3 recepty na vynikající bylinkové nádivky

Hlavička, svítek, sekanice – to jsou lidové názvy pro oblíbenou pochoutku, která je neodmyslitelně spjatá s jarem a Velikonoci. Máme na mysli nádivku, ve které podle tradice nesmí chybět zelené byliny a která chutná po celý rok.

V mnoha domácnostech se nádivka peče hlavně na Velikonoce. Ale až si najdete svůj srdeční recept, uvidíte, že rodina se bude nádivky dožadovat častěji – možná hned další víkend po Velikonocích.

Připravili jsme pro vás tři oblíbené recepty. V každém z nich se držte základních pouček:

  • Zelenými ingrediencemi nešetřete.
  • Pečivo použijte alespoň jeden den staré.
  • Pečivo v mléce nerozmáčejte.
  • Každé nádivce dodá šmrnc špetka rozlisovaného česneku nebo cibule.
  • Nádivky se pečou v samostatném pekáčku, v roládě nebo i uvnitř kuřete či králíka.

Rohlíky, bagety nebo housky – je to na vás. Pečivo ale musí být suché, proto se používá alespoň jeden den staré. Můžete si ho nakrájet na kostičky třeba už večer a nechat do dalšího dne proschnout.Rohlíky, bagety nebo housky – je to na vás. Pečivo ale musí být suché, proto se používá alespoň jeden den staré. Můžete si ho nakrájet na kostičky třeba už večer a nechat do dalšího dne proschnout.

1. Nádivka s uzeným masem a petrželí

Ingredience:

  • 400 gramů uvařeného uzeného masa,
  • 8 rohlíků,
  • 5 bílků,
  • 3 žloutky,
  • 3 hrsti nasekané petrželky,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 200 ml mléka,
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Postup:

  1. V mléce rozšlehejte žloutky a trochu soli. Směsí zalijte rohlíky nakrájené na kolečka. Pečivo bude vlhké, ale ne rozmočené.
  2. Vymažte formu máslem a vysypte strouhankou. K rohlíkům v míse přidejte nasekanou petrželku, kostičky uzeného, prolisované stroužky česneku a prolisovanou cibuli (nakrájejte ji na velké kostky a protlačte lisem na česnek), pepř, sůl a muškátový oříšek. Vše zamíchejte.
  3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a opatrně ho smíchejte se směsí v míse. Přendejte do formy a zbylé máslo, které jste nespotřebovali na vymazání, nakrájejte na tenké plátky a klaďte na nádivku.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Hotová nádivka je na povrchu zlatá, ale nemusí být úplně tuhá – tuhne totiž ještě při vychladnutí. Výborná je teplá s masem nebo i studená třeba se salátem.

Tip: Kopřivy jsou sice až v následujícím receptu, ale klidně můžete už v první nádivce nahradit jednu až dvě hrsti petržele stejným množstvím kopřiv

Petrželová nádivka se výborně hodí také do kuřecí rolády. Tam ale budete potřebovat přibližně poloviční množství nádivky oproti receptu.Petrželová nádivka se výborně hodí také do kuřecí rolády. Tam ale budete potřebovat přibližně poloviční množství nádivky oproti receptu.

2. Kopřivová nádivka

Ingredience:

  • 10 plátků veky,
  • 4 vejce,
  • 200 ml mléka,
  • 2 lžíce másla,
  • 1,5 hrsti kopřivových lístků,
  • 100 ml smetany (stačí 12%),
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Zdravé kopřivy se hodí nejen do nádivky.Zdravé kopřivy se hodí nejen do nádivky.

Postup:

  1. Veku nakrájejte na kostky a namočte do mléka s rozšlehanými žloutky a jednou lžící rozpuštěného másla. Veka by neměla být úplně promočená – do nádivky ještě přidáte smetanu. Bílky si zatím odložte.
  2. Lístky kopřiv na dvě minuty povařte v osolené vodě. Propláchněte je studenou vodou a nakrájejte na asi 1 centimetr široké nudličky. Kopřivy přidejte k vece s mlékem, přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  3. Bílky lehce osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Opatrně ho promíchejte s nádivkou.
  4. Zbylou lžíci másla využijte na vymazání formy, kterou zároveň vysypte strouhankou.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl až tři čtvrtě hodiny.

Konzistence nádivky záleží na vaší chuti. Čím víc bílků a mléka přidáte, tím bude tekutější a po dopečení se bude více rozpadat.Konzistence nádivky záleží na vaší chuti. Čím víc bílků a mléka přidáte, tím bude tekutější a po dopečení se bude více rozpadat.

3. Nádivka s medvědím česnekem a kuřecím masem

Medvědí česnek koupíte na farmářských trzích a narazíte na něj i v přírodě – ve vlhkých a stinných lesích už od začátku března. V místech, kde se mu daří, roste ve velkých trsech a vytváří velké koberce. Při sběru buďte opatrní, ať si česnek nespletete s jedovatou konvalinkou a ať ho nepošlapete – aby zbylo i na ostatní.

Ingredience:

  • 6 rohlíků,
  • 4 vejce,
  • 200 g kuřecího masa,
  • 200 g uvařeného uzeného masa,
  • 100 g medvědího česneku,
  • 100 g másla + 1 lžíce na vymazání formy,
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Postup:

  1. Uvařte si kuřecí i uzené maso a schovejte si jeden z vývarů. Uzené maso bez kůže i kuřecí nakrájejte na kostky, rohlíky na kolečka. Nasekejte medvědí česnek a pažitku.
  2. Máslo si rozpusťte na pánvi a opečte na něm rohlíky. Nechte je vychladnout. Pak už stačí jen rohlíky pokapat vývarem (pozor na rozmočení) a smíchat je s bylinkami, masem, žloutky, solí, muškátovým oříškem a pepřem.
  3. Vyšlehejte bílky a sníh opatrně přidejte do směsi.
  4. Nádivku ve vymazané zapékací míse pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.

Podlouhlé listy a drobné bílé květy – to je medvědí česnek. Podporuje trávení, uklidňuje křeče a ničí střevní parazity. Nejlepší čas na sklizeň je před květem – v době kvetení už totiž listy nemají takovou sílu.Podlouhlé listy a drobné bílé květy – to je medvědí česnek. Podporuje trávení, uklidňuje křeče a ničí střevní parazity. Nejlepší čas na sklizeň je před květem – v době kvetení už totiž listy nemají takovou sílu.

Každý recept je jedinečný. Pochlubte se nám na Facebooku se svou nádivkou nebo s ingediencí, na kterou nedáte dopustit.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025