3 recepty na vynikající bylinkové nádivky | Blog Mall.cz

3 recepty na vynikající bylinkové nádivky

Hlavička, svítek, sekanice – to jsou lidové názvy pro oblíbenou pochoutku, která je neodmyslitelně spjatá s jarem a Velikonoci. Máme na mysli nádivku, ve které podle tradice nesmí chybět zelené byliny a která chutná po celý rok.

V mnoha domácnostech se nádivka peče hlavně na Velikonoce. Ale až si najdete svůj srdeční recept, uvidíte, že rodina se bude nádivky dožadovat častěji – možná hned další víkend po Velikonocích.

Připravili jsme pro vás tři oblíbené recepty. V každém z nich se držte základních pouček:

  • Zelenými ingrediencemi nešetřete.
  • Pečivo použijte alespoň jeden den staré.
  • Pečivo v mléce nerozmáčejte.
  • Každé nádivce dodá šmrnc špetka rozlisovaného česneku nebo cibule.
  • Nádivky se pečou v samostatném pekáčku, v roládě nebo i uvnitř kuřete či králíka.

Rohlíky, bagety nebo housky – je to na vás. Pečivo ale musí být suché, proto se používá alespoň jeden den staré. Můžete si ho nakrájet na kostičky třeba už večer a nechat do dalšího dne proschnout. • 

1. Nádivka s uzeným masem a petrželí

Ingredience:

  • 400 gramů uvařeného uzeného masa,
  • 8 rohlíků,
  • 5 bílků,
  • 3 žloutky,
  • 3 hrsti nasekané petrželky,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 200 ml mléka,
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Postup:

  1. V mléce rozšlehejte žloutky a trochu soli. Směsí zalijte rohlíky nakrájené na kolečka. Pečivo bude vlhké, ale ne rozmočené.
  2. Vymažte formu máslem a vysypte strouhankou. K rohlíkům v míse přidejte nasekanou petrželku, kostičky uzeného, prolisované stroužky česneku a prolisovanou cibuli (nakrájejte ji na velké kostky a protlačte lisem na česnek), pepř, sůl a muškátový oříšek. Vše zamíchejte.
  3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a opatrně ho smíchejte se směsí v míse. Přendejte do formy a zbylé máslo, které jste nespotřebovali na vymazání, nakrájejte na tenké plátky a klaďte na nádivku.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Hotová nádivka je na povrchu zlatá, ale nemusí být úplně tuhá – tuhne totiž ještě při vychladnutí. Výborná je teplá s masem nebo i studená třeba se salátem.

Tip: Kopřivy jsou sice až v následujícím receptu, ale klidně můžete už v první nádivce nahradit jednu až dvě hrsti petržele stejným množstvím kopřiv

Petrželová nádivka se výborně hodí také do kuřecí rolády. Tam ale budete potřebovat přibližně poloviční množství nádivky oproti receptu. • 

2. Kopřivová nádivka

Ingredience:

  • 10 plátků veky,
  • 4 vejce,
  • 200 ml mléka,
  • 2 lžíce másla,
  • 1,5 hrsti kopřivových lístků,
  • 100 ml smetany (stačí 12%),
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Zdravé kopřivy se hodí nejen do nádivky. • 

Postup:

  1. Veku nakrájejte na kostky a namočte do mléka s rozšlehanými žloutky a jednou lžící rozpuštěného másla. Veka by neměla být úplně promočená – do nádivky ještě přidáte smetanu. Bílky si zatím odložte.
  2. Lístky kopřiv na dvě minuty povařte v osolené vodě. Propláchněte je studenou vodou a nakrájejte na asi 1 centimetr široké nudličky. Kopřivy přidejte k vece s mlékem, přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  3. Bílky lehce osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Opatrně ho promíchejte s nádivkou.
  4. Zbylou lžíci másla využijte na vymazání formy, kterou zároveň vysypte strouhankou.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl až tři čtvrtě hodiny.

Konzistence nádivky záleží na vaší chuti. Čím víc bílků a mléka přidáte, tím bude tekutější a po dopečení se bude více rozpadat. • 

3. Nádivka s medvědím česnekem a kuřecím masem

Medvědí česnek koupíte na farmářských trzích a narazíte na něj i v přírodě – ve vlhkých a stinných lesích už od začátku března. V místech, kde se mu daří, roste ve velkých trsech a vytváří velké koberce. Při sběru buďte opatrní, ať si česnek nespletete s jedovatou konvalinkou a ať ho nepošlapete – aby zbylo i na ostatní.

Ingredience:

  • 6 rohlíků,
  • 4 vejce,
  • 200 g kuřecího masa,
  • 200 g uvařeného uzeného masa,
  • 100 g medvědího česneku,
  • 100 g másla + 1 lžíce na vymazání formy,
  • strouhanka,
  • pepř, muškátový oříšek, sůl.

Postup:

  1. Uvařte si kuřecí i uzené maso a schovejte si jeden z vývarů. Uzené maso bez kůže i kuřecí nakrájejte na kostky, rohlíky na kolečka. Nasekejte medvědí česnek a pažitku.
  2. Máslo si rozpusťte na pánvi a opečte na něm rohlíky. Nechte je vychladnout. Pak už stačí jen rohlíky pokapat vývarem (pozor na rozmočení) a smíchat je s bylinkami, masem, žloutky, solí, muškátovým oříškem a pepřem.
  3. Vyšlehejte bílky a sníh opatrně přidejte do směsi.
  4. Nádivku ve vymazané zapékací míse pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.

Podlouhlé listy a drobné bílé květy – to je medvědí česnek. Podporuje trávení, uklidňuje křeče a ničí střevní parazity. Nejlepší čas na sklizeň je před květem – v době kvetení už totiž listy nemají takovou sílu. • 

Každý recept je jedinečný. Pochlubte se nám na Facebooku se svou nádivkou nebo s ingediencí, na kterou nedáte dopustit.