3 tipy na rychlé letní večeře

Teplé večery svádí k procházkám, odpoledním výletům za koupáním nebo posezení s přáteli u grilu. Kuchyně s doběla rozpálenou troubou ale do seznamu vysněných míst v létě rozhodně nepatří. Připravili jsme pro vás proto recepty na večeře, které zvládnete připravit do 20 minut.

1. Špagety s citronem, rukolou a prosciuttem

Vyzkoušejte, jak se těstoviny potykají se svěží chutí citronu. V kombinaci s říznou rukolou a chutným prosciuttem vás i obyčejné špagety překvapí.

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 200 g špaget,
  • šťávu z 1 citronu,
  • lžičku citronové kůry,
  • 30 g másla,
  • 1/2 hrnku vody ze špaget,
  • hrst rukoly,
  • 8 plátků prosciutta,
  • parmezán,
  • 2 plátky citronu na ozdobu,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Špagety uvařte v osolené vodě. Než je slijete, odeberte půl hrnku vody.
  2. V misce smíchejte šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru, směs nalijte do hrnce k zcezeným špagetám.
  3. Do špaget přidejte máslo, vodu z těstovin, pokrájený prosciutt, rukolu, opepřete a důkladně promíchejte.
  4. Servírujte ozdobené plátkem citronu a posypané parmezánem.

2. Chleba s avokádem, rajčetem a slaninou

Rychlá, sytá a zdravá večeře. Dříve přehlížené avokádo si toto léto dobývá přízeň chuťových pohárků českých strávníků.

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 4 krajíce celozrnného chleba,
  • dvě zralá avokáda,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • rajče,
  • 8 plátků slaniny,
  • sůl, pepř a špetku chilli.

Díky chuťové neutralitě můžete avokádo využít i do sladkých smoothies nebo v kombinaci s dalším ovocem.Díky chuťové neutralitě můžete avokádo využít i do sladkých smoothies nebo v kombinaci s dalším ovocem.

Postup:

  1. Na pánvi osmažte slaninu.
  2. Rozkrojte avokádo, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Přidejte špetku chilli, sůl, pepř a šťávu z citronu a vše společně rozmačkejte vidličkou.
  3. Namažte avokádovou pomazánku na chleba, přidejte plátky rajčat a osmaženou slaninu.

Náš tip: Pokud vám zbyl ze slaniny výpek, zužitkujte ho. Stačí ho uložit do tvořítek na led. Při příštím vaření budete mít výborný základ do omáčky nebo polévky.

3. Losos s brokolicí a jogurtovým dipem

Losos je společně s ořechy výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, díky kterým budete mít zdravější pleť i vnitřní orgány. Brokolice vám dodá vitamíny A, B2 a B6.

Losos je za pár minut připravený.Losos je za pár minut připravený.

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 2 filety z lososa,
  • 400 g brokolice,
  • 200 g bílého jogurtu,
  • olej na smažení,
  • 2 stroužky česneku,
  • čerstvý rozmarýn,
  • bylinky do dipu dle chuti a aktuální sklizně,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Brokolici rozloženou na růžičky povařte v osolené vodě maximálně 10 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte snítky rozmarýnu a po necelé minutě i filety osoleného a opepřeného lososa. Opečte jej z obou stran, ale nevysušte ho.
  3. V misce smíchejte jogurt, nasekané čerstvé bylinky a nadrobno nakrájený nebo vylisovaný česnek.

Náš tip: Aby si brokolice zachovala svoji zářivou zelenou barvu, ihned po zcezení ji propláchněte ledovou vodou. Stejný trik lze použít i se zelenými fazolkami.

Na rychlou letní večeři se skvěle hodí pomazánky nebo polévky. Jejich přípravu si ještě usnadníte, pokud využijete již dříve připravenou zeleninu.

Citron a rozmarýn. Typická chuť léta.Citron a rozmarýn. Typická chuť léta.

Sáhněte také po sezónních rostlinách, některé jarní dobroty přetrvávají i do léta.

Máte vlastní ozkoušené tipy, jak během chvíle připravit chutnou večeři? Podělte se o recepty na našem Facebooku.

 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025