3 rychlé a zdravé dobroty z batát

Působí jako antidepresivum, obsahují hodně vápníku i betakarotenu a v kuchyni se jen tak neomrzí. Řeč je o batátech – sladkých bramborách, z nichž za pár minut vykouzlíte zdravé hranolky, skvělou polévku i sladké brownies. Poradíme, jak na to. 

Batáty vypadají jako brambory, ale botanicky s nimi nemají nic společného. A to i přesto, že oba druhy zeleniny pochází ze stejných krajin – mexického poloostrova Yucatán. S chutí brambor z českého pole se exotické batáty skvěle doplňují a jejich sladkou chuť si rychle oblíbí i ty děti, které zeleninu jinak moc nemusí.

I pokud nedáte na brambory dopustit, oranžové plody povijnice batátové by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Oproti bramborách mají mnohem více živin a jsou zdravější.

Batáty jsou bohaté na vitamíny a minerály – někteří odborníci je dokonce nazývají superpotravinami.Batáty jsou bohaté na vitamíny a minerály – někteří odborníci je dokonce nazývají superpotravinami.

Zvlášť vápníku a sodíku mají batáty mnohonásobně víc než obyčejné brambory. Vitamín A ze 100 g batát pokryje potřebu vašeho těla na celý den. Sladké brambory jsou také méně kalorické, mají více vlákniny a i přesto, že chutnají sladce, neobsahují oproti bramborám více cukru.

V českých obchodech najdete obvykle batáty žluto-oranžové barvy, které se více hodí na smažení a jako přísada do těsta. Můžete je ale i péct, vařit či dusit – stejně jako méně obvyklé červené batáty. Na batátech oceníte nejvíc jejich nenáročnou přípravu. Nemusíte je loupat, stačí dobře umýt a péct či vařit se slupkou.

Dietní večeře: batátové hranolky s parmazánovým dipem

K masu, vedle burgeru nebo jen tak samotné. Z batátových hranolek nepřiberete a nemusíte mít výčitky, když je večer naservírujete dětem.

Batátové hranolky jsou zdravou alternativou – kombinujte je s mrkví a dýní a skvělé podzimní jídlo máte na stole.Batátové hranolky jsou zdravou alternativou – kombinujte je s mrkví a dýní a skvělé podzimní jídlo máte na stole.

Na 4 porce potřebujete:

  • 7 velkých batát,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Batáty pečlivě omyjte a nakrájejte do tvaru hranolek. Pokapejte olivovým olejem, posolte, opepřete a na plechu pečte do měkka.

Mezitím připravte zdravý domácí dresink. V misce šlehačem zamíchejte:

  • 1 kostku žervé,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • půl lžičky olivového oleje,
  • 100 g nastrouhaného parmazánu,
  • sůl a několik kapek limetové šťávy.

Sladkou chuť brambor skvěle doplňuje lehce kyselý dresink – a když přidáte ještě salát nebo nakrájenou zeleninu, máte rázem zdravý oběd nebo večeři.

NÁŠ TIP: Oblíbíte-li si pečené batáty, zkuste je péct vcelku a jakmile jsou hotové, nařízněte je a naplňte oblíbenou náplní: zeleninou, sýrem, slaninou a krémovým dresinkem.

Rychlý oběd: batátový krém

V podzimních dnech nejlépe zahřeje horká krémová polévka. Batáty můžete kombinovat s mrkví, dýní nebo klasickými bramborami – spotřebujete, co je v lednici, a pokaždé získáte jinou chuť. 

Dýňový krém je skvělý, ten z batát je ale ještě lepší – sladký a lehce pikantní, ideální na zahřátí.Dýňový krém je skvělý, ten z batát je ale ještě lepší – sladký a lehce pikantní, ideální na zahřátí.

Na 4 porce potřebujete:

  • 5 batát,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • 3 lžíce másla,
  • 1 l zeleninového či kuřecího vývaru nebo vody,
  • 150 ml smetany,
  • sůl, pepř, špetku chilli a šťávu ze čtvrtiny citrónu.

Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Zalijte vývarem (tady zjistíte, jak na něj), osolte, opepřete a vařte, než zelenina úplně změkne. Hrnec odstavte a polévku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Zjemněte smetanou a dochuťte šťávou z citronu.

Polévku podávejte s opečenou bagetou a pokud máte chuť na maso, ozdobte misku chipsem vypečené slaniny.

Zdravý dezert: batátové brownies

Sladkou chuť batát podpořte datlemi a kakaem a za pár minut máte na stole vynikající dezert. Jako základ brownies můžete použít také cuketu nebo dýni

Kombinace sladkého a zeleniny: brownies z batát si zamilujete.Kombinace sladkého a zeleniny: brownies z batát si zamilujete.

Potřebujete:

  • 4 batáty,
  • 10 vypeckovaných datlí,
  • 100 g hladké mouky,
  • 8 lžic holandského kakaa,
  • 3 lžíce agávového nebo javorového sirupu,
  • 80 g mletých mandlí,
  • špetka soli.

Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a 20 minut povařte v páře nebo pečte v troubě. Měkké brambory dejte spolu s datlemi do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Zbylé suroviny smíchejte, přidejte k batátové směsi a dobře promíchejte. Kulatou formu vyložte pečicím papírem a brownies v ní pečte 20-30 minut při 180 °C.

Než brownies naservírujete, posypejte je moučkovým cukrem. Společně s kakaem nebo horkou kávou chutnají skvěle – nikdo navíc nepozná, že hlavní přísadou dezertu je zelenina.

Používáte batáty v kuchyni? Podělte se s námi o váš oblíbený recept na Facebooku

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025