3 rychlé recepty na výtečná křepelčí vejce

Ať už jste křepelčí vajíčka vykoledovali během Velikonoc nebo si je koupili na krámě, měli byste vědět, že je nemůžete zpracovávat stejně jako ta slepičí. Křepelčí vejce jsou mnohem menší a mají křehčí skořápku, takže vyžadují opatrnější přístup.

1. Nejjednodušší je vaření

Jestliže chcete mít s přípravou křepelčích vajec co nejméně práce, uvařte je. Postupujte při tom stejně jako u slepičích vajec, jen dobu vaření výrazně zkraťte:

  • vejce natvrdo nechte ve vroucí vodě 2, maximálně 3 minuty,
  • vejce naměkko vařte 1 minutu.

Abyste zamezili teplotnímu šoku a praskání vajec, nedávejte je do vroucí vody rovnou z ledničky, ale nechte předtím alespoň 30 minut odstát v pokojové teplotě.

Někdo dává přednost vaření studenou metodou. V takovém případě vejce vložte do studené vody, tu začněte ohřívat, pomalu přiveďte k varu a nechte vajíčka asi 80-90 sekund vařit.

Po uvaření vejce zchlaďte ve studené vodě a začněte loupat. Doporučujeme vejce nejprve naklepnout a opatrně „vyválet“, aby skořápka změkla. Práci si zjednodušíte i loupáním pod proudem tekoucí vody.

Vařená křepelčí vejce jsou perfektní ingrediencí do zeleninových salátů.Vařená křepelčí vejce jsou perfektní ingrediencí do zeleninových salátů.

2. Vyzkoušejte ztracená vejce

Ztracená vejce, zastřená vejce, pošírovaná vejce… všechno to jsou synonyma pro vejce s tuhým bílkem a tekutým žloutkem, která se vaří bez skořápky. Musíte proto vajíčka rozklepávat, což je zejména ze začátku trošku obtížné, ale po chvilce vám to půjde.

Křepelčí vejce jsou křehká, proto je nerozklepávejte o ostrou hranu, jako jste zvyklí u vajec slepičích – skořápka by se roztříštila. Raději vezměte do ruky nožík a skořápku opatrně rozřízněte po jejím obvodu. Stačí naříznout asi polovinu vajíčka, zbytek už zvládnete opatrnými prsty.

Nařezaná vajíčka vyklepněte do rendlíku s octem a nechte 20-30 minut odstát. Vajíčka se díky octu zatáhnou a nebudou mít při vaření tak velkou tendenci ztrácet bílek. Po zmíněné půlhodince vajíčka i s octem vlejte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi 30-40 sekund vařit. Poté vložte do studené vody.

Další metodou je pomalé pošírování s pomocí olivového oleje. V takovém případě:

  • rozklepněte vajíčko do lžíce nebo naběračky vytřené olivovým olejem,
  • položte naběračku s vajíčkem na hladinu vroucí vody,
  • nechte vajíčko cca 20 sekund „trápit“,
  • nyní vajíčko do vody hoďte,
  • zhruba za minutu a půl vajíčko vytáhněte a vložte do studené vody.

Pokud se vám zadaří, budete mít krásné křepelčí vejce s tuhou vrstvou bílku.

Nechcete křepelčí vajíčka kupovat? Chovejte si křepelky doma.Nechcete křepelčí vajíčka kupovat? Chovejte si křepelky doma.

3. Chutnat vám bude i volské očičko

Když už máte rozklepávání křepelčích vajíček v ruce, můžete si připravit i volská oka, respektive spíše očička.

V takovém případě vajíčka rozklepněte do připravených polévkových lžic nebo rovnou na pánev, lehce vytřenou slunečnicovým olejem. Vajíčka na rozpálené pánvi dojdou doslova za pár sekund – a pak je ihned můžete servírovat.

Kousek pečiva s volskými očičky? Dokonalá snídaně.Kousek pečiva s volskými očičky? Dokonalá snídaně.

Chutnají vám křepelčí vajíčka? A jak si je nejraději připravujete? Dejte vědět na našem Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025