
  • balíček bio slaniny z volně chovaných prasat,
  • 4 zelená jablka,
  • 2 střední cibule,
  • kozí sýr,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

Plátky slaniny opražte na pánvi bez oleje. Slaninu vysušte ubrousky, většinu vypraženého tuku slijte a na stejné pánvi osmahněte na kolečka pokrájenou cibulku. Salátové listy umyjte, v míse smíchejte s nakrájenými jablky a dochuťte solí a pepřem. Dejte na talíř, ozdobte slaninou, cibulkou a zasypte na drobno rozdrobeným kozím sýrem. 

Kozí sýr můžete vyměnit za parmezán nebo dresink z citrónové šťávy a zakysané smetany. • 

3) Rychlý salát z opečené růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je jedním z nejvýzna zdrojů vitamínu C. Důležitá je ale krátká příprava této nepříliš oblíbené zeleniny – při dlouhé tepelné úpravě totiž kapusta získává nepříjemný sirnatý zápach.

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g růžičkové kapusty,
  • 500 g římského salátu nebo salátu lollo roso,
  • máslo,
  • arašídy,
  • lžička medu,
  • sůl a pepř. 

Jak na to:

Růžičkovou kapustu očistíme, rozkrojíme na půlky a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a kapustu na něm opečeme dozlatova. Umyjte salátové listy, natrhejte je do mísy a přidejte hotové růžičky. Arašídy obalte v medu, zamíchejte do salátu a dochuťte solí a pepřem.

Neobejdou-li se vaši strávníci bez masa, vyměňte arašídy za opražené kostičky slaniny. • 

4) Pikantní asijský salát z červeného zelí

Zahřeje a nabije energií. V tomto salátu si pochutnáte na vitamínem C nabitém červeném zelí, jablku a zdravých brusinkách, které fungují jako prevence proti zánětům močových cest.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 hlávka červeného zelí,
  • 2 malé červené cibule,
  • 2 mrkve,
  • 2 červená jablka,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • 50 g sušených brusinek,
  • 2–3 lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce červeného rybízového džemu,
  • 2 lžíce medu,
  • chilli paprička,
  • 2 lžíce panenského olivového oleje,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

Zelí, cibuli, mrkve a jablka očistěte a nasekejte na tenké proužky. Zelí v míse nasolte a nechte vypotit – poté přebytečnou vodu slijte, přidejte cibuli, jablka, mrkve a brusinky. Vše zalijte dresinkem z vinného octa, rybízového džemu, medu, olivového oleje, soli, pepře a na jemno nakrájené chilli papričky. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte nasekanými vlašskými ořechy. 

Sladkokyselý dresing s pikantní chutí chilli papriček si získá milovníky asijské kuchyně. • 

Bonus: pečená zelenina „co dům dá“

Možnosti teplých zimních salátů jsou v podstatě nekonečné. Záleží jen na tom, co máte doma

Zeleninu stačí očistit, smíchat v hlubokém pekáči, zakápnou olivovým olejem a ochutit solí a pepřem. A péct – pomalu a dlouho. Chutě různých druhů zeleniny se teplem uvolní, smíchají a by si pochutnáte na bezkonkurenčním zdravém jídle.

Libovolně kombinujte:

  • brambory,
  • červenou řepu,
  • mrkev,
  • dýni,
  • ředkvičky,
  • lilek,
  • celer,
  • rajčata,
  • jablka,
  • i pomeranče.

Na pečené zelenině si pochutnáte jen tak nebo ji posypte parmezánem, ořechy či kozím sýrem. Z dresingů se nejlépe hodí česnekový, bylinkový nebo sladkokyselý z brusinek či rybízu. 

Rychlé, jednoduché a zdravé jídlo pro zimní večery. • 

Na jakých salátech si v zimě rádi pochutnáte? Napište nám na Facebooku