3 svěží jarní recepty s dary přírody

Jak využít kopřivy, sedmikrásky nebo bylinky? Poklady ze zahrádky, louky i lesa rychle přetvoříte na jarní večeři.

Jaro konečně ukazuje svou přívětivější tvář. Tak si teplé počasí užívejte venku a čas v kuchyni zkraťte na minimum. Poradíme, jak si připravit rychlé jarní večeře.

Stále příjemnější počasí nás nabíjí novou silou, což je v kombinaci s pozdním soumrakem jasný impuls k provětrání kolečkových bruslí, bot na běhání nebo kola. Příroda zase investuje svoji energii do prvních bylinek a jarní zeleniny.

Pokud raději trávíte čas venku než u plotny, vyzkoušejte jeden ze tří lehkých receptů. Využijete do nich i některé poklady z večerní procházky.

1. Kopřivová nádivka

Kopřivy jsou známé především pro vysoký obsah železa, doplní vám ale i další látky - například draslík, vápník, provitamín A, vitamíny ze skupiny B a také důležitý vitamín C.

Nádivka z kopřiv je plná vitamínů a pro tělo důležitých látek.Nádivka z kopřiv je plná vitamínů a pro tělo důležitých látek.

Kopřivy sbírejte na neznečištěných místech a snažte se domů přinést co nejmladší rostliny.

Na kopřivovou nádivku využijete asi 3 velké hrsti.

Dále si připravte:

  • 8 starších rohlíků, housek nebo tužší veku,
  • 6 vajec,
  • 250 g slaniny nebo uzeného masa,
  • 50 g másla nebo oleje,
  • muškátový oříšek,
  • bylinky podle chuti,
  • ořechy,
  • sůl a pepř.
  1. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Předehřejte troubu na 180°C, oddělte žloutky a bílky.
  2. V míse smíchejte nakrájené pečivo, žloutky, rozpuštěné máslo nebo olej, kopřivy, muškátový oříšek, sůl, pepř a bylinky. Přidejte trochu vody nebo vývaru, aby byla hmota mírně tekutá.
  3. Přidejte osmaženou slaninu nebo uzené maso.
  4. Ušlehejte bílky a sníh opatrně vmíchejte do zbytku nádivky.
  5. Připravte si zapékací formu, vymažte ji máslem nebo olejem a přesuňte do ní nádivku. Posypte posekanými ořechy.
  6. Nádivku pečte přibližně půl hodiny, než získá zlatavý nádech.

K nádivce se báječně hodí čerstvé ředkvičky.

Pokud kopřiv natrháte více, než nakonec do nádivky spotřebujete, spařte je a připravte jako špenát.

2. Pomazánka z naklíčené čočky se sedmikráskami

Pomazánky jsou vděčné a rychlé jídlo, které nabízí z jednoho základu nespočet variant. Důležité je zvolit takový základ, který vás opravdu zasytí.

Čočku můžete předem i mírně naklíčit. Pokud ale na laborování s klíčky nemáte čas, čočku pouze uvaříte.

Co budete potřebovat:

  • 250 g červené čočky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 malou cibuli,
  • 1 nahrubo nastrouhanou mrkev,
  • trochu šťávy z citronu,
  • římský kmín,
  • olivový olej,
  • čerstvou bazalku,
  • sůl a pepř.
  1. Čočku přeberte a několikrát důkladně propláchněte.
  2. Orestujte cibuli a nechte na pánvi rozvonět česnek, přidejte mrkev a čočku, asi minutu opékejte.
  3. Zalijte směs horkou vodou a na mírném plameni vařte asi 20 minut.
  4. Směs přeneste do mixéru, přidejte bazalku, olivový olej, sůl, pepř, římský kmín, trochu citronové šťávy a vše promixujte do pomazánkové konzistence.

Sedmikrásky mají příjemnou, jemně oříškovou chuť. Navíc na pomazánce báječně vypadají.Sedmikrásky mají příjemnou, jemně oříškovou chuť. Navíc na pomazánce báječně vypadají.

Pomazánku namažte na svůj oblíbený chleba a posypte natrhanými sedmikráskami. Ty jsou bohaté na vitamín C, flavonoidy, inulin, organické kyseliny a minerální látky. Navíc báječně chutnají.

Pomazánka vám při dobrém uskladnění v lednici vydrží i tři dny.

3. Těstoviny s bylinkovým pestem

Jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat jarní bylinky a uchovat si jejich energii až do léta, je vyrobit pesto.

Malé skleničky plné zelené dobroty poslouží i jako krásné dárky pro vaše blízké a jarní virózy si na vás po takové vitamínové bombě vylámou zuby.

Řekněte sbohem kečupu a sýru. Těstoviny s pestem máte připravené stejně rychle, ale tělo vám za jejich porci bude výrazně vděčnější.Řekněte sbohem kečupu a sýru. Těstoviny s pestem máte připravené stejně rychle, ale tělo vám za jejich porci bude výrazně vděčnější.

Připravit pesto není nic složitého. Nemusíte mít ani velký robot, poradíte si i s tyčovým mixérem s přídavnou miskou na sekání.

Nejdůležitější volba je, jakými bylinkami skleničky naplníte. Velice oblíbený je medvědí česnek. Pokud ale nevíte, kam na něj vyrazit, nebo jste už “medvědí” sezónu propásli, nemusíte zoufat. Výborné pesto můžete vyrobit i z mladých kopřiv a česnekovou chuť dodáte česnáčkem lékařským.

Na přípravu pesta potřebujete:

  • bylinky,
  • olivový olej,
  • šťávu z citronu,
  • nadrobno nasekané ořechy,
  • sůl,
  • strouhaný tvrdý sýr.

V robotu nebo s pomocí mixéru připravíte hladkou hmotu. Pokud je pesto příliš tuhé, přidejte více olivového oleje.

Volba ořechů je na vás a vašich zásobách - určitě nemusíte sahat pouze po drahých piniových oříšcích, české bylinky báječně doplňují vlašské ořechy nebo mandle.

Ořechy ani sýr ale nejsou důležité, nikdy však nevynechejte kvalitní olivový olej a šťávu z citronu, pesto díky ní vydrží déle.

Těstoviny s pestem máte hotové do deseti minut.

Dobrou chuť!

 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025